Numărul deceselor prin infarct după Superbowl a crescut

Numărul deceselor survenite prin infarct după ce echipa favorită pierde finala campionatului de fotbal american (NFL) Superbowl a crescut, în special în rândul femeilor, conform unui studiu dat publicităţii luni.

22 afișări
Imaginea articolului Numărul deceselor prin infarct după Superbowl a crescut

Numărul deceselor prin infarct după Superbowl a crescut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorii acestui studiu, publicat în Jurnalul de cardiologie clinică, au cules date din rândul populaţiei oraşului Los Angeles al cărui echipă a fost învinsă de Pittsburgh Steelers în finala din 1980, dar a câştigat în faţa formaţiei Redskins Washington ultimul act din 1984.

Astfel, s-a constatat o creştere cu 15 procente a numărului de morţi prin infarct la bărbaţi şi cu 27 procente la femei, după înfrângerea echipei lor favorite.

"Superbowl poate provoca o reacţie emoţională similară la bărbaţi şi la femei, dar este posibil ca reacţiile bărbaţilor în urma înfrângerii să influenţeze starea partenerelor", au menţioant autorii studiului.

În schimb, în cazul victoriei echipei favorite la Superbowl, femeile reacţionează mai bine. "La bucurie, constatăm o rată mai scăzută a deceselor în rândul femeilor", explică americanii.

"Medicii şi pacienţii trebuie să fie conştienţi că meciurile stresante pot provoca emoţii susceptibile de a provoca o problemă cardiacă", afirmă principalul autor al studiului, Robert Kloner.

Precedentele studii au relevat o creştere a sindroamelor coronariene acute şi a aritmiilor în Europa în timpul Cupei Mondiale la fotbal din 2006, mai mult la bărbaţi decât la femei.

Cea de-a 45-a ediţie a Superbowl se va disputa la 6 februarie, în Dallas (Texas), între Pittsburgh Steelers şi Green Bay Packers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici