INTERVIU Virginia Ruzici: "Simona e cea mai rapidă jucătoare din circuit. Felul ei de a dansa în teren îmi aminteşte de Steffi Graf"

Fost nr. 8 WTA, campioana de la la Roland Garros, Virginia Ruzici (61 de ani), a lăsat Parisul pentru a se conecta la tot ce se întâmplă în România. De peste un deceniu stă în spatele ascensiunii Simonei Halep, din postura de manager şi are grijă de tot, scrie Prosport, care a realizat un interviu eveniment cu Virginia Ruzici.

1253 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Virginia Ruzici: "Simona e cea mai rapidă jucătoare din circuit. Felul ei de a dansa în teren îmi aminteşte de Steffi Graf"

INTERVIU Virginia Ruzici: "Simona e cea mai rapidă jucătoare din circuit. Felul ei de a dansa în teren îmi aminteşte de Steffi Graf" (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Aveaţi aşteptări mai mari de la meciul de Fed Cup cu Belgia?

Am crezut că se poate, însă în prima zi mi-am dat seama că belgiencele au prins aripi pentru că Simona nu se afla pe teren. Şi astfel şi-au jucat şansa la maximum, au evoluat fără presiune şi fără să comită erori majore. Meciurile doi şi trei au fost dramatice şi s-au jucat la câteva puncte. Per total, fetele noastre au avut şi puţin ghinion. S-au bătut până la capăt, au dat totul şi nu au ce să-şi reproşeze.

Spuneţi că belgiencele au prins aripi şi pentru că Simona nu s-a aflat pe teren. Cât de mult o afectează din punct de vedere mental această accidentare la genunchiul stâng şi perioada de pauză forţată?

Acum era imposibil să joace la Fed Cup într-un picior şi să nu le permită colegelor ei, sută la sută apte din punct de vedere fizic, să intre pe terenul de la Sala Polivalentă. Trebuie să aşteptăm până când îi va trece această durere. Acceptă realitatea şi face tratatmentul recomandat de medici.

Dar de ce tot revine această problemă la genunchi? Nu a fost refacerea completă?

Persistă din octombrie, durerea a trecut, şi, din păcate, a revenit. La meci, mişcările de direcţii sunt mai bruşte. La antrenament, în subconştientul tău, o faci cu o anumită atenţie. E o tendinită rotuliană la piciorul stâng.

O cauză e reprezentată şi de suprafaţa dură?

O cauză ar putea fi reprezentată şi de faptul că se joacă foarte mult pe terenuri dure, atât indoor cât şi outdoor. În opinia mea, ar fi mai bine să existe mai multe mari turnee pe zgură şi pe iarbă, şi nu numai timp de doar patru săptămni, atât în jurul Roland Garros-ului, cât şi a Wimbledonului, pe zgură, respectiv pe iarbă, ca jucătorii să joace la cât mai multe turnee. Chiar şi Rafael Nadal ar fi preferat şi şi-a exprimat dorinţa ca Jocurile Olimpice să se joace pe zgură în America de Sud, unde tenisul, de predilecţie, se joacă pe zgură.

Australian Open se juca pe iarbă la un moment dat...

Efectiv, Australian Open era un Grand Slam pe iarrbă, dar perioada Crăciunului şi a Sărbătorilor a împiedicat participarea la acest turneu a multor jucători de valoare. Şi, mai ales, a jucătorilor americani care pentru că preferau cimetul, alegeau să lipsească de la Australian Open. Din acest motiv, acest Grand Slam a optat, la un moment dat, la o schimbare de dată pentru luna ianuarie, dar şi la o schimbare de suprafaţă care părea mai atractivă pentru jucătorii americani: din acea generaţie făceau parte Sampras, Agassi, Courier sau Chang.

Aş vrea să ne întoarcem puţin la perioada de refacere pe care e obligată să o parcurgă Simona Halep. Când anticipaţi că se va reface complet?

Nu avem de unde să ştim cât de mult va dura vindecarea completă. Durerea a revenit la turneul de la Sankt Petersburg şi, logic, s-a oprit. O pauză mai lungă este necesară şi Simona face ceea ce este indicat de doctori: pauză şi tratamente. Nimeni nu poate să ştie cât timp va dura refacerea, însă speră să fie aptă pentu Indian Wells  (n.r. - 6-19 martie).

Refacerea o va efectua aici, în România, sau va merge în străinătate?

Aici, în ţară.

14 titluri WTA a câştigat Halep. Nurnberg, sHertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia (2013), Doha, Bucureşti (2014), Shenzhen, Dubai, Indian Wells (2015), Madrid, Bucureşti, Montreal (2016)

Se observă din ce în ce mai mult că aspectul fizic al  jucătorului de tenis s-a schimbat. De ce?

Pentru că noi, în generaţia mea, chiar şi după, nu lucram atât de mult, cât se lucrează azi fizicul. Prin apariţia noilor metode de a-şi întări fizicul, se lucrează mult mai mult forţa, în sală, prin noile aparate şi metode. Pe vremea noastră se lucra viteza de deplasare şi rezistenta în afara terenului. La fete viteza de deplasare era mai importantă decât forţa în lovitură. Uită-te puţin cum arăta Steffi Graf, o atletă naturală deosebită, cea mai rapidă din lume din toate timpurile. Aş putea spune că Simona este astăzi cea mai rapidă din circuit şi felul ei de a dansa în teren şi de a se deplasa îmi aminteşte de Steffi Graf şi de Arantxa Sanchez.

Aş vrea să vă întreb dacă Simona îşi lucrează forţa precum celelate jucătoare în ziua de azi?

Simona nu ridică greutăţi în mod deosebit, dar ca şi toate celelalte jucătoare, ea petrece timp în fiecare zi în sală, unde face jogging şi diverse exerciţii pentru tonificare şi întărire, cât şi stretching pentru recuperare.

Citeşte continuarea articolului pe Prosport

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici