INTERVIU | Comandantul CSA Steaua anunţă cum ar putea promova echipa în Liga I: Fie o asociaţie fără profit, fie o societate comercială/ Ce spune Pompiliu Bixi Mocanu despre relaţia cu Gigi Becali

Clubul Sportiv al Armatei Steaua ar putea fi reorganizat fie sub forma unei asociaţii non-profit, fie ca societate comercială, pentru a întruni condiţiile promovării în ligile superioare celei a IV-a, în care se află momentan, a declarat, pentru MEDIAFAX, comandantul CSA Steaua Pompiliu Bixi Mocanu.

1282 afișări
Imaginea articolului INTERVIU | Comandantul CSA Steaua anunţă cum ar putea promova echipa în Liga I: Fie o asociaţie fără profit, fie o societate comercială/ Ce spune Pompiliu Bixi Mocanu despre relaţia cu Gigi Becali

INTERVIU | Comandantul CSA Steaua anunţă cum ar putea promova echipa în Liga I: Fie o asociaţie fără profit, fie o societate comercială/ Ce spune Pompiliu Bixi Mocanu despre relaţia cu Gigi Becali

Comandantul CSA Steaua a vorbit, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre planurile de promovare din Liga a IV-a pe care le are echipa de fotbal Steaua, clubul care a reuşit cea mai importantă performanţă obţinută vreodată de o echipă de fotbal din România, şi ce demersuri juridice întreprinde pentru a întruni condiţiile referitoare la forma de organizare a clubului pentru accederea în Liga I, precizând că are la dispoziţie momentan două opţiuni: fie o asociaţie non-profit, fie o societate comercială

Pompiliu Bixi Mocanu a anunţat şi dacă va continua sau nu la conducerea Clubului Sportiv al Armatei, după expirarea mandatului de împuternicire pe care îl are în funcţia de comandant, dar a vorbit şi despre relaţia cu patronul FCSB Gigi Becali şi cu juristul Florin Talpan.

Redăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către comandantul CSA Steaua, Pompiliu Bixi Mocanu:

Reporter: Cum aţi ajuns să fiţi comandant la Steaua? Cine v-a propus şi de ce?

Pompiliu Bixi Mocanu: Acum două luni, eram în poziţia de şef stat major al Comandamentului logistică întruniri, una dintre cele mai complexe structuri din Armata Română, o structură care este condusă în mod corespunzător de personalul de conducere care utilizează resurse şi acoperă aproape toată suprafaţa ţării din punct de vedere teritorial, dar şi sprijinind logistic teatrul de operaţii în toate operaţiile pe care Armata Română le desfăşoară; avem în Afganistan, am avut în Irak, avem Balcanii de Vest, probabil vom merge în Qatar cu anumit personal.

Eram în maşină, veneam de la Forban şi în zona Rahovei am primit un telefon de la cabinetul domnului ministru să mă prezint într-un termen relativ scurt. Am ajuns, am fost preluat de şeful de cabinet, am fost introdus şi domnul ministru Fifor nu a stat pe gânduri şi mi-a prezentat această propunere, i-am raportat care este situaţia mea actuală şi funcţia pe care sunt încadrat, dânsul mi-a spus că înţelege care este situaţia mea şi m-a întrebat dacă accept să intru la o mare provocare de tip Steaua. Nicoodată nu am dat înapoi, nu sunt tipul de om care să ţin de grad sau de funcţie, am fost ataşat tot timpul de ideea de Steaua, în familia mea eu sunt stelist, fratele cel mic e stelist, fratele cel mare dinamovist. A fost tot timpul o contradicţie sportivă, să zic.

Am participat la foarte multe meciuri ale echipei de fotbal Steaua încă din 1985, de când sunt în Bucureşti, eu sunt piteştean de origine, dar sunt obişnuit cu FC Argeş, cu Dobrin, cu "Echipa de Aur", cu Radu II , ulterior din 1986, am fost la toate meciurile cam până în 1990 ale Stelei în Bucureşti, am prins perioada 1986, gloria, 1989, iarăşi o finală de Cupa a campionilor europeni. Sunt ataşat de idee, am acceptat provocarea cu toate riscurile vizavi de cariera mea anterioară sau cea viitoare. De ce? Pentru că este una dinte cele mai mari provocări care mi s-au pus în faţă, vreau să dovedesc să sunt în măsură să conduc clubul Steaua, vreau să dovedesc că, prin priceperea şi felul în care ştiu să gestionez problemele, pot nu numai să obţinem performanţă, dar putem să îndeplinim obiectivele de performanţă şi ce-i mai important pentru mine, vreau să creez o stare de fapt şi o familie care să înţeleagă că toate acţiunile noastre sunt în folosul clubului. Din această perspectivă, am mai multe obiective, unii probabil vor fi supăraţi, alţii se vor trezi nebăgaţi în seamă, dar încă o dată am spus, nu iau niciun fel de măsură până când nu primesc propuneri de la comisiile sportive şi de la managerii care gestionează activitatea sportivă în cadrul clubului Steaua.

Reporter: Aveţi două luni în funcţia de comandant al CSA Steaua. Care sunt realizările în această funcţie, având în vedere că gestionaţi brandul “Steaua” şi clubul care a reuşit cea mai importantă performanţă obţinută vreodată de o echipă de fotbal din România?

Pompiliu Bixi Mocanu: Aş putea să menţionez faptul că am iniţiat discuţii pentru elaborarea notelor conceptuale pentru a putea demara aceste proiecte de infrastructură imobiliară şi sportivă. Adică, subordonaţii directorului administrativ lucrează în momentul de faţă la elaborarea acestor note conceptuale, urmărim ca în anul 2019 să putem să aprobăm anumite, nu le vom putea pe toate, ne-am propus pe 4 ani de zile să facem asta, anumite studii de fezabilitate astfel încât în 2020 să începem realizarea anumitor lucrări şi probabil în 2021 să terminăm anumite lucrări.

Am trecut la realizarea unor lucrări de maximă importanţă, să zic, pentru un club ca Steaua, de exemplu să realizăm o parcare decentă care să ne permită să putem să primim diverse personalităţi din lumea sportivă, diverşi oameni care vin să ne ajute în activitatea noastră, oameni care vin cu inimă bună şi credinţă lângă Steaua, care vin să sponsorizeze anumite activităţi, care se simt legaţi prin familie, prin tradiţie de clubul Steaua. Mâine-poimâine se finalizează activitatea şi din punctul meu de vedere vom avea, la momentul de faţă, după două luni de zile, o parcare care va putea asigura gestionarea fluxului de autovehicule în clubul Steaua pentru că, aţi văzut, toate aleile şi principale şi secundare sunt ocupate de maşini. Din punctul meu de vedere, eu doresc să am circuite libere pentru maşinile de intervenţie şi stins incendii, pentru ambulanţe şi pentru alte maşini de intervenţie, spre exemplu, inclusiv, pentru partea de deszăpezire. Nu poţi să faci asta cât timp ai aleile blocate şi atunci am considerat o lucrare de maximă urgenţă. Am implementat-o, am asigurat fondurile necesare şi o realizăm.

La sala de mese unde hrănim sportivii din clubul Steaua, am iniţiat demersurile necesare, am reuşit să obţinem fondurile necesare să realizăm o linie de autoservire care să permită un flux rapid şi decent de personal militar, civil, dar pentru sportivi astfel încât să nu întârzie foarte mult cu servirea mesei pentru că avem o masă caloric corespunzătoare, din punct de vedere cantitativ la fel, bucătari pricepuţi, singura problemă pe care am identificat-o era partea de deservire care suferea. Acum, până la sfîrşitul anului, reuşim să avem şi această linie de autoservire.

Am iniţiat pentru baza de pregătire de la Forban, am obţinut şi suntem în curs de achiziţie, dorim să schimbăm tot mobilierul care deja a acumulat o anumită perioadă de timp şi să asigurăm sportivilor în perioada antrenamentelor de iarnă, în perioada de refacere, condiţii nu minimale, ci condiţii decente prin care să se simtă atraşi, să să se poată odihni în mod corespunzător, să poată să se hrănească în mod corespunzător. Suntem în curs de finalizare la partea de achiziţii la partea de medicamentaţie din punct de vedere sportiv şi susţinătoare de efort. Sunt convins că anul viitor nu vom mai avea probleme din punctul acesta de vedere. Dorim şi am iniţiat demersuri pentru identificarea fondurilor în vederea construirii unui hangar la baza Stelei de la Forban unde să putem asigura condiţii de depozitare corespunzătoare pentru tot echipamentul sportiv de la secţia canotaj şi caiac-canoe. Peste iarnă trebuie să stea în nişte condiţii care să nu permită deteriorarea lor accentuată şi rapidă. Cred că în două luni de zile este un început.

Am purtat discuţii cu Marius Lăcătuş, cu Ştefan Iovan cu Adrian Bumbescu din punct de vedere sportiv, au venit ne-au prezentat doleanţele lor, ce cred ei că se poate îmbunătăţi, am purtat discuţii şi pe partea asta şi ultima discuţie a avut loc sâmbătă cu Ştefan Iovan şi cu Marius Lăcătuş în prezenţa şefului secţiei asigurare sportivă de performanţă, colonel Neagoe, într-adevăr se fac nişte demersuri de identificare, de cuantificare a rezultatelor anumitor fotbalişti pe care i-am dori la recomandarea antrenorului principal Marius Lăcătuş şi a lui Ştefan Iovan să-i aducem la club să întărim echipa în vederea unei noi ediţii de campionat şi să fim pregătiţi pentru Liga a III-a.

Reporter: Ce aveţi de gând să faceţi în următoarele luni pentru acest club?

Pompiliu Bixi Mocanu: Nu am un mandat de management pe 4 ani de zile, eu am fost împuternicit pentru 6 luni de zile urmând ca după aceea, în funcţie de decizia ministrului Apărării Naţionale şi a Secretarului General, să vedem în ce direcţie o voi lua şi dacă o să prelungesc. Dacă este vorba de un termen scurt de 4 ani de zile, am iniţiat deja proiecte pe două paliere, pe palier sportiv şi pe infrastructură, pentru că, în accepţiunea mea, un sportiv care nu dispune de infrastructura necesară nu poate să facă performanţa corespunzătoare.

Dacă vorbim de infrastructură, dorim să aducem clubul pe nişte coodonate care să permită obţinerea marii performanţe şi anume în primul rând avem 4 – 5 proiecte de infrastructură care vizează facilităţile pentru clubul Steaua, patru pe care dorim să le facem studiu de fezabilitate şi să putem să insistăm la cei care ne coordonează activitatea pentru finanţare şi care vizează schimbarea în toate bazele noastre a infrastructurii subterane şi anume canalizare, apă, electricitate, să îngropăm tot să nu mai avem fire, partea de televiziune şi internet, respectiv partea de termoficare. După aceea, vrem să venim pe acelaşi palier să identificăm clădirile care nu mai au reprezentativitate pentru clubul Steaua. Pentru acestea, o să le facem expertize tehnice, ce mai e de rămas în picioare facem documente pentru reconsolidare şi reabilitare, ce nu, insistăm pentru dărâmare şi revenirea la o stare normalitate prin construirea unor clădiri noi.

Un alt proiect vizează partea de împrejmuire să zic, perimetrală, de identificare persoane care intră în facilităţile noastre pentru că vrem să avem o contabilitate foarte clară a celor care beneficiază de facilităţile clubului şi atunci o să instalăm un sistem de ticketing, un sistem de turnicheţi care să ne permită să identificăm. După aceea, vrem să umblăm la partea de infrastructură sportivă şi anume să reabilităm terenurile de rugby, în primul rând terenul de rugby nr. 2 pe care îl avem în complexul Ghencea şi căruia trebuie să îi asigurăm o suprafaţă de joc care să permită să ne mutăm cu echipa mare pe acest teren odată ce va fi gata şi ulterior să reabilităm şi terenul nr.1. Asta în cei 4 ani de zile.

După aceea, vrem pentru echipa de fotbal să refacem suprafaţa sintetică a terenului de fotbal sintetic pe care îl avem acolo şi să mai construim încă unul, să realizăm încă unul de dimensiuni mai mici pentru antrenament. Să refacem suprafaţa terenurilor de antrenament pentru că avem, la momentul de faţă, mai multe echipe pe care se antrenează succesiv pe aceste terenuri şi atunci necesarul de lucrări este tot timpul mai mare decât cel pe care l-am preconizat şi atunci, ca să scădem presiunea pe terenuri, am vrea să mai facem încă un teren de antrenament.

În acelaşi timp, ne gândim la promovare şi urmărim să realizăm o tribună de 500 de locuri la terenul de joc principal care să ne permită să desfăşurăm jocurile sportive, mă refer la fotbal, în condiţiile impuse de Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF).

Reporter: Cum le răspundeţi celor care vă critică pentru că sunteţi militar de profesie şi vă acuză că nu aveti cunoştinţe sau abilităţi în domeniul sportiv şi, prin urmare, că nu sunteţi potrivit pentru conducerea acestei echipe?

Pompiliu Bixi Mocanu: Sunt păreri ale unor oameni, unele mai avizate, altele probabil mai puţin avizate. Eu am venit în clubul Steaua cu capacitatea şi cu performanţele mele în domeniu managerial pentru că mă pricep să administrez o structură, mă pricep să administrez resursele şi mă pricep să le prioritizez şi, din punctul acesta de vedere, niciodată nu o să-mi fac probleme că cineva poate să spună că nu am ştiut să administrez resursele pe care le am la dispoziţie, fie că sunt umane, materiale sau financiare. Eu, din punct de vedere sportiv, nu pot să mă pun pe acelaşi plan cu sportivii de tradiţie care au avut performanţe în domeniul sportului, în schimb am destulă pricepere să mă bazez pe nişte colective tehnice care să-mi asigure expertiză pentru că aşa am crezut întotdeauna că decizia preşedintelui clubului se ia în urma unor propuneri venite de la comisiile tehnice, de la comisiile de expertiză din cadrul clubului sau de la comisia de activitate sportivă de performanţă. Propunerile lor le analizez şi, după ce fac o ultimă discuţie cu locţiitorul pe probleme sportive, atunci trecem mai departe. Nu iau decizii din punct de vedere administrativ care să împiedice performanţa sportivă, de ce, pentru că aceste propuneri de măsuri îmi vin de la sportivi, de la cei care au gestionat şi gestionează în continuare partea sportivă.

Reporter: Ce achiziţii aveţi de gând să faceţi pentru secţia de fotbal?

Pompiliu Bixi Mocanu: Pentru fotbal, avem deja un autocar care este colantat cu echipamentul Stelei, avem planificat şi am aprobat deja cantonamentul de iarnă urmând ca la sfârşitul lunii ianuarie- începutul lunii februarie să îndrăznim mai mult decât am făcut până acum şi ne-am propus un cantonament în Turcia pentru echipa de fotbal astfel încât să le asigurăm nişte condiţii normale pentru play-off pentru partea a doua.

Cantanomentul de iarnă se va desfăşura în România, mi se pare că la Cheile Grădiştei, dacă nu greşesc, dar ştiu că asta era o locaţie preferată de către cei de la secţia de fotbal. Ce am vrea să cumpărăm din punct de vedere sportiv? În primul rând, să vedem ce facem pentru îmbunătăţirea echipamentelor care să asigure refacerea sportivilor după antrenamente, să le achiziţionăm nişte echipamente care să le îmbunătăţească capacitatea motrică, psihosomatică astfel încât să poată să facă efortul necesar pentru Liga a III-a. Am mai spus, suprafaţa nouă la terenul sintetic şi am avut o discuţie cu cei doi antrenori, respectiv cu colonel Neagoe, şi rămâne să identificăm fondurile, ne-am gândit ca, în virtutea anilor care vor veni, la un balon care să asigure condiţii cât de cât corespunzătoare pentru partea de iarnă. Să vedem cum identificăm, le-am explicat tuturor în toate şedinţele pe care le-am avut, nu avem cum la momentul de faţă, din bugetul pe care îl avem, să ne dorim ca toate cheltuielile să fie suportate din buget. I-am îndemnat pe toţi să înceapă să meargă să identificăm sponsori de valoare, credibili, onorabili, că şi asta este o chestie pe care o urmărim, care să vină să ne ajute să ne îndeplinim aceste obiective de infrastructură. Am avut o discuţie cu directorul unei firme de nivel mediu din construcţii care s-a arătat foarte interesat de clubul Steaua şi care chiar s-a oferit să ne intermedieze nişte discuţii cu anumiţi agenţi comerciali de credibilitate şi de renume la nivel naţional, chiar european. Am înţeles că oamenii sunt interesaţi de sport, nu vin să facă contracte cu noi decât din dorinţa de a asigura anumite resurse sportivilor şid, in punctul acesta de vedere, o să le venim în întâmpinare şi o să vedem ce putem face.

Reporter: Deşi în Liga a 4-a, Steaua este susţinută la fiecare meci de sute de suporteri, pe terenul din Ghencea, iar tribuna este adesea neîncăpătoare. De ce nu se face nimic pentru a fi adăugate mai multe locuri?

Pompiliu Bixi Mocanu: Până în luna iulie, în mod obligatoriu, trebuie să facem cele 500 de locuri, pe de altă parte, spuneam că proiectele care vizează complexul Ghencea vizează nu numai cele două stadioane de rugby, aşa cum ne-am propus noi, dar şi refacerea tribunelor la cele două stadioane. Când vom reface tribunele, pe o discuţie cu managerii echipei de fotbal şi cu antrenorii, o să stabilim ca şi strategie să vedem care va fi locul pe care îl va ocupa acest stadion pentru că, dacă faci investiţii, trebuie să-i asiguri şi un loc în strategia de dezvoltare a echipei de fotbal viitoare pentru că în 2020 va trebui să preluăm stadionul şi atunci trebuie să ne gândim foarte bine ce investiţii facem şi dacă facem investiţii care va fi rolul acelui stadion pentru că noi avem şi echipe de juniori şi lor trebuie să le asiguri condiţii normale de joc.

Probabil vom ajunge la o cale de mijloc şi vom stabili o strategie comună pe care să o abordăm. Spre exemplu, am avut discuţii cu Secretarul General care este foarte aproape de clubul Steaua, cu Codrin Munteanu. E un om pe care îl respect foarte mult pentru că are o viziune foarte largă, dumnealui ne susţine în toate demersurile pe care le-am făcut, am întâmpinat şi multă căldură şi înţelegere a fenomenului sportiv, avem cu cine discuta, nu este tot timpul de acord cu propunerile noastre, dar aşa este normal să fie pentru că dânsul gestionează resursele care ne vin. Avem foarte multe proiecte şi trebuie să le facem într-un timp foarte scurt şi din punctul ăsta de vedere voiam să mă refer la sala de handbal polivalent. Noi, în momentul de faţă neavând infrastructura necesară, avem săli închiriate în ţară şi în Bucureşti, pentru diverse discipline sportive, pentru gimnastică ritmică, pentru handbal de exemplu, pentru secţia de hochei, am vrea ca uşor -uşor să restrângem această politică de închiriere a sălilor şi să ne facem propria infrastructură.

Există o discuţie vizavi de sala polivalentă a clubului Steaua în limita a 5.000-6.000-7.000 de locuri, ea se află introdusă pe lista sinteză la Compania Naţională de Investiţii, dar, până nu se va termina stadionul, nu putem să discutăm de următorul obiectiv.

Reporter: Aţi fost la vreun meci al echipei Steaua de când sunteţi comandant?

Pompiliu Bixi Mocanu: Am fost la două meciuri ale Stelei, unul pe Ghencea şi am fost la ultimul meci în zona Luică, am bătut cu 7-1, am avut meci de campionat. Am prins sfârşitul reprizei întâi şi am stat repriza a doua, îmi place să mă implic. Am fost cam la toate echipele, am fost la polo, am fost la baschet, am fost la volei, bineînţeles, am prins ultimul minut de la volei pentru că sunt activităţi atât de multe încât trebuie să le acopăr pe toate şi să îmi fac simţită prezenţa, astfel încât să nu creez nişte mituri, "domnule la voi nu vine că nu se simte bine". Chiar mă simt bine peste tot, am fost şi la handbal. Am fost la Chiajna, am stat de vorbă şi am luat loc în tribună cu generalul Gaţu, cu generalul Roşu, cu foştii comandanţi ai clubului, am vorbit cu Vasile Stîngă, am vorbit cu Nicolae Munteanu, foşti angajaţi ai clubului care sunt ataşaţi de ideea de handbal, am vorbit cu Radu Voinea, mi-a plăcut să-l văd acum la televizor comentând meciurile echipei naţionale de handbal la fete, îmi pare rău de faptul că nu au obţinut o medalie, o meritau pe deplin.

Reporter: Aţi spus că aţi mers la foarte multe meciuri. Ştiţi echipa din 1986?

Pompiliu Bixi Mocanu: Începem cu apărarea echipei, aveam Bumbescu, Belodedici, îl aveam pe Bărculescu pe partea stângă sau dreaptă nu mai reţin, după aceea Ştefan Iovan în centrul apărării, îl aveam pe Marius Lăcătuş pe partea stângă, am avut la un moment dat Radu II în echipa respectivă. L-am avut pe Piţurcă, bineînţeles, nouarul care ne-a scos din atâtea necazuri şi care a marcat foarte multe goluri. Sunt destul de ataşat faţă de momentul respectiv şi de echipă, după aceea a venit Hagi la echipă, Silviu Lung, Dorinel ulterior, plus după performanţa de la Campionatul Mondial din 1990, mare parte din echipa a început să migreze. Balint nu trebuie uitat.

Reporter: Care este relaţia cu antrenorul Marius Lăcătuş?

Pompiliu Bixi Mocanu: Marius Lăcătuş este o legendă a clubului, nu mai este nevoie să spun că ştie să vorbească cu toată lumea şi că este pe înţelesul tuturor. Fie îl rog să vină şi vine în timpul cel mai scurt în funcţie de ce program are, fie vine din propria iniţiativă pentru diverse probleme, speţe, chiar cred că avem o comunicare foarte bună având în vedere că nu ne-am cunoscut anterior. Am descoperit un tip sensibil, aşa cum îl ştim, foarte răzbătător şi foarte incisiv când e vorba de terenul de fotbal, dar în relaţia personală îmi face mare plăcere să vorbesc cu el şi cu Ştefan Iovan care îl completează pe Marius Lătăcuş vizavi de strategie, de felul cum îşi fac politicile de joc. Şi cu Adrian Bumbescu la fel.

Vrem să avem o relaţie caldă şi cu suporterii, i-am invitat pe toţi cei care sunt, să zic, vocali vizavi de Steaua, cei de la AS 47 ne-au făcut cinste şi au venit aici în două rânduri, prima dată în grup restrâns, după aceea într-un grup mai larg, am stabilit împreună cum să facem să putem comunica, să facem proiecte împreună şi să ducem clubul Steaua împreună pentru că acestă contribuţie a suporterilor este una de care ţinem foarte mult cont şi ne bazăm şi pe ceea ce ne sesizează ei.

Sunt secţiuni, facţiuni, galerii care nu acceptă la momentul de faţă să stea de vorbă cu noi, Steaua Liberă, i-am invitat, ne-au respins. Au spus că până când nu o să le prezentăm nişte fapte, şi pe undeva este normal să fie aşa, sau că lucrăm în folosul clubului, nu o să vină. Când o să descopere că toată activitatea noastră este făcută în folosul clubului probabil o să vină la sentimente mai bune şi o să discutăm şi cu ei.

Reporter: Echipa lui Marius Lăcătuş primeşte ceva întăriri iarna aceasta? Aduceţi jucători noi?

Pompiliu Bixi Mocanu: Am purtat discuţii în două rânduri cu Marius Lăcătuş, cu Ştefan Iovan, aşteptăm propunerile lor. Marius ne-a spus deja că are anumite gânduri, are identificaţi mai mulţi jucători dintre care va trebui să facă o selecţie pe posturi, vizavi de ceea ce şi-au propus şi ne-am propus, promovarea în Liga a III-a, aştept cu interes. Nu am nişte nume la momentul de faţă pentru că nici Marius Lăcătuş nu mi le-a comunicat, mi-a spus că are gânduri, că urmăreşte. Buget avem, ministerul ne sprijină din toate punctele de vedere.

Reporter: Ce buget va avea Steaua în 2019?

Pompiliu Bixi Mocanu: La momentul de faţă, am înaintat o propunere de buget care este comparativ egală cu cea de pe 2017, nu avem un feedback la momentul de faţă că ni s-ar micşora sau mări, dar aşa cum am găsit înţelegere anul acesta pentru anumite sume de care am avut neapărat nevoie la rectificare şi le-am primit, nu avem niciun fel de datorie faţă de nimeni chiar dacă să zic că sunt anumite întârzieri în contract, în interiorul contractului, avem pentru unele discipine 60 de zile, pentru unele 90 de zile să ne achităm obligaţiile contractuale financiare către jucători. Stăm destul de bine, întotdeauna se mai găsesc şi oameni nemulţumiţi, dar cei mai mulţi dintre sportivii noştri sunt înţelegători pentru că asta este situaţia nu numai în clubul Steaua, ci în toate cluburile serioase.

Reporter: Ce demersuri aţi făcut sau se fac pentru atragerea de fonduri?

Pompiliu Bixi Mocanu: La momentul de faţă, i-am rugat pe cei de la secţia Marketing şi Relaţii Publice să identifice la nivel naţional, mă refer la Bucureşti, anumiţi agenţi economici, bănci, agenţi economici cu putere mare care se pot gândi la sport şi pot sponsoriza activităţi sportive din clubul Steaua. Vrem să facem un teambuilding la nivelul clubului, să facem o "echipă de şoc" şi să mergem în negocieri dacă vor accepta să ne primească şi să-i convingem că nu este rău să se aplece către ideea de sport, nu e rău să-şi lege companiile numele de clubul Steaua şi să facem împreună promovarea nu numai a noastră, dar şi a firmelor lor. Sunt firme mari care nu mai au nevoi de prezentare la nivel naţional sau internaţional. Noi asta vrem să aducem, imaginea clubului în aceste relaţii şi dacă dânşii acceptă şi doresc să ne sprijine, bineînţeles ne bazăm foarte mult şi pe expertiza pe care a acumulat-o consiliul nostru juridic, colonelul Talpan, cu care eu, contrar multor discuţii apărute în presă, am o relaţie profesională cu dumnealui, l-am sprijinit în toate demersurle, îl sprijin bineînţeles, câteodată îi mai fac şi observaţii vizavi de partea administrativă pe care ar trebui să o înţeleagă dânsul în relaţia cu conducerea clubului, dar la momentul de faţă este o relaţie lucrativă şi sper să fie bazată şi pe respect reciproc. Până acum nu mi-a dovedit că ar fi altfel , nu ezit să iau şi măsuri dacă ceva se va întâmpla.

Reporter: Care este stadiul lucrărilor pe stadionul Ghencea?

Pompiliu Bixi Mocanu: Stadionul la momentul de faţă a fost demolat complet, ne aflăm în curs de recuperare a materialelor care au rezultat din demolare pentru că, aşa cum ştiţi, au fost foarte multe materiale pe care noi trebuie să le reintroducem în circuitul economic. În perioada Crăciun - Anul Nou, facem recepţia tuturor materialelor care au rezultat din demolare, fier, scaune, alte metale. Le avem depozitate în apropierea stadionului, le înregistrăm şi le reintroducem în circuitul economic, punându-le la dispoziţia celor care doresc să le achiziţioneze prin compania naţională Romtehnica.

În primăvară, vor începe lucrările pentru fundaţie, sper ca până la sfârşitul anului să se termine de construit stadionul. Faţă de forma prezentată iniţial, sub formă de stea, dar steaua fiind realizată şi sus, aşa cum priveşti stadionul de sus în jos, vom avea steaua numai la nivelul solului şi peste stea va fi centrat stadionul sub forma unui oval foarte frumos. Au fost probleme de ordin tehnic şi mai ales ca urmare a cerinţelor celor de la ISU care aveau nişte zone moarte în care nu puteau să intre cu autospecialele în caz că s-ar fi întâmplat ceva şi atunci, prin Compania Naţională de Investiţii, la nivelul ministerului, s-a acceptat această formă, ea este reprezentativă, stadionul arată superb în machetă.

În 2020, vom prelua probabil până în luna martie pentru că urmează să-i asigurăm funcţionalitatea şi, din punctul nostru de vedere, dorim să mutăm, pentru că avem spaţii destinate pentru sălile de sport pe care le avem, complexul sportiv Plevnei, sala de box, sala de lupte, sala de haltere, de judo în condiţii noi şi cu echipamente noi pentru că nu voi fi niciodată de acord din punctul meu de vedere ca ceea ce utilizează sportivii şi antrenorii la momentul de faţă, anumite echipamente care se apropie de perioada finală de utilizare, să le mai mutăm acolo. Aş vrea ca până în 2020 deja să ne propunem plan de achiziţii pe 2020 şi pe 2019 să achiziţionăm parte din aceste echipamente ca atunci când ne mutăm să avem toate condiţiile acolo. Mai mutăm acolo partea de tir sportiv şi tir cu arcul, avem proiectate trei culoare de atletism sub tribunele stadionului, ne-am gândit şi după o discuţie cu preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică, cu Irina Deleanu, ne-am gândit să găsim spaţiul să putem proiecta acolo şi o sală pentru sportivele care activează în cadrul acestei secţii. Datorită specificului disciplinei au nevoie de o înălţime între 12-15 metri. Am găsi spaţiu, am mai reduce şi din cheltuieli.

Reporter: Steaua va promova probabil în Liga a III-a şi apoi în Liga a II-a şi în Liga I, acolo unde se schimbă condiţiile referitoare la echipă, teren şi spectatori. Ce faceţi în această privinţă la momentul acesta? Aţi întreprins ceva demersuri juridice?

Pompiliu Bixi Mocanu: Am avut deja o discuţie în comisia tehnică cu celălalt jurist al clubului care nu se suprapune din punct de vedere al prevederilor şi al postului cu fişa postului domnului colonel Talpan. Sunt două soluţii conform prevederilor legale pe care am putea să le adoptăm din punctul ăsta de vedere. După o evoluţie succesivă din liga a IV-a în Liga a IIIa, în Liga a II-a, în momentul acela să avem o formă de organizare care să ne permită să răspundem cerinţelor LPF, FRF şi UEFA, adică să nu ne înregistrăm cu o organizare care să vină în contradicţie sau incident cu legislaţia celor trei organisme menţionate.

Aici nu pot fi decât două soluţii, să zic la momentul de faţă, fie o asociaţie fără profit sau o societate comercială pe acţiuni. Nu ştim la momentul de faţă cum va fi pentru că suntem la început , studiem în continuare şi alte cazuri la nivel naţional să vedem cum sunt organizate şi alte cluburi din punctul ăsta de vedere şi când vom avea o soluţie care va trebui să fie avizată nu numai de secretarul general, dar şi de direcţia generală juridică din cadrul ministerului, adică nu am mai vrea să ajungem la discuţiile care se învârt acum în jurul clubului Steaua vizavi de ce a fost anterior cu echipa de fotbal. Am vrea să fie o soluţie juridică acceptată de toată lumea, nu vom iniţia demersul de finalizare decât în momentul în care vom avea puncte de vedere convergente din toate zonele care ne pot ajuta.

Reporter: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2014 şi Curtea de Apel Bucureşti în 2016 au confirmat că brandul şi numele Steaua aparţin în exclusivitate Armatei. Ce aţi făcut pentru a obţine recunoaşterea acestui lucru din partea FIFA, UEFA şi FRF?

Pompiliu Bixi Mocanu: Secţia Marketing şi Relaţii Publice şi locţiitorul, vicepreşedintele clubului, colonel Cârlan Cristian are din această perspectivă destulă expertiză cât să îndrepte lucrurile în direcţia care trebuie. Dânşii studiază acum, au un grup de lucru unde au mai cooptat şi specialişti din zona fotbalului, şi studiază posibilităţile prin care să venim în întâmpinarea cerinţelor pe care cele două organisme internaţionale, UEFA şi FIFA, le impun. Din punctul ăsta de vedere, sunt convins că, după finalizarea demersurilor, pentru că domnul Talpan este răzbătător, se luptă şi o să vedem care sunt rezultatele, sper să fie cele dorite de noi. O să facem şi diligenţele necesare în această direcţie.

Reporter: Susţineti demersurile juristului Talpan în justiţie în lupta cu FC FCSB?

Pompiliu Bixi Mocanu: Îl susţin sută la sută, pentru că dânsul a început o luptă de lungă durată şi ar fi culmea ca eu să vin şi să nu susţin. I-am aprobat chiar toate demersurile pe care le-a făcut şi din punct de vedere financiar şi din punct de vedere al timpului acordat sarcinilor de serviciu. Nu l-am oprit niciodată să meargă în instanţă indiferent cât stă, îi acord tot sprijinul necesar, cred că am o relaţie ok cu dumnealui din perspectiva asta. Poate nu sunt total de acord cu tot ce face, cum se exprimă sau cum se manifestă, dar astea sunt chestii personale pe care nu cred că trebuie să le aduc eu în relaţia profesională pe care o am cu dumnealui. Fiecare aşa suntem lăsaţi de la Dumnezeu, încercăm să ne exprimăm cât putem de bine şi el este chiar un apărător al intereselor clubului, trecând peste orice.

Reporter: Aţi vorbit vreodată cu Gigi Becali de când aţi fost împuternicit în funcţia de comandant CSA Steaua?

Pompiliu Bixi Mocanu: Nu, nici nu mi-am propus. Îl respect pentru ce face la echipă, îi respect eforturile, dar nu cred că avem la momentul de faţă de ce să ne vedem. Am şef şi manager la secţia fotbal, am doi antrenori de renume, are cine să-mi propună dacă e vorba de vreo colaborare. Plus că trebuie ţinut cont şi de părerea suporterilor, mulţi suporteri şi-au pus speranţele şi pe bună dreptate aşteaptă să le recompensăm, să zic, eforturile astea morale şi de susţinere. Nu vreau să-i dezamăgesc nici pe unii, nici pe alţii. Nu am fost contactat, nu îl voi contacta pe Gigi Becali pentru că nu am de ce, eu am altă poziţie, poziţia noastră este diferită la momentul de faţă. Noi suntem un club departamental, dânsul are o echipă profesionistă de fotbal, nu cred că ne întâlnim la momentul de faţă, probabil odată cu promovările în ligile superioare, atunci te vei întâlni la meciuri. Cred că buna credinţă şi a celor din clubul Steaua şi a lui, pe care o manifestă în multe ocazii, cred că vom avea un dialog civilizat când ne vom întâlni.

Reporter: Cu noul ministru al Apărării aţi discutat despre Steaua?

Pompiliu Bixi Mocanu: Cu ministrul Leş am schimbat câteva cuvinte la festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi ai clubului sportiv al armatei Steaua. Probabil la propunerea secretarului general o să avem o invitaţie pentru o discuţie pe marginea clubului Steaua, ştiu că au fost anumite discuţii între ministru şi secretarul general, aşteptăm să vedem în funcţie de agenda lui când ne primeşte.

Reporter: Dacă la finalul acestui mandat de împuternicire de 6 luni, vi se va propune să continuaţi în această funcţie de comandant la CSA Steaua, veţi accepta?

Pompiliu Bixi Mocanu: Cu siguranţă, pentru că îmi place colectivul, sunt oameni ataşaţi de sport, foşti şi actuali mari sportivi, viitori mari sportivi de performanţă. Clubul Steaua nu se limitează, să zic, să-mi fie iertată îndrăzneala, numai la titluri naţionale, ne gândim şi noi la europene, la mondiale, la jocurie olimpice, la performanţă în jocul de echipe pentru că acolo cred că trebuie să ne orientăm.

Din această perspectivă, suntem în curs de elaborare a unei strategii care să ne permită reducerea secţiilor din club care, în momentul de faţă, sunt în jur de 40 către un număr de secţii acceptabile din punct de vedere numeric, eu ştiu 20-22-23 de secţii, dar nu dintr-o dată, ci printr-un grafic temporal pe care să îl respectăm cu toţii şi încercăm să mai restrângem puţin activitatea secţiilor care nu produc să zic şi care nici nu au acum ciclu olimpic sau nu vor mai fi olimpice, să ne adaptăm situaţiei să încercăm să focusăm eforturile pe acele jocuri, echipe care au atracţie la public, aduc public în tribună, care au rezultate, care sunt transmisibile de către televiziuni, sunt atractive din punct de vedere al marketingului.

Din punct de vedere al sporturilor individuale, ne concentrăm către secţiile care ne-au adus performanţă de-a lungul timpului, nu dăm deoparte noutatea, avem şi secţie de karate pentru că a devenit recent disciplină olimpică, sambo iarăşi va fi disciplină olimpică, şi aici avem rezultate încurajatoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici