LPF: Liga I cu 14 echipe din sezonul 2015-2016

Membrii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal au votat, marţi, în unanimitate, propunerea schimbării sistemului competiţional al Ligii I, din sezonul 2015-2016, într-unul cu 14 echipe şi cu sistem play-off şi play-out, propunere ce urmează a fi analizată de Comitetul Executiv al FRF.

623 afișări
Imaginea articolului LPF: Liga I cu 14 echipe din sezonul 2015-2016

LPF: Liga I cu 14 echipe din sezonul 2015-2016 (Imagine: Marius Cristescu/Mediafax Foto)

Preşedintele FC Dinamo, Constantin Anghelache, consideră că acest sistem ar reprezenta o concentrare a valorilor. "Am votat să avem un campionat cu 14 echipe, sistem play-off, play-out. Va fi mai interesant pentru că sunt tot 36 de partide şi rezultă tot aceiaşi bani şi fiind mai puţine echipe va fi o resursă financiară în plus din drepturile TV. 14 echipe înseamnă o concentrare de valori şi repetarea unor jocuri atractive, cum e Dinamo - Steaua sau Astra - Petrolul. Cu această propunere a fost toată lumea de acord", a declarat Anghelache.

Întrebat dacă Federaţia Română de Fotbal va aproba propunerea LPF de schimbare a sistemului competiţional, Anghelache a răspuns: "Da, domnul Burleanu a spus că aşteaptă propunerea ligii. În Comitetul Executiv va fi discutată această propunere a noastră. Nu pot să fac speculaţii ce va face preşedintele federaţiei".

Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Valeriu Argăseală, a declarat la finalul Adunării Generale Extraordinare de marţi, că Liga I va creşte valoric ca urmare a schimbării sistemului competiţional. "Cu 14 echipe, Liga I va arăta mai bine. E o concentrare a valorilor, un număr mai mare de meciuri decât în prezent şi bani mai mulţi din televizare", a spus el.

Argăseală a explicat că la finalul ediţiei 2014-2015 vor retrograda şase echipe, iar după trecerea la noul sistem, din sezonul 2015-2016 două. Play-off-ul se va disputa între echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 1-6, iar play-out-ul între formaţiile clasate pe locurile 7-14.

LPF va propune Comitetului Executiv al FRF şi schimbarea sistemelor competiţionale din eşaloanele inferioare: Liga a II-a cu o serie de 20 de echipe din care promovează 2 şi retrogradează 4, iar Liga a III-a cu patru serii a câte 18 echipe din care promovează 4 şi retrogradează 16.

"Meciurile vor fi mult mai încinse în Liga I pentru că în sezonul următor vor retrograda şase echipe. La finalul ediţiei 2015-2016 vor retrograda două echipe. Noi am propus să se modifice sistemul competiţional şi la Liga a II-a şi la Liga a III-a. Important este ca începând de la Liga a III-a să se retrogradeze în funcţie de nivelul ligii superioare, respectiv Liga a II-a şi Liga I. În propunerea LPF, în Liga a II-a va fi o serie de 20 de echipe, iar la Liga a III-a patru serii a câte 18 echipe. Cei de la Liga a III-a am înţeles că ar propune să se împartă aceste 72 de echipe pe criterii geografice şi atunci ar vrea să fie şase serii. Dar asta le aparţine lor ca decizie", a menţionat Argăseală.

În acest moment, Liga I se desfăşoară după sistemul campionat cu 18 echipe. Liga a II-a are în prezent două serii a câte 12 echipe, iar Liga a III-a are şase serii a câte 12 echipe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici