LPF negociază vânzarea pachetelor rămase cu B1

Liga Profesionistă de Fotbal negociază cu postul de televiziune B1 vânzarea celor cinci pachete rămase nevândute din drepturile de televizare a meciurilor din Liga I la licitaţia din 4 aprilie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul ligii.

300 afișări
Imaginea articolului LPF negociază vânzarea pachetelor rămase cu B1

LPF negociază vânzarea pachetelor rămase cu B1 (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Omul de afaceri Viorel Păunescu, fost conducător al FC Steaua, a fost prezent, marţi, la sediul LPF, unde a discutat aproximativ o oră cu preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, despre preluarea celor cinci pachete de către postul B1, care face parte din grupul media controlat de familia Păunescu.

Contactat telefonic de MEDIAFAX, Dumitru Dragomir nu a dorit să facă vreun comentariu pe această temă:

"Nu pot să spun nimic. Noi vrem să ne facem platforma noastră cu unul sau două posturi, să transmitem noi meciurile.

Întrebat dacă este posibil ca B1 să achiziţioneze cele cinci pachete rămase nevândute, Dragomir a răspuns: "E posibil orice".

Adunarea Generală a LPF s-a întrunit, marţi, pentru a decide ce se va întâmpla cu cele şase pachete de meciuri nevândue la licitaţia din 4 aprilie. Conducătorii de cluburi au hotărât ca pachetul numărul 9 de meciuri din Liga I să fie încredinţat TVR pentru suma de nouă milioane de euro fără TVA, iar pentru celelalte cinci pachete disponibile să se negocieze cedarea lor până la 15 iunie.

Dragomir a declarat că LPF îşi va face o platformă TV indiferent dacă va vinde sau nu cele cinci pachetele rămase. Platforma ar urma să devină operaţională peste trei ani în cazul finalizării cu succes a negocierilor sau din februarie 2012, în caz contrar.

Preşedintele FC Timişoara, Marian Iancu, a declarat, la 19 aprilie, agenţiei MEDIAFAX că Liga Profesionistă de Fotbal va încerca să obţină 100 de milioane de euro cu TVA inclus din drepturile TV rămase nevândute, urmând să reunească cele şase pachete cu meciuri într-unul singur. El a explicat că LPF va vinde pachetul cu drepturi TV cel mai probabil prin încredinţare directă. "S-a stabilit o comisie, iar eu am fost delegat să vorbesc în numele cluburilor despre vânzarea pachetului de drepturi TV. Pachetul va fi vândut fie prin încredinţare directă, fie prin licitaţie, iar acest lucru o să se decidă în cadrul următoarei Adunări Generale a LPF. Dar noi credem că acest produs va fi vândut prin încredinţare directă pentru că sunt televiziuni bine intenţionate şi nu vrem să le punem într-o concurenţă în care preţul să urce foarte mult", a explicat Iancu.

Pe de altă parte, Televiziunea Română s-a arătat dispusă să ofere un milion de euro pe sezon competiţional pentru a achiziţiona de la Liga Profesionistă de Fotbal pachetul numărul 9 de meciuri din Liga I, au declarat pentru MEDIAFAX, în 6 aprilie, surse din Televiziunea Publică. TVR este interesat să achiziţioneze de la LPF pachetul numărul 9 cu meciuri din Liga I, pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014.

La licitaţia organizată de LPF, în 4 aprilie, preţul de pornire pentru pachetul 9 de meciuri din Liga I - destinat TVR - a fost de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA. Însă, Societatea Română de Televiziune (SRTv) nu a participat la licitaţia organizată de LPF pentru drepturile TV ale meciurilor din Liga I, deşi a cumpărat caietul de sarcini pentru licitaţie, după ce Consiliul de Administraţie al TVR a decis în 31 martie ca instituţia să nu participe la licitaţia LPF din 4 aprilie, "condiţiile financiare şi constrângerile din caietul de sarcini fiind prohibitive".

Ulterior, în 14 aprilie, Consiliul de Administraţie al TVR a hotărât ca televiziunea publică să continue negocierile cu Liga Profesionistă de Fotbal pentru achiziţionarea pachetului 9 al drepturilor TV, în condiţiile, printre altele, ale respectării fixării unui plafon maximal, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX la momentul respectiv. Totodată, TVR a anunţat în 14 aprilie că negocierile cu LPF vor fi continuate dacă vor fi acordate condiţii speciale de plată în primul an, dar şi condiţii speciale de difuzare.

La licitaţia din 4 aprilie, la care au participat societăţile SC Antena TV Group SA, SC RCS&RDS SA şi SC Romtelecom SA, numai trei pachete au fost adjudecate dintre cele nouă. Liga a scos la licitaţie cesiunea drepturilor de televiziune (audiovizuale) prin orice mijloc tehnic a imaginilor în mişcare, însoţite sau nu de sunet, din cadrul meciurilor de fotbal ale competiţiei Liga I "PARTENER" în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, partidele fiind împărţite în nouă pachete. Astfel, RCS&RDS a câştigat primul pachet de meciuri, Romtelecom, pe cel de-al doilea, iar Antena 1, pe ce de-al optulea, pentru celelalte pachete nelicitând nimeni.

RDS&RCS şi Romtelecom au licitat pentru pachetul numărul 1, prima câştigând la al doilea pas cu suma de 13.200.000 de euro plus TVA (preţ de plecare 12.900.000 de euro plus TVA).

Cel de-al doilea pachet a fost adjudecat de Romtelecom, singura care a licitat, cu suma de pornire de 12.900.000 de euro plus TVA.

Pachetul numărul opt a fost adjudecat de Antena 1, cu suma de 10.500.000 de euro plus TVA.

Preţul de pornire a licitaţiei pentru fiecare pachet, cu excepţia pachetelor 8 şi 9, a fost de 12.900.000 euro (4.300.000 euro/ sezon competiţional), la care se adaugă TVA. Preţul de pornire a licitaţiei pentru pachetele 8 şi 9 este, pentru fiecare dintre ele, a fost de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA.

RCS&RDS şi Antena 1 au câştigat, în urmă cu trei ani, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I, în sezoanele 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici