Halterofilul Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, ar fi fost depistat pozitiv şi va pierde medalia de bronz

Halterofilul Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, ar fi fost depistat pozitiv în cadrul unui control antidoping, potrivit TVR. Federaţia Română de Haltere a precizat că nu a primit nicio notificare din partea forului internaţional.

2697 afișări
Imaginea articolului Halterofilul Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, ar fi fost depistat pozitiv şi va pierde medalia de bronz

Halterofilul Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, ar fi fost depistat pozitiv

Potrivit postului public de televiziune, România va pierde medalia de bronz, iar Comitetul Olimpic şi Sportiv Român va trebui să plătească 100.000 de euro către Comitetul Internaţional Olimpic. Delegaţia României ar putea rămâne cu patru medalii, una de aur, una de argint şi două de bronz.

Halterofilul român a concurat la categoria 85 kg şi a obţinut medalia de bronz cu nou record personal, de plus 20 de kilograme. Sportivul din Bistriţa a ajuns la şase kilograme de recordul mondial, performanţă cu care a s-a clasat pe locul 3. Sîncrăian a totalizat 390 kg, după 173 kg la stilul smuls şi 217 kg la aruncat.

"Sincer, nu avem ce să dăm oficial acum, pentru că nu am primit nimic. Ştiu că s-a cerut proba B, tocmai de asta Federaţia nu are nimic concret. Se fac nişte analize, nişte contraexpertize acolo, nu avem multe detalii. Recoltările au fost efectuate în cadrul competiţiei de la Rio, dar nu ştim exact data. Nu am primit nicio notificare oficiala din partea Federaţiei Internaţionale de Haltere. Trebuie să facem şi noi firul evenimentelor. Este adevărat că nu suntem la curent cu procedura exactă antidoping din cadrul Jocurilor Olimpice. Din păcate, este o situaţie total neplăcută, să nu ştim nimic. Dacă este în cadrul unui concurs care ţine de Federaţia Internaţională, ei ne transmit informaţii, potrivit regulamentului. Dar fiind vorba despre Jocurile Olimpice, în care Agenţia Mondială Antidoping a avut birou acolo, nu ştim ce va urma", a precizat pentru MEDIAFAX un oficial al Federaţiei Române de Haltere.

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, nu a putut fi contactat. Se pare că fostul mare sportiv se află în Australia.

La 11 august, Oliver Caruso, antrenorul lotului olimpic de haltere al Germaniei, opina pentru Bild că mai mulţi halterofili, printre care şi cei români, trebuiau excluşi de la competiţia olimpică din Brazilia din cauza dopajului sistematic. "Sistemul este bolnav. Întregul sistem este corupt. Există, cu siguranţă, cineva care acoperă toate astea. Ştiu cum funcţionează. Un antrenor străin mi-a explicat cum merg lucrurile. Sunt avertizaţi atunci când urmează să aibă loc controalele antidoping. Pe lângă Rusia şi Bulgaria, mai multe ţări au recurs la dopaj sistematic. Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Armenia, Moldova, România şi Ucraina ar fi trebui la rândul lor excluse. Aceste ţări ne-au furat locuri la Jocuri şi poate chiar şi medalii", a declarat Olivier Caruso.

Informaţia privind cazul de dopaj al lui Gabriel Sîncrăian a venit la scurt timp după ce Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi-a depus oficial demisia. Conform unor surse ProSport, Gabriel Sîncrăian nu a fost trecut pe lista de premieri de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, ceea ce ridică un semn de îndoială în privinţa informaţiilor primite de către acest organism de conducere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici