Mihai Covaliu a fost ales preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român: ”Sper ca toată lumea să vină alături de noi pentru redresarea sportului românesc”

Mihai Covaliu a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în detrimentul Gabrielei Szabo, cu 128 de voturi faţă de cele 68 pe care le-a primit medaliata cu aur de la Sidney. UPDATE: George Boroi este noul secretar general al COSR.

1689 afișări
Imaginea articolului Mihai Covaliu a fost ales preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român: ”Sper ca toată lumea să vină alături de noi pentru redresarea sportului românesc”

Mihai Covaliu a fost ales preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Mihai Claudiu Covaliu (n. 5 noiembrie 1977, Braşov) este un fost scrimer român, laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 şi bronz la Olimpiada din 2008 şi campion mondial în 2005. În aprilie 2013, Covaliu a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, dar a rămas antrenorul lotului de sabie masculin şi antrenor principal la Dinamo Bucureşti.

La Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney a generat o surpriză ajungând în finală, după ce l-a învins pe francezul Damien Touya, favoritul probei. Apoi a trecut de un alt francez, Mathieu Gourdain, cu scorul 15-12. A devenit primul campion olimpic la sabie din România şi a urcat pe primul loc în clasamentul mondial. Pentru acest rezultat a fost numit Maestru Emerit al Sportului şi a primit Ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de comandor.

La Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing a ajuns în sferturile de finală fără prea multe probleme. A câştigat strâns cu belarusul Aliaksandr Buikevici, apoi l-a întâlnit pe francezul Nicolas Lopez, pe care-l învinsese mereu până atunci. Mihai Covaliu a condus meciul, scorul fiind 11-7, dar atacurile sale de la distantă nu i-au reuşit şi Nicolas Lopez a putut egala, apoi se impune cu scorul 15-13. În finala mică a trecut de un alt francez, Julien Pillet, cucerind medalia de bronz. Pentru acest rezultat a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete.

După Olimpiada de la Beijing s-a retras şi a devenit antrenor principal scrimă la CS Dinamo şi la lotul olimpic de sabie masculin. În aprilie 2013 a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă după ce preşedinta în exerciţiu, Ana Pascu, a decis să nu îşi mai reînnoiască candidatura. În acelaşi an, Mihai Covaliu a fost inclus în Hall of Fame-ul scrimei de către Federaţia Internaţională de Scrimă.

Mihai Covaliu îi succede lui Alin Petrache, care la 29 august, a demisionat din funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pentru neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. România a participat cu 96 de sportivi şi a cucerit cinci medalii: una de de aur (echipa feminină de spadă), una de argint (tenis, dublu masculin) şi trei de bronz (canotaj - barca de 8+1; Gabriel Sîncrăian - haltere, 85 kg; Albert Saritov - lupte libere, categ. 97 kg).

Mihai Covaliu este al 17-lea preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în 102 ani de existenţă.

Mihai Covaliu, noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, speră să primească sprijinul din partea autorităţilor locale şi naţionale, dar şi a tuturor federaţiilor.

”Sunt conştient că această funcţie reprezintă o mare responsabilitate. Mulţumesc pentru votul de încredere primit azi. Situaţia actuală nu poate să ne satisfacă. Îmi exprim rugămintea şi dorinţa ca membrii Federaţiilor să ni se alăture pentru întreprinderea acţiunilor de redresare a sportului românesc în elita mondială. Cuvântul cu care am încheiat speech-ul de prezentare va fi la ordinea zilei, "împreună", pentru că împreună îmi doresc să reuşim şi să punem umărul la redresarea sportului românesc. Eu voi fi primul care va veni în întâmpinarea cuiva care îmi cere ajutorul", a declarat Mihai Covaliu, noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Mihai Covaliu a câştigate alegerile în detrimentul Gabrielei Szabo, cu 128 de voturi faţă de cele 68 pe care le-a primit medaliata cu aur de la Sidney.

George Boroi este noul secretar general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, iar comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua a confirmat numirea în funcţie.

George Boroi este noul secretar general al COSR. "E adevărat, preşedintele m-a nominalizat, iar noul Comitet Executiv m-a validat în funcţie", a confirmat comandantul CSA Steaua pentru ProSport. Contactat de ProSport, unul dintre preşedinţii de federaţie din România, susţinător de bază al lui Mihai Covaliu, a declarat, fără să dezvolte, că, în acest moment, există trei nume pe listă pentru a-l înlocui pe Boroi la şefia CSA Steaua.

Noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român este, începând de marţi, Mihai Covaliu. Fostul campion olimpic la scrimă din 2000 a învins-o pe Gabriela Szabo, fostă campioană olimpică la atletism tot la Sydney.

Covaliu, preşedintele FR Scrimă, a obţinut 120 de voturi din totalul de 180. Acesta îl înlocuieşte pe Alin Petrache şi va avea un mandat de patru ani, până în 2020. Vicepreşedinţi ai COSR au devenit Alexandru Dedu, preşedintele FR Handbal, şi Camelia Potec, preşedinta FR Nataţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici