Interviu: Ce urmează pentru Emma Răducanu, după ce a cucerit New York-ul?

O lume nouă s-a deschis în faţa Emmei Răducanu, după ce a devenit campioană la US Open 2021. Britanica în vârstă de 18 ani a acordat un amplu interviu pentru WTA Insider, în care reflectează asupra parcursului ei istoric spre titlu şi priveşte cu prudenţă spre viitor, după ascensiunea sa fulminantă.

1111 afișări
Imaginea articolului Interviu: Ce urmează pentru Emma Răducanu, după ce a cucerit New York-ul?

Interviu: Ce urmează pentru Emma Răducanu, după ce a cucerit New York-ul?

Emma Răducanu îşi iubeşte viaţa. Sau cel puţin aşa afirmă. Campioana de la US Open 2021 a avut parte de un iureş de 72 de ore , după ce a devenit prima jucătoare care, venită din calificări, a câştigat un turneu major, devenind totodată şi prima britanică care a câştigat un Grand Slam, de la Virginia Wade, în 1977.

A doua zi după succesul de la Flushing Meadows, ea a făcut turul emisiunilor de discuţii matinale, a bifat o poziţie pe lista sa de dorinţe, cu o vizită la Bursa de Valori din New York, - părinţii ei fiind implicaţi în domeniul finanţelor, una dintre materiile sale de examen la bacalaureat fiind Economia - şi a fost invitată de Chanel la cea mai exclusivistă petrecere a anului, la Met Gala.

După ce a trecut toată nebunia, Răducanu a acordat un interviu telefonic pentru WTA Insider, site-ul oficial al WTA, încercând să dea sens ascensiunii sale bruşte şi să privească înainte la ceea ce o aşteaptă în viitor.

WTA Insider: Cum te simţi la 72 de ore după ce ai câştigat US Open?

Răducanu: Mă simt minunat. Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele 72 de ore a fost atât de distractiv şi foarte interesant. A fost foarte aglomerat, dar nu mă pot plânge deloc, pentru că am avut parte de o experienţă şi de un timp extraordinar la New York. Am nişte oportunităţi extraordinare şi sunt foarte recunoscătoare că pot face lucrurile pe care le fac.

Sunt pur şi simplu foarte fericită. Încă nu realizez, dar din când în când îmi voi aminti că am câştigat US Open (râde). Aşa că da, e un sentiment foarte amuzant.

WTA Insider: Când îţi imaginai unde te va duce tenisul, atunci când te gândeai să joci tenis profesionist, aşa arăta în mintea ta?

Răducanu: Când eram mai tânără nu mi-am imaginat niciodată că există toate oportunităţile extraordinare din afara terenului. Când eram mai tânăr şi priveam jucători mai în vârstă câştigând Slamuri, doar acela era visul, Slamul în sine, realizarea, împărtăşirea lui cu echipa şi cu rudele şi prietenii. Dar, nu-i aşa, toate lucrurile cu adevărat grozave pe care ai ocazia să le faci sunt un bonus.

Eu, încă, preţuiesc cel mai mult momentele cu echipa de după câştigarea Grand Slam-ului. Cred că a fost probabil cea mai specială noapte, când am reflectat şi am discutat despre ultimele trei săptămâni, despre călătorie, şi a fost un moment foarte frumos pe care l-am împărtăşit cu toată lumea.

WTA Insider: Tocmai ai reuşit ceva ce literalmente nimeni altcineva în istoria sportului nu a mai făcut, să câştigi un turneu major venind din calificări. Cum crezi că ai reuşit?

Răducanu: Mi-era foame (râde).

WTA Insider: Optsprezece luni departe de sport pot face asta.

Răducanu: Având 18 luni de absenţă din sport, la revenire joci fiecare meci ca şi când nu ştii când va fi ultimul tău meci. Aşa am abordat întreaga vară. Eram atât de recunoscătoare că mă aflam din nou pe terenul de joc, concurând din nou, iar bucuria şi satisfacţia pe care o aveam, datorită îmbunătăţirilor în joc pe care le vedeam la fiecare meci, mă stimula, avansând de fiecare dată, în fiecare meci. Şi apoi, în finală, am jucat unul dintre cele mai bune meciuri de tenis din viaţa mea.

Dar cel mai important lucru este că nu m-am pierdut niciodată cu firea. Timp de trei săptămâni am jucat doar cu adversarul din faţa mea. M-am ocupat de ceea ce am vrut să încerc să realizez în acea zi, împotriva acelui adversar, şi am repetat acest lucru timp de trei săptămâni. Am jucat un tenis foarte bun împotriva unor adversari extrem de dificili şi am înfruntat multe adversităţi, în ciuda faptului că nu am pierdut niciun set. Aceste seturi ar fi putut merge în ambele sensuri, multe dintre ele, pentru că au fost meciuri foarte strânse şi marjele sunt atât de mici.

WTA Insider: Ai vorbit mult despre părinţii tăi şi despre etica muncii şi valorile pe care ţi le-au insuflat. Simţi că vezi această lume sau cariera ta în mod diferit pe baza valorilor pe care ţi le-au insuflat părinţii tăi?

Răducanu: Cred că ceea ce m-au învăţat părinţii mei, fiind foarte critici, este să am aşteptări foarte mari de la mine şi să am standarde înalte. Cred că este un lucru bun în general, dar poate fi şi dăunător uneori, pentru că ai aşteptări foarte mari de la tine însuţi şi vrei să fii perfect, dar este imposibil să fii perfect. Deci cred că trebuie să o las mai moale cu mine însămi şi să mă îmbunătăţesc.

Dar cred că aceste standarde şi etica muncii pe care mi le-au insuflat din propria lor experienţă, m-au ajutat cu siguranţă, pentru că mă forţez la maximum de fiecare dată când intru pe teren. În fiecare zi, încerc cu adevărat să maximizez ceea ce am şi să-mi maximizez potenţialul.

WTA Insider: După ce Iga Swiatek a terminat şcoala şi s-a angajat în circuit cu normă întreagă, s-a gândit că, dacă nu va atinge un anumit obiectiv de clasare în două sezoane, va merge la facultate. Apoi a câştigat Roland Garros. Când ai terminat şcoala şi te-ai gândit să devii profesionistă cu normă întreagă, ai avut gânduri similare în legătură cu şcoala sau asta ţi-ai dorit să faci?

Răducanu: Cu siguranţă că este exact ceea ce am vrut să fac. Am vrut să fiu jucător profesionist de tenis şi să joc săptămână de săptămână, să joc în circuit, să joc Slamuri şi să îmi îndeplinesc visul de a câştiga unul. Dar am rămas mereu la şcoală. Educaţia a fost o parte importantă din viaţa mea şi m-a ajutat în multe feluri.

Dar nu mi-am pus un termen limită, de genul că dacă nu voi ajunge în Top 10 nu voi mai continua cu tenisul. Aş spune că educaţia şi examenele mele sunt un perfect plan de rezervă şi am ştiut întotdeauna că, dacă tenisul nu mergea sau dacă se întâmpla o accidentare ciudată şi nu puteam continua, atunci ştiam că am o altă opţiune.

Probabil că mi-ar fi plăcut ceea ce aş fi făcut dacă nu aş fi jucat tenis, dar cu siguranţă nu la fel de mult ca în circuit.

WTA Insider: Cum au foat toate aceste experienţe de a merge la talk-show-uri şi de a participa la Met Gala, ca un jucător de top al tenisului mondial?

Răducanu: Cred că este foarte mişto să poţi să cunoşti oameni şi să interacţionezi cu oameni din diferite industrii. La Met Gala, toată lumea este atât de experimentată şi atât de împlinită în felul ei şi a fost foarte mişto să aud cum sunt şi care este perspectiva lor asupra lucrurilor. A fost o experienţă care mi-a deschis ochii.

Cred că nimic nu mi se pare prea intimidant. Este doar un lucru destul de frumos de făcut, pentru că învăţ atât de multe despre mine şi despre ce se întâmplă în întregul proces de a încerca să mă adaptez la lucruri pe care probabil că nu le-aş fi făcut înainte. Dar m-am distrat făcând lucrurile pe care le-am făcut până acum.

WTA Insider: Ce ai învăţat despre tine în gestionarea tuturor lucrurilor de până acum?

Răducanu: A fost amuzant pentru că am fost mai emoţionată stând şi aşteptând să fac fotografiile la Met decât ieşind pe Ashe (râde). Pentru că a fost o experienţă atât de diferită. A fost un pic mai intimidant la început, dar apoi simt că am învăţat că mă pot adapta destul de repede şi că pot învăţa la locul de muncă (râde).

WTA Insider: Ai avut ocazia să te aşezi cu echipa ta şi să te gândeşti când vrei să te întorci la antrenamente şi cum arată restul sezonului?

Răducanu: Da, cred că după US Open am vrut să-mi acord această săptămână pentru a mă deconecta complet de la tenis, pentru că au fost şapte săptămâni extrem de intense, dar pline de satisfacţii. Dar am muncit foarte mult pentru a termina atât de sus la US Open, încât era nevoie de o săptămână întreagă de pauză.

Ştiu că mă voi întoarce la muncă, probabil luni sau la începutul săptămânii viitoare, pentru a reîncepe din nou antrenamentele. În ceea ce priveşte programul, nu sunt sigură. Poate la Indian Wells, nu ştiu. Cu siguranţă mă voi întoarce la Londra, înainte de următorul turneu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici