Lupescu: Sunt scârbit de ceea ce fac consilierii Capitalei în cazul Stadionului Naţional

Directorul general al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Ioan Angelo Lupescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că se simte scârbit de faptul că finalizarea construţiei Stadionului Naţional este împiedicată de membrii Consiliului General al Capitalei.

35 afișări
Imaginea articolului Lupescu: Sunt scârbit de ceea ce fac consilierii Capitalei în cazul Stadionului Naţional

Lupescu: Sunt scârbit de ceea ce fac consilierii Capitalei în cazul Stadionului Naţional (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu pot să înţeleg cum îşi permit aceşti consilieri să pună piedici acestei construcţii. Mă simt scârbit de ceea ce fac aceşti consilieri. Cred că cetăţenii bucureşteni sunt în asentimentul meu. Chiar de fiecare dată trebuie să se pună anumite piedici? Nu putem să ne jucăm şi acest stadion să nu fie gata în luna mai. Stadionul trebuie să fie terminat cu un an de zile înainte de a găzdui finala Ligii Europa, iar până atunci să se joace 10-15 meciuri acolo, pentru a vedea cum funcţionează sistemul. Ar fi o ruşine şi o pată neagră imensă nu numai asupra bucureştenilor, ci asupra întregii ţări", a spus Lupescu.

Oficialul FRF a afirmat că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar trebui lăsat să-şi ducă la bun sfârşit proiectele:

"Poate că sunt puţin subiectiv, pentru că, împreună cu comitetul local de organizare, mă ocup de finala Ligii Europa. Nu pot să-i înţeleg pe aceşti consilieri. Am început munca pentru această finală, care va dura trei ore, încă de anul trecut, iar luna trecută nu ştiu dacă am stat cinci zile acasă. Când văd hotărârile luate de nişte consilieri, care până la urmă trebuie să ne reprezinte pe noi, bucureştenii, mi se pare total absurd şi jignitor. Au fost tot felul de oameni la Primărie, au promis, au făcut câte ceva şi s-au împiedicat de consilieri. Şi Traian Băsescu, când era primar, avea problema consilierilor şi nu se făcea nimic în Bucureştiul acesta. Acum, a venit acest doctor (n.r. - primarul general al capitalei, Sorin Oprescu), a preluat nişte proiecte şi le duce la bun sfârşit. Lăsaţi-l să-şi facă treaba. Mi se pare josnic ca atunci când mai este 10 la sută din acest stadion, când mai este foarte puţin până la terminarea pasajului Basarab, să vină nişte consilieri, 20-30, nu ştiu câţi sunt, şi să schimbe totul", a adăugat Lupescu.

Directorul general al Federaţiei Române de Fotbal a precizat că toate contractele dintre UEFA şi autorităţile române au fost încheiate după ce Preşedinţia României a garantat că Stadionul Naţional va fi construit la timp:

"Aceşti oameni (n.r. - membrii Consiliului General al Capitalei) n-au înţeles că contractele semnate între UEFA şi noi sunt aceleaşi semnate între UEFA şi Guvernul României, UEFA şi Primărie, între UEFA şi ANAF şi între UEFA şi Autoritatea Aeroportuară. Fac un apel public către preşedintele Traian Băsescu. Înainte de a se semna acest contract, preşedintele UEFA, Michel Platini, împreună cu Mircea Sandu au fost la Traian Băsescu, iar el a fost cel care a dat garanţia că se poate organiza această finală în România. Preşedinţia a garantat pentru terminarea acestui stadion".

Lupescu a mai spus că sportul este singurul ambasador al României în ultimii 20 de ani:

"Din ce am văzut eu în ultimii 20 de ani, singurul ambasador pentru România care într-adevăr a făcut ceva este sportul. Acum ce facem, punem piedici? Suntem mâhniţi pentru că am început o muncă prin care să promovăm România şi Bucureştiul. Toată lumea ştie că nu suntem prea bine văzuţi, dar pe domeniul nostru sportiv încercăm să facem ceva, cu toate scandalurile care sunt în ţara aceasta. Acum stăm să depindem de vreo 30 de consilieri. Este strigător la cer", a declarat oficialul FRF.

Fostul internaţional român a mai afirmat că el nu ştie cât costă construirea stadionului:

"Nu ştiu cât costă până la urmă acest stadion. Habar nu am şi nu este problema mea până la urmă. pentru asta sunt oameni care trebuie să răspundă şi sunt autorităţi care trebuie să verifice acest lucru. Din câte ştiu eu, acest stadion valora aproximativ 140 de milioane de euro, apoi s-a discutat despre acoperiş, care a fost şi el aprobat ulterior. Este prima dată când văd pe cineva care preia un proiect de la ceilalţi primari, vrea să le ducă la bun sfârşit şi nu este lăsat de aceşti consilieri. Este foarte deranjant", a încheiat Lupescu.

Aproximativ 50 de modificări au fost aduse proiectului de buget al Primăriei Muncipiului Bucureşti, la propunerea consilierilor generali ai grupului PDL. Cele mai importante modificări au fost legate de obiectivele de investiţii, fiind reduse bugetele pentru Stadionul Naţional, pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei sau reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa. Astfel, obiectivului de investiţii Lia Manoliu îi vor rămâne doar 147.857.000 de lei, după ce i-au fost luate 235 de milioane de lei.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că reducerea bugetului pentru investiţia la stadion s-a făcut din considerente politice, pentru a-l împiedica pe el să termine arena. "Probabil se doreşte să nu mai poată Oprescu să termine, să mai înjure bucureştenii câţiva zeci de ani când un primar PDL va găsi bani necesari pentru finalizarea acestui obiectiv", a spus el.

La rândul său, preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a afirmat, marţi, că Sorin Oprescu încearcă să-şi mascheze incompetenţa managerială creând impresia unui război politic cu ea şi PDL şi a dat asigurări că Stadionul Naţional va fi finalizat în termenul convenit, aprilie-mai 2011, cu finanţare de la Guvern, astfel încât România să poată să fie gazda unei mari competiţii internaţionale.

Stadionul Naţional urmează să găzduiască în anul 2012 finala Ligii Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici