Novak Djokovic stârneşte mari controverse după ce a declarat că nu e de acord ca tenismenele şi tenismenii să fie recompensaţi în mod egal. Martina Navratilova: Tenismenele ar putea să boicoteze turneul de la Indian Wells

Tenismenul Novak Djokovic (Serbia, numărul 1 mondial) este de părere că bărbaţii care practică acest sport ar trebui să fie mai bine plătiţi decât femeile, întrucât audienţa este mai mare în cazul tenisului masculin, notează BBC.

1059 afișări
Imaginea articolului Novak Djokovic stârneşte mari controverse după ce a declarat că nu e de acord ca tenismenele şi tenismenii să fie recompensaţi în mod egal. Martina Navratilova: Tenismenele ar putea să boicoteze turneul de la Indian Wells

Novak Djokovic stârneşte mari controverse după ce a declarat că nu e de acord ca tenismenele şi tenismenii să fie recompensaţi în mod egal. Martina Navratilova: Tenismenele ar putea să boicoteze turneul de la Indian Wells

Cu câteva zile în urmă, Raymond Moore, CEO-ul turneului de tenis de la Indian Wells (Statele Unite ale Americii), a declarat că turneul femin WTA se bazează pe succesul şi notorietatea tenisului masculin. Moore, un fost tenismen în vârstă de 69 de ani, a declarat: "Dacă aş fi o jucătoare de tenis, m-aş aseza în genunchi în fiecare seară şi i-aş mulţumi lui Dumnezeu pentru că Roger Federer şi Rafa Nadal există, pentru că ei au înălţat acest sport". Ulterior şi-a cerut scuze pentru remarcile eronate.

După victoria de duminică de la Indian Wells, Novak Djokovic a declarat că forul tenisului masculin ar trebui să lupte pentru mai multă recunoştinţă în sport. Totuşi, sportivul sârb a precizat că afirmaţiile lui Moore nu sunt "politic corecte".

Djokovic, câştigător a 11 turnee de Mare Şlem, a spus că "femeile au luptat pentru ceea ce au meritat şi au primit", potrivit BBC, dar susţine că premiile în bani ar trebui să fie distribuite în funcţie de nivelul de atractivitate în rândul publicului, în conformitate cu numărul de spectatori şi numărul de bilete vândute.

Sârbul a recunoscut că este o situaţie delicată: "Atât bărbaţii, cât şi femeile, ar trebui să lupte pentru ceea ce cred că merită. Tenismenele au obstacole suplimentare de trecut în comparaţie cu bărbaţii, precum schimbările hormonale şi alte aspecte. Femeile trebuie să facă sacrificii în anumite perioade, care vizează familia şi corpurile lor, pentru a juca tenis".

ATP şi WTA au oferit premii egale în toate turneele de Mare Şlem - Australian Open, US Open, French Open şi Wimbledon -, din 2007, iar turnee din categoria Masters precum Indian Wells şi Miami au oferit aceleaşi recompense financiare pentru femei şi bărbaţi. Dar tenismenele câştigă semnificativ mai puţin din turneele exclusiv organizate de către forul tenisului feminin mondial.

Martina Navratilova: Tenismenele ar putea să boicoteze turneul de la Indian Wells

Martina Navratilova, una dintre legendele tenisului feminin mondial, a declarat, luni, că tenismenele ar putea să boicoteze turneul de la Indian Wells, SUA, ca urmare a comentariilor făcute de către directorul executiv al turneului şi de către tenismenul Novak Djokovic, notează BBC.

Navratilova, câştigătoare a 18 turnee de Mare Şlem în carieră, a declarat că nu s-ar mira dacă tenismenele ar refuza să mai participe la Indian Wells dacă Moore va rămâne în funcţie. "Părerile domnului Moore sunt dezamăgitoare, perimate şi aduc prejudicii majore acestui sport. Femeile din tenisul mondial au reuşit performanţe pe cont propriu până acum, fără ajutorul tenismenilor, şi vor continua să facă asta".

Navratilova (59 de ani) a fost extrem de dezamăgită şi de afirmaţiile numărului unu mondial în tenisul masculin, Novak Djokovic, care a opinat că tenismenele şi tenismenii nu ar trebui să fie recompensaţi în mod egal. Tenismenul sârb este de părere că bărbaţii care practică acest sport ar trebui să fie mai bine plătiţi decât femeile, întrucât audienţa este mai mare în cazul tenisului masculin.

"Îl iubesc şi îl admir pe Novak, dar el nu întelege un lucru evident şi de bun simţ: atunci când bărbaţi şi femei evoluează în cadrul aceluiaşi turneu, toată lumea ar trebui să fie recompensată în mod egal din punct de vedere financiar. Am crezut că am rezolvat această problemă cu ani în urmă", a declarat Navratilova pentru BBC.

Serena Williams (SUA, numărul 1 mondial) a luat, de asemenea, poziţie şi a declarat că afirmaţiile lui Moore sunt jignitoare, greşite şi lipsite de acurateţe. "Există un singur mod să interpretezi aceste declaraţii. Că ar trebui să stăm în genunchi şi să le mulţumim bărbaţilor. Este foarte jignitor, n-ar trebui să cădem în genunchi niciodată", a precizat Williams, potrivit BBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici