Numele canotoarei Roxana Cogianu apare pe lista sportivilor care ar fi luat substanţe interzise/ UPDATE: F.R.Canotaj susţine că sportiva a folosit dexametazonă în urma unei intervenţii chirurgicale

Roxana Cogianu, componentă a echipajului feminin al României de opt rame cu cârmaci care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice 2016, apare pe o nouă listă, publicată de grupul de hackeri ruşi Fancy Bear, cu sportivi cărora le-ar fi fost permis să folosească substanţe interzise.

1233 afișări
Imaginea articolului Numele canotoarei Roxana Cogianu apare pe lista sportivilor care ar fi luat substanţe interzise/ UPDATE: F.R.Canotaj susţine că sportiva a folosit dexametazonă în urma unei intervenţii chirurgicale

Numele canotoarei Roxana Cogianu apare pe lista sportivilor care ar fi luat substanţe interzise (Imagine: Stefan Racila/ Mediafax Foto)

UPDATE 12: 52 F.R. Canotaj susţine că Roxana Cogianu a folosit dexametazonă în urma unei intervenţii chirurgicale

"Informaţiile publicate se referă la faptul că în anul 2014, sportiva Cogianu Roxana a suferit o intervenţie chirurgicală care a necesitat un tratament medicamentos. Conform regulilor W.A.D.A., F.R. Canotaj şi sportiva menţionată au transmis documentele medicale necesare şi au informat Federaţia Internaţională de Canotaj şi W.A.D.A. Aceasta şi nimic mai mult este singura legătura a sportivei Cogianu Roxana cu situaţia prezentată în diverse medii de informare", se arată în comunicatul emis de Federaţia Română de Canotaj.

ŞTIRE 9:48 În documentul prezentat de hackerii ruşi se arată că Roxana Cogianu a primit derogare din partea Agenţiei Mondiale Antidoping pentru a folosi dexametazonă. Substanţa respectivă i s-ar fi aplicat o singură dată, intravenos. Deşi perioada nu este menţionată, documentul este inscripţionat cu sigla Jocurilor Olimpice de la Rio.

Contactată de MEDIAFAX, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a mărturisit că nu este la curent cu informaţiile apărute, dar, pe de altă parte, nu îşi poate explica de ce Agenţia Mondială Antidoping i-ar fi făcut favoruri unei sportive din România.

"Nu sunt la curent, pentru că nu am avut timp să citesc presa în ultimele zile. Dar, eu nu cred că este adevărat, cred că este o greşeală. Şi spun asta pentru că ştiu prin câte controale au trecut sportivii noştri anul acesta. La cum s-au pus pe europeni în ultima vreme, nu văd de ce ar fi iertat-o tocmai pe Roxana Cogianu, o sportivă din România. WADA va avea ultimul cuvânt de spus. Dacă se confirmă aceste informaţii, WADA trebuie să îşi asume şi să motiveze aceste decizii", a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, pentru MEDIAFAX.

Cogianu apare pe o listă alături de alţi 24 de sportivi din şase ţări, Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Rusia şi Polonia. Pe listă se mai află, printre alţii, jucătoarele de tenis Bethanie Mattek-Sands (SUA) şi Petra Kvitova (Cehia) sau rutierii Bradley Wiggins şi Chris Froome, din SUA, respectiv Marea Britanie.

În vârstă de 29 de ani, Roxana Cogianu a făcut parte din echipajul feminin de canotaj - opt rame cu cârmaci - al Românieia care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Brazilia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici