„Ochii pe mine!”. Gabriela Szabo: „Nu m-am văzut niciodată antrenoare. Nu oricine poate să modeleze în talentul unui sportiv!”

  • Gabriela Szabo: „Dacă vrem să atragem un număr cât mai mare de copii la sport, cheia este infrastructura sportivă”
  • Gabriela Szabo: „În sport, îţi trebuie foarte multă răbdare. Când arunci semninţele, le vezi peste 10 ani, peste 12 ani”
  • Gabriela Szabo: „Unul dintre cele mai afectate domenii în această perioadă de pandemie a fost sportul. Aşa că, uşor-uşor, încercăm să ne revenim la viaţă”
111 afișări

Gabriela Szabo, campioană olimpică, fost ministru al Tineretului şi Sportului - invitată în emisiunea „Ochii pe mine!” cu Vlad Craioveanu -  vorbeşte despre lumea sportului, puternic afectată de pandemie, dar şi despre soluţiile pentru revenirea la mult visata normalitate.

Declarată cea mai bună sportivă a lumii şi de 10 ori cea mai bună atletă a României, invitata lui Vlad Craioveanu îţi dezvăluie de ce nu a tentat-o niciodată ideea de a fi antrenoare. Reamintim faptul că actualmente Gabriela Szabo este director general al clubului de handbal CSM Bucureşti.

Gabriela Szabo: „Am descoperit partea administrativă după ce m-am lăsat de sport”

„Nu m-am gândit niciodată să fiu antrenoare şi nu mi-am dorit niciodată să fiu antrenoare. Am descoperit partea administrativă după ce m-am lăsat de sport când Iolanda Balaş m-a luat lângă ea şi m-a introdus în această frumoasă parte administrativă, spunându-mi că trebuie să ajutăm sportul de pe o altă intrare. Nu m-am văzut niciodată antrenoare. Pentru că a fi antrenor este o artă. Nu oricine poate să modeleze în talentul unui sportiv. Iar eu am simţit că nu pot să fac acest lucru.”

Gabriela Szaba îţi spune – prin prisma uriaşei sale experienţe – ce înseamnă să ai răbdare, să munceşti, să rişti, să pariezi pentru a avea parte de performanţă în sport. Oricine ai fi şi oricând de bun te-ai considera la un anumit moment.

„În sport, îţi trebuie foarte multă răbdare. În momentul în care începi construcţia unui domeniu, unei discipline sportive, ai nevoie de foarte multă răbdare. Când arunci semninţele, le vezi peste 10 ani, peste 12 de ani. Adică, nu le vezi imediat. Şi, plus de asta poţi să investeşti şi să ai şansa să nici nu-ţi iasă. Pentru că este risc. Aici lucrezi cu resursa umană. Nu există că eşti bun sau prost manager în sport. Există că lucrezi cu resursa umană, cu sportivul, cu talentul lui, cu psihicul lui.

Poate răsare foarte devreme talentul şi-l vezi strălucind la o vârstă foarte mică, după care se stinge. (...) După aceea, sistemul ăsta care a fost creionat la noi, că am început după anii 90 să împrumutăm tot felul de sisteme din străinătate care nu s-au aplicat sistemului nostru. Noi veneam dintr-un sistem foarte, foarte bine pus pe hârtie pe care după anii 90 doar l-am comentat şi am încercat să-l distrugem. Alţii, deştepţi, din afară, marile puteri, l-au preluat şi ne bat ţările care nici nu contau.”

G. Szabo: „Încercăm să ne revenim la viaţă şi încercăm să organizăm foarte multe evenimente sportive”

Gabriela Szabo vorbeşte şi despre lumea sportului, blocată în perioada Covid-19, dar şi despre încercările de a reveni uşor-uşor – respectând măsurile impuse – la viaţă.

 „E o perioadă destul de complicată pentru sport. Unul dintre cele mai afectate domenii în această perioadă de pandemie a fost sportul. Aşa că, uşor-uşor, încercăm să ne revenim la viaţă şi încercăm să organizăm foarte multe evenimente sportive, fără spectatori şi în condiţiile trasate atât de Ministerul Mănătăţii cât şi de Ministerul Tineretului şi Sportului. Suntem în pline competiţii oficiale atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional.”

Care sunt soluţiile pentru a-i atrage pe copii către sport

Campiona mondială mărturiseşte totodată că pandemia ne-a făcut să înţelegem, mai bine ca oricând, importanţa sportului pentru sănătate. Tocmai de aceea, caută soluţii pentru atragerea tinerei generaţii către lumea sportului. Care este cheia?

„Dacă vrem să atragem un număr cât mai mare de copii la sport, cheia este infrastructura sportivă. Părintele preferă să îl ducă în sălile de fitness unde plătesc abonamentele lunare pentru că sunt condiţii decente să te antrenezi şi să tragi acolo de fiare decât să îl aducă într-o bază sportivă unde nu există duş sau dacă există duş, condiţiile igienice sunt aşa cum sunt.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici