Începe Cupa Africii pe Naţiuni, prima mare competiţie sportivă din 2022. Spectacol pe continentul negru

  • Turneul continental suprem începe pe continentul negru pe 9 ianuarie şi se încheie pe 6 februarie.
  • Întrecerea se dispută în Camerun, după ce a fost amânată cu un an din cauza pandemiei.
  • Algeria este campioana en-titre şi marea favorită, după ce a câştigat recent şi Cupa Arabiei.
851 afișări
Imaginea articolului Începe Cupa Africii pe Naţiuni, prima mare competiţie sportivă din 2022. Spectacol pe continentul negru

Începe Cupa Africii pe Naţiuni, prima mare competiţie sportivă din 2022.

La Yaoundé se dă startul, duminică, 9 ianuarie, la o nouă ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni la fotbal, competiţie care se va încheia pe 6 februarie. În meciul de deschidere, gazda Camerun va fi pusă la încercare de Burkina Faso, de la ora 18:00. În afara celor două, din Grupa A mai fac parte Etiopia şi Capul Verde. Turneul suprem pentru echipele naţionale de pe continentul negru trebuia să aibă loc în urmă cu un an, dar a fost amânat din pricina crizei sanitare globale. La Cupa Africii a Naţiunilor din acest an, Algeria este marea favorită.

Înlocuire de ultimă oră?

Sunt 6 grupe (A-F) a câte 4 echipe. Asta dacă nu cumva componenţa seriilor va suferi o modificare de ultimă oră. Nici n-a început competiţia şi a părut deja primul scandal. Zimbabwe riscă excluderea din competiţie, iar Zambia fiind gata s-o înlocuiască. FIFA ar putea exclude naţionala de la Harare din pricina amestecului guvernului în treburile interne ale asociaţiei locale de fotbal. Botswana şi Africa de Sud sunt, de asemenea, în stare de alertă. Aşadar, ar putea apărea la start o grupă cu doar 3 echipe.

Condiţii speciale în tribune

Pusă în discuţie din cauza creşterii globale a cazurilor de COVID-19, după lupte grele în culise, întrecerea a primit avizul disputării, în ciuda pandemiei şi a plângerilor formulate de cluburile europene. Cupa Africii va fi primul turneu major din 2022, an care se va încheia cu Cupa Mondială din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie).

CAF a decis ca pe stadioane să intre un număr limitat de spectatori: 80% din capacitate la jocurile Camerunului şi 60% pentru restul participantelor. Astfel, la meciul de deschidere nu vor fi mai mult de 48.000 de locuri disponibile. Capacitatea arenelor este următoarea: Olembè - 60.000 de locuri, Ahmadou Ahidjo din Yaoundè - 42.500, Japoma din Douala - 50.000, Limbe - 20.000, Stadionul Kuekong din Bafoussam - 20.000, Stadionul Roumdé Adja din Garoua - 30.000.

Recordul Algeriei

Un prolog semnificativ a fost Cupa Arabiei, câştigată pe 18 decembrie de Algeria, 2-0 în finala cu Tunisia. S-a disputat fără jucătorii din campionatele europene, iar Algeria, marea favorită de la acest turneu, s-a dovedit cea mai solidă, iar clasa îi va creşte cu siguranţă după „alipirea” unor nume precum Mahrez, Bennacer, Feghouli sau Slimani. Algeria este şi deţinătoarea titlului, prezentându-se astfel cu dublă coroană, de campioană africană şi arabă. Algeria a ajuns la 39 de meciuri fără înfrângere.

Ameninţare în Guineea

Competiţia africană aduce întâmplări unice prin prisma personajelor care populează zona. În Guineea, colonelul Mamadi Doumbouya, fost legionar al armatei franceze şi preşedinte interimar al ţării de la 1 octombrie, după ce a condus lovitura de stat împotriva lui Alpha Condé cu câteva zile înainte, a încercat să „stimuleze” echipa înainte de startul la Cupa Africii:

Încurajarea a fost, de fapt, o ameninţare: „Câştigaţi cupa sau ne veţi da înapoi toţi banii pe care i-am investit în voi!”.

 

 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici