INTERVIU - Vasile Avram: Arbitrajul românesc este în creştere

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, a declarat, joi, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că, în ciuda faptului că preşedinţii de cluburi se plâng de calitatea arbitrajelor la meciurile din Liga I, poate spune că domeniul pe care în coordonează este în creştere.

116 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Vasile Avram: Arbitrajul românesc este în creştere

INTERVIU - Vasile Avram: Arbitrajul românesc este în creştere (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Redăm integral conţinutul interviului acordat de Vasile Avram agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: E în scădere de formă arbitrajul românesc?

Vasile Avram: Ca să răspund la această întrebare trebuie să existe şi un element de comparaţie. Dacă ne întoarcem în urmă cu 2-3 ani, eu zic că arbitrajul românesc este în creştere. În general eu sunt un tip optimist şi văd partea plină a paharului, dar şi realitatea mă susţine în sensul că arbitrajele sunt din ce în ce mai bune. Pe de altă parte, nu va exista pe planeta asta arbitraje fără greşeli. Greşelile fac parte din joc. Noi încercăm să le schimbăm comportamentul, anumite aptitudini, dar munca noastră se opreşte după delegări. Noi nu putem interveni în teren şi prestaţia unor arbitri este influenţată de foarte multe elemente, de la pregătirea fizică individuală, cea psihică, influenţele pozitive sau negative din exterior, dar şi de calitatea individuală a fiecărui arbitru.

Reporter: Cum apreciaţi arbitrajele din acest început de campionat?

Vasile Avram: Eu cred că e un început bun spre foarte bun. Şi motivez: sunt şapte etape ori nouă jocuri, sunt 63 de jocuri, plus etapele de Cupa României. Din 63 de jocuri, doar la două sau trei au fost greşeli mai mari care ar fi putut să influenţeze rezultatul. În rest, arbitrajele au fost foarte, foarte bune.

Reporter: Credeţi că presiunea pusă pe arbitri i-ar putea face să greşeasscă?

Vasile Avram: Asta este o practică şi e un lucru grav. Sunt conducători de cluburi care, prin diferite metode, dar în mod special prin intervenţiile lor pe care le au în presă pun presiune pe arbitri. Şi atunci arbitrajele au de suferit. Arbitrii sunt diferiţi ca oameni şi unii dintre ei, care au o personalitate neconturată, neformată, mai fac şi greşeli. Intervenţia conducătorilor de cluburi aduce mari deservicii arbitrajului. De aceea fac apel la comisiile cu atribuţiuni jurisdicţionale din Federaţia Română de Fotbal şi din Liga Profesinistă de Fotbal să oprească aceste forme de presiune care aduc prejudicii.

Reporter: Au apărut voci din fotbal care spun că un titlu de campioană se cumpără cu două milioane de euro cu ajutorul arbitrilor. Credeţi?

Vasile Avram: Pur şi simplu sunt blocat să aud o asemena declaraţie din partea unui fost arbitru şi preşedinte al comisiei centrale şi din partea unui conducător de club. E atât de gravă, încât ar trebui chemaţi în faţa comisiilor abilitate ale fotbalului şi chiar în faţa organismelor statului să dovedească ceea ce spun.

Reporter: Vă mai sună preşedinţii de cluburi să vă spună că sunt nemulţumiţi?

Vasile Avram: Mai sunt sunat de către conducătorii de cluburi, unii sunt nemulţumiţi. Încerc să le explic. În ultimul timp am fost sunat de către Adrian Porumboiu şi de către Cristi Borcea, manifestându-şi nemulţumirea, unul pentru meciul CFR-Vaslui şi celălalt pentru Vaslui-Dinamo. Le-am explicat care este situaţia, că pot interveni şi greşeli ale arbitrilor, dar ei nu pot accepta astfel de greşeli. Ei spun că aceste greşeli sunt doar împotriva lor, dar le-am explicat că nu e adevărat. Dacă ei au alte elemente, le-am spus să vină să le dovedească, să rezolvăm aceste probleme odată pentru totdeauna.

Reporter: Majoritatea acuzelor sunt îndreptate către arbitrajele din meciurile echipei CFR Cluj, s-a greşit cel mai mult în favoarea ei?

Vasile Avram: Eu nu contabilizez astfel de lucruri în mod special, dar nu este adevărat. Într-un campionat întreg se pot găsi astfel de greşeli. Dar în primele şapte etape, primul joc a fost cel cu Vasluiul în care se poate spune că arbitri au greşit pentru CFR Cluj. S-ar putea să existe jocuri în care s-a greşit şi împotriva lor.

Reporter: Dar se poate spune că a fost vorba de viciere de rezultat în acel meci?

Vasile Avram: Nu se poate spune că a fost viciere de rezultat. Eu pot spune că din punctul de vedere al Comisiei Centrale a Arbitrilor, arbitrii au greşit destul de grav în aşa fel încât putem să ajungem să spunem că ar fi putut influenţa jocul şi rezultatul.

Reporter: S-a luat o decizie împotriva acelei brigăzi de arbitri?

Vasile Avram: Li s-a dat un timp mai mare de gândire. Comisia Centrală a Arbitrilor trebuie să îşi desfăşoare activitatea conform regulamentelor şi la sfârşitul turului şi returului de campionat facem analiza arbitrajelor. Până atunci ei sunt reţinuţi de la delegări.

Reporter: A apărut şi varianta arbitrilor străini, o luaţi în calcul?

Vasile Avram: Este posibil orice, eu nu aş fi împotriva aducerii arbitrilor străini, din contră, eu aş promova un schimb de experienţă între arbitrii de la noi şi din altă ţară. Trebuie însă să ne supunem unor norme FIFA şi UEFA. La ora actuală în cadrul UEFA şi FIFA se derulează câteva proiecte, printre care cel al independenţei totale a comisiilor de arbitri faţă de cluburi, de ligi sau de structurile politice. Un alt proiect cel al uniformizării organizării structurilor comisiilor de arbitri. Iar un alt proiect este legat de formarea şi educarea arbitrilor, UEFA se implică cu spijin financiar şi logistic în acest sens.

Reporter: Despre episodul "folcloristelor" pentru arbitrii de la partida FCM Târgu Mureş - Universitatea Cluj ce ştiţi?

Vasile Avram: Am făcut o verificare, i-am chemat şi le-am luat declaraţii. Ei susţin că e o minciună şi o făcătură, că nu au nicio legătură. Am văzut şi filmul şi pozele şi există o mare discordanţă între conţinutul articolului şi realitate. Arbitrii au spus că-i vor da în judecată pentru prejudiciile de imagine create.

Reporter: Sunt arbitri români delegaţi la meciurile internaţionale în perioada următoare?

Vasile Avram: Da, Tudor Alexandru va arbitra pe data de 15 octombrie în Europa League, Marius Avram pe 10 octombrie în preliminariile CE under 21 şi mai sunt două turnee de unuder 19 şi under 17 unde se duc Istvan Kovacs şi Marius Avram.

(Interviu de Adrian Ţone, adrian.tone@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici