Hong Kong: închisoare pentru o femeie care a insultat imnul Chinei în timpul Jocurilor Olimpice

O femeie care a fluturat un steag din epoca colonială britanică pentru a sărbători faptul că Hong Kong a obţinut aurul olimpic a devenit prima persoană din oraş care a fost încarcerată sub acuzaţia de insultă la adresa imnului naţional chinezesc.

104 afișări
Imaginea articolului Hong Kong: închisoare pentru o femeie care a insultat imnul Chinei în timpul Jocurilor Olimpice

Hong Kong: închisoare pentru o femeie care a insultat imnul Chinei în timpul Jocurilor Olimpice

Paula Leung, o jurnalistă în vârstă de 42 de ani, a recunoscut acuzaţia şi a primit joi o pedeapsă de trei luni de închisoare, a relatat televiziunea publică din Hong Kong RTHK, potrivit CNN.

Leung, care a declarat că suferă de autism şi are dificultăţi de învăţare, a fluturat steagul într-un centru comercial unde un ecran mare transmitea ceremonia de decernare a medaliilor după victoria lui Edgar Cheung la floretă la Jocurile Olimpice de la Tokyo din iulie 2021.

Numeroşi oameni se adunaseră pentru a sărbători a doua medalie olimpică de aur din istoria Hong Kong-ului şi prima la scrimă. Scena a devenit zgomotoasă când a fost interpretat imnul naţional chinezesc şi unii oameni au început să huiduie.

Hong Kong, o fostă colonie britanică, continuă să participe separat de China la Jocurile Olimpice, deşi a trecut sub suveranitate chineză în 1997.

Victoria lui Cheung a fost văzută de mulţi ca un progres pentru sportivii din Hong Kong şi un moment rar de unitate într-un oraş care a fost zguduit în ultimii ani de proteste antiguvernamentale.

Însă folosirea imnului naţional chinez pentru a marca victoria sa a fost controversată, deoarece a fost pentru prima dată când acesta a fost utilizat la o ceremonie de decernare a unei medalii olimpice pentru un atlet din Hong Kong.

Manifestanţii pro-democraţie din oraş au folosit ocazional simboluri din epoca colonială britanică pentru a marca sfidarea faţă de controlul tot mai strâns al Chinei asupra oraşului s.

Protestatarii au fluturat adesea steagul epocii coloniale la demonstraţiile pro-democraţie care au avut loc în oraş în 2019, în timp ce unii dintre miile de locuitori din Hong Kong care s-au aliniat în faţa consulatului britanic pentru a aduce un omagiu reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, după moartea acesteia în septembrie, au văzut acţiunile lor ca pe o formă subtilă de protest.

Adunările publice s-au rărit din iunie 2020 de când China a impus o lege a securităţii naţionale pentru a stinge protestele tot mai puternice.

În aceeaşi lună, autorităţile locale din Hong Kong au introdus o legislaţie care a transformat insultarea imnului naţional chinez într-o infracţiune pedepsită cu până la trei ani de închisoare şi o amendă maximă de 6.400 de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici