Interzicerea la transferuri dictată de FIFA împotriva FC Barcelona a fost suspendată

FC Barcelona a înaintat un memoriu împotriva deciziei Comisiei de Disciplină a FIFA de a-i interzice clubului catalan să efectueze transferuri în următoarele două perioade de "mercato", Comisia de Apel hotărând suspendarea sentinţei până se va pronunţa, informează forul mondial, pe site-ul oficial.

159 afișări
Imaginea articolului Interzicerea la transferuri dictată de FIFA împotriva FC Barcelona a fost suspendată

Interzicerea la transferuri dictată de FIFA împotriva FC Barcelona a fost suspendată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FC Barcelona a înaintat un apel la Comisia de Apel a FIFA împotriva Comisiei de Disciplină, care a sancţionat clubul pentru încălcări ale regulamentelor transferurilor de jucători sub 18 ani. Clubul a cerut ca apelul său să aibă şi rol de suspendare a efectelor cauzate de această decizie.

Preşedintele Comisiei de Apel a FIFA, Larry Mussenden, susţine că instanţa pe care o conduce nu se află în posibilitatea de a lua o decizie într-un timp atât de scurt, încât un eventual apel al clubului la TAS să poată fi efectuat până la startul următoarei perioade de transferuri, care începe la 1 iulie. Astfel, Comisia de Apel a FIFA a admis cererea de suspendare a efectelor deciziei Comisiei de Disciplină.

În 2 aprilie, Comisia de Disciplină a FIFA a sancţionat clubul FC Barcelona cu interzicerea dreptului de a efectua transferuri în sezonul viitor, pentru infracţiuni comise la achiziţionarea a zece jucători minori. De asemenea, FC Barcelona a primit o amendă de 450.000 de franci elveţieni.

Totodată, clubul are 90 de zile la dispoziţie pentru a rezolva problemele legate de jucătorii minori.

Sancţiunile survin ca urmare a investigaţiei de anul trecut al Sistemului de Tranferuri al FIFA şi al Comisiei de Disciplină a forului mondial. Federaţia Spaniolă de Fotbal şi FC Barcelona au fost găsite vinovate pentru încălcarea mai multor prevederi referitoare la transferul internaţional şi la prima înregistrare a minorilor non-spanioli la gruparea catalană, precum şi alte reglementări relevante cu privire la înregistrarea şi participarea unor jucători în competiţiile naţionale. Investigaţiile în cauză privesc mai mulţi jucători minori care au fost înregistraţi şi au participat la diferite competiţii cu FC Barcelona în perioada 2009-2013.

FC Barcelona se face vinovată pentru încălcarea articolului 19 din Regulamentele privind Statutul şi Transferul Jucătorilor. Potrivit acestuia, transferurile internaţionale de jucători sunt permise numai dacă aceştia au peste 18 ani. Totuşi, acelaşi articol stipulează că transferurile internaţionale de jucători minori sunt permise sub trei circumstanţe atenuante, iar acestea pot fi acordate doar de Subcomisia pentru Statutul Jucătorilor.

Comisia de Disciplină susţine că jucătorii tineri sunt vulnerabili la exploatare şi abuz în ţările străine în cazul în care nu sunt controlaţi adecvat.

De asemenea, FIFA a stabilit că Federaţia Spaniolă de Fotbal (RFEF) se face vinovată de încălcarea aceluiaşi articol, fiind amendată cu 500.000 de franci elveţieni, având însă un an la dispoziţie pentru îndreptarea problemelor privind legitimarea jucătorilor minori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici