Lance Armstrong, printre sportivii acuzaţi de dopaj de Floyd Landis

Rutierul american Floyd Landis, care a admis că s-a dopat în cea mai mare parte a carierei sale, îi acuză de astfel de practici şi pe sportivii Lance Armstrong, cu care Landis a fost coechipier la US Postal, George Hincapie, Levi Leipheimer şi David Zabriskie, informează New York Times.

21 afișări
Imaginea articolului Lance Armstrong, printre sportivii acuzaţi de dopaj de Floyd Landis

Lance Armstrong, printre sportivii acuzaţi de dopaj de Floyd Landis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat site-ului espn.com, Landis a recunoscut că a folosit EPO, hormoni de creştere, transfuzii, hormoni feminini şi, o dată, insulină, în perioada când concura pentru echipele US Postal (2002-2004) şi Phonak (2005-2006).

El a mai spus că a trimis, în ultimele săptămâni, la autorităţile antidoping şi forurile de ciclism, mail-uri ce implică zeci de alţi sportivi, directori sportivi şi patroni de echipă.

Potrivit New York Times, printre sportivii acuzaţi de Landis se numără alţi coechipieri ai săi la echipa US Postal, unul dintre aceştia fiind şi Lance Armstrong, precum şi americanii George Hincapie, Levi Leipheimer şi David Zabriskie.

De asemenea, printre oficialii nominalizaţi de Landis se află Johan Bruyneel, fost director sportiv la US Postal, care în prezent se află la conducerea RadioShack, formaţia lui Armstrong, şi fostul conducător al echipei Phonak, Andy Rihs, care în prezent deţine BMC Racing.

"Landis susţine că unii dintre coechipierii săi de la US Portal erau conştienţi de modalităţile de a se dopa în sport. În cel puţin unul dintre mesajele trimise oficialilor, potrivit unei persoane care a primit aceste mail-uri, Landis spune că el şi Armstrong au discutat despre nevoia de a utiliza transfuzii de sânge pentru a îmbunătăţi capacitatea de rezistenţă", scrie ediţia on-line a publicaţiei New York Times.

Potrivit sursei citate, preşedintele Uniunii Internaţionale de Ciclism, Pat McQuaid, a precizat că acuzaţiile făcute de Landis nu-i afectează în niciun fel reputaţia lui Armstrong, de şapte ori câştigător al Turului Franţei.

"Cred că Landis se află într-o situaţie foarte tristă şi îmi pare rău pentru el, deoarece nu accept că ar fi ceva adevărat din ceea ce a spus. Este vorba despre o persoană care a fost condamnată în justiţie, dar care a susţinut în faţa judecătorilor că nu a văzut niciodată dopaj în ciclism. El scrie o carte în care susţine că a câştigat Turul Franţei pe drept. Unde mai este credibilitatea lui?", a declarat McQuaid, care a precizat că a primit mesajele de la Landis în urmă cu mai multe săptămâni, dar că nu a crezut acuzaţiile acestuia, deoarece Landis nu are dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile.

Site-ul espn.com a mai notat că Landis a cheltuit anual aproximativ 90.000 de dolari pe produse dopante şi pe serviciile consultanţilor care îl ajutau să pună la punct un regim de pregătire.

Floyd Landis, care a fost deposedat de titlul câştigat în Turul Franţei, în 2006, după ce a fost depistat pozitiv cu testosteron, a precizat că nu deţine dovezi care să-i susţină afirmaţiile.

Landis a cheltuit aproximativ două milioane de dolari (1,6 milioane de euro) pentru a-şi susţine nevinovăţia, înainte de a fi declarat vinovat de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în iunie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici