Maradona: Personalul medical va fi judecat pentru moartea legendei fotbalului

Opt membri ai personalului medical vor fi judecaţi sub acuzaţia de neglijenţă în cazul morţii legendarului fotbalist argentinian Diego Maradona, scrie BBC.

605 afișări
Imaginea articolului Maradona: Personalul medical va fi judecat pentru moartea legendei fotbalului

Un judecător a dispus un proces pentru omucidere din culpă după ce o comisie medicală a constatat că tratamentul lui Maradona a fost plin de "deficienţe şi nereguli".

Maradona a murit în noiembrie 2020 în urma unui atac de cord la Buenos Aires, la vârsta de 60 de ani.

El se refăcuse la domiciliu după o operaţie la creier la începutul acelei luni.

La câteva zile după moartea sa, procurorii argentinieni au lansat o anchetă asupra medicilor şi asistentelor implicate în îngrijirea sa.

Anul trecut, comisia de 20 de experţi desemnată să examineze moartea sa a constatat că echipa medicală a lui Maradona a acţionat într-o "manieră inadecvată, deficitară şi nechibzuită".

De asemenea, a concluzionat că fotbalistul "ar fi avut mai multe şanse de supravieţuire" cu un tratament adecvat într-o unitate medicală corespunzătoare.

Printre cei care se confruntă cu acuzaţii se numără neurochirurgul şi medicul personal al lui Maradona, Leopoldo Luque, un psihiatru şi un psiholog, doi medici, două asistente medicale şi şeful lor. Cu toţii au negat responsabilitatea pentru moartea fotbalistului.

Toţi cei opt vor fi judecaţi în baza unei definiţii legale a omuciderii, bazată pe neglijenţa comisă în cunoştinţă de cauză, ştiind că poate duce la moartea unei persoane.

Această infracţiune poate atrage o pedeapsă de la 8 la 25 de ani de închisoare, potrivit codului penal argentinian. Data procesului nu a fost încă stabilită.

Într-o conferinţă de presă din noiembrie 2020, doctorul Luque a plâns, spunând că a făcut tot ce a putut pentru a salva viaţa unui prieten.

La un moment dat, medicul a ripostat la adresa reporterilor: "Vreţi să ştiţi pentru ce sunt responsabil? Pentru că l-am iubit, pentru că am avut grijă de el, pentru că i-am prelungit viaţa, pentru că i-am îmbunătăţit-o până la sfârşit".

Medicul a spus că a făcut "tot ce a putut, până la imposibil".

Diego Maradona este considerat în mare măsură unul dintre cei mai mari fotbalişti care au jucat vreodată acest sport. El a fost căpitan când Argentina a câştigat Cupa Mondială din 1986, marcând celebrul gol "Mâna lui Dumnezeu" împotriva Angliei în sferturile de finală.

În a doua jumătate a carierei sale, Maradona s-a luptat cu dependenţa de cocaină.

Vestea morţii sale a aruncat lumea fotbalului - şi ţara sa natală, Argentina - într-un doliu profund, mii de oameni stând la coadă timp de ore întregi pentru a trece pe lângă sicriul său la palatul prezidenţial din Buenos Aires.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici