Liga Suporterilor Rapidişti a sesizat CNCD după incidentele de la derbiul cu Steaua. Ce acuze i se aduc lui Mihai Stoica

Liga Suporterilor Rapidişti (LSR) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc, luni, la derbiul cu Steaua, fiind vizaţi în special managerul stelist Mihai Stoica şi crainicul Arenei Naţionale, Gabriel Safta.

373 afișări
Imaginea articolului Liga Suporterilor Rapidişti a sesizat CNCD după incidentele de la derbiul cu Steaua. Ce acuze i se aduc lui Mihai Stoica

Liga Suporterilor Rapidişti a sesizat CNCD după incidentele de la derbiul cu Steaua. Ce riscă Mihai Stoica

Stoica şi Safta sunt "recunoscuţi ca fiind «recidivişti» în ceea ce priveşte comportamentul antisportiv, indecent pană la obscenitate, plin de ură la adresa minoritaţii rome, comportament care atinge cote paroxistice în cadrul întâlnirilor cu echipa Rapid Bucureşti", susţin giuleştenii în memoriul lor.

Potrivit fanilor rapidişti, cei doi îşi permit un asemenea comportament din cazua atitudinii "îngăduitoare" a FRF şi a LPF, care nu a luat măsuri de-a lungul timpului împotriva unor astfel de manifestări discrimnatorii la adresa romilor.

"Ce dovadă mai mare de îngăduinţă decât faptul că observatorul federal George Nedelescu nu a menţionat în raportul de joc nici una dintre manifestările huliganice sesizate de toţi cei prezenţi la meci! Pe baza documentelor oficiale audio-video şi extraselor de presă pe care le ataşăm, va rugăm sa analizaţi cazul prezentat şi sa dispuneţi sancţiunile prevăzute de lege împotriva celor două persoane, care ar trebui să dispară din viaţa sportivă", se mai arată în memoriul LSR.

Documentele depuse la CNCD se referă la bannerele cu mesaje discriminatorii ale galeriei steliste, la scandările permanente cu aceeaşi tentă discriminatorie, la gesturile obscene făcute la adresa galeriei rapidiste şi la incitarea la violenţă şi la discriminare prin intermediul staţiei de amplificare a stadionului, în timpul desfăşurării partidei şi la finalul acesteia.

Preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că membrii consiliului nu au analizat încă incidentele de la finalul partidei Steaua - Rapid, scor 1-0, dar a precizat că toate evenimentele cu caracter rasist şi discriminatoriu ajung la UEFA.

"Mă aştept ca FRF şi LPF să ia măsurile care se impun. Noi, la CNCD, încă nu am luat în discuţie în colegiu aceste incidente. Am cunoştinţă despre aceste evenimente, dar oricum noi toate incidentele rasiste şi discriminatorii le sesizăm mai departe la UEFA", a spus preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos.

Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat miercuri, după ce împreună cu câţiva jucători şi cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul staţiei de amplicare a Arenei Naţionale împreună cu galeria "roş-albastră". Unele dintre scandări, iniţiate de oficialii stelişti şi continuate de membrii galeriei, aveau un conţinut rasist.

Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligaţia "să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenţă, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanţilor la competiţiile sau jocurile sportive".

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligaţia unui club de a interzice "afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionat", Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

Echipa Steaua Bucureşti a învins, luni, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formaţia Rapid Bucureşti, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Naţională, printr-un gol marcat în minutul 90+6.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici