Graţiela Vâjăiala a oferit explicaţii în cazurile de dopaj ale sportivilor Sîncrăian şi Donisan

Prezentă la o ediţie specială a ProSport LIVE, Graţiela Vâjâială a vorbit şi despre două cazuri de dopaj care au creat multă vâlvă în sportul românesc în 2016, Gabriel Sîncrăian şi Mihai Donisan.

297 afișări
Imaginea articolului Graţiela Vâjăiala a oferit explicaţii în cazurile de dopaj ale sportivilor Sîncrăian şi Donisan

Graţiela Vâjăiala a oferit explicaţii în cazurile de dopaj ale sportivilor Sîncrăian şi Donisan

Halterofilul român a fost testat pozitiv după ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, în cadrul categororiei 96 kg, după un concurs în care şi-a spulberat toate recordurile personale. Vestea că Sîncrăian nu a trecut testul andi-doping a venit însă ca un trăsnet, în condiţiile în care România oricum avusese cea mai slabă evoluţie la JO de vară din 1952.

Graţiela Vâjâială, preşedintele ANAD, a dezvăluit că halterofilul a plecat curat din ţară: ”El a fost testat negativ, proba lui există. Mai mult decât atât, el a fost testat de trei ori în perioada aceea de Federaţia Internaţională de Haltere. Şi toate probele lor au fost negative. În mod cert, el a luat substanţa după ce a plecat din România, pentru că altfel nu avea cum. Tot lotul olimpic a fost testat înaintea plecării la Jocurile Olimpice”.

Dacă Sîncrăian a plecat curat din ţară şi a fost testat pozitiv în Brazilia, în schimb, Mihai Donisan a efectuat deplasarea la Jocurile Olimpice după un caz controversat. Iniţial, ANAD l-a declarat nevinovat după un test anti-doping efectuat în aprilie, dar după ce a ajuns la Rio cu delegaţia olimpică, WADA a confirmat pozitiv un test din luna februarie. Atletul a fost oprit, astfel, să concureze la faţa locului.

”Donisan s-a încadrat în categoria asta, că putea să renunţe la suspendarea provizorie din propria iniţiativă. A venit, a făcut cerere la Agenţie şi a spus că renunţă la suspendarea provizorie. Avea un concurs de atletism la Cluj. A ştiut că renunţă la suspendarea provizorie, dar dacă studiile vor arăta că totuşi cantitatea care o avea el va fi declarată pozitivă, el va fi din nou audiat.

Mihai Donisan nu a mers la Rio pe răspunderea lui, noi încă nu încheiasem judecarea cazului. Eu am scris la WADA, ţinem legătura cu Departamentul de Management Rezultatelor, şi am întrebat ce fac cu Donisan. Dau decizia după proba din aprilie? Mai exista încă o probă a lui din februarie, pe care a analizat-o WADA după anumite proceduri. Ei mi-au răpuns DA, judecă după proba din aprilie, toate aceste documente sunt înregistrate la Agenţie, şi noi l-am declarat nevinovat. Însă imediat ce a ajuns la Rio, WADA ne-a comunicat să facem investigaţia şi să-l dăm vinovat, după proba lui din luna februarie, cantitatea de Meldonium fiind mai mare”, a explicat Vâjâială cazul ”Donisan”.

Tot la ProSport LIVE, preşedintele ANAD a confirmat faptul că WADA a trimis controale la forul pe care îl conduce, în urma unei reclamaţii făcute de kaiac-canoe. ”Am avut controale şi n-am avut nicio problemă”, a concluzionat Garţiela Vâjâială.

În 2016, în sportul românesc s-au înregistrat 38 de cazuri de încălcări alre reglementărilor anti-doping, cele mai multe din istorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici