Oscar Pistorius află astăzi verdictul. Principalele date în cazul uciderii modelului Reeva Steenkamp

Principalele date din cazul campionului paralimpic sud-african Oscar Pistorius, care a fost judecat în ultimele luni pentru uciderea iubitei sale, modelul Reeva Steenkamp, cronologie prezentată de AFP înaintea pronunţării verdictului la Pretoria:

393 afișări
Imaginea articolului Oscar Pistorius află astăzi verdictul. Principalele date în cazul uciderii modelului Reeva Steenkamp

Oscar Pistorius află astăzi verdictul. Principalele date în cazul uciderii modelului Reeva Steenkamp (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FEBRUARIE 2013

14 februarie: Oscar Pistorius, 26 de ani, este arestat după ce la locuinţa sa din Pretoria s-a descoperit trupul neînsufleţit al iubitei sportivului, Reeva Steenkamp, un model în vârstă de 29 de ani. Sportivul recunoaşte imediat că a împuşcat-o pe femeie printr-o uşă, noaptea, însă subliniază că a crezut că era un hoţ. Pistorius este încarcerat.

15 februarie: Pistorius se prezintă, cu ochii în lacrimi, la tribunalul din Pretoria. Judecătorul decide inculparea sud-africanului pentru uciderea Reevei.

19 februarie: Parchetul susţine că a fost crimă cu premeditare, avocatul sportivului spune că a fost un accident şi prezintă în detaliu varianta acestei erori tragice.

20 februarie: Poliţia anunţă că a găsit la domiciliul lui Pistorius seringi şi testosteron, produs dopant interzis sportivilor.

Apărarea subliniază mai multe lacune şi erori de procedură în ancheta poliţiei.

21 februarie: Anchetatorului Hilton Botha, el însuşi cercetat pentru tentativă de omor, i se retrage acest caz.

După firma Clarins, şi firma producătoare de echipament sportiv Nike anunţă că a încetat colaborarea cu Oscar Pistorius.

22 februarie: Pistorius este eliberat pe cauţiune.

MARTIE 2013

11 martie: Familia sportivului precizează că, "contrar zvonurilor", Pistorius nu este pe punctul de a se sinucide.

28 martie: Pistorius obţine dreptul de a-şi recupera paşaportul şi astfel de a părăsi teritoriul Africii de Sud.

APRILIE 2013

14 aprilie: Presa scrie că Oscar Pistorius a fost văzut la 6 aprilie împreună cu prietenii săi în două restaurante din Johannesburg.

MAI 2013

20 mai: Agentul sportivului anunţă că Pistorius nu va participa la nicio competiţie în 2013.

IUNIE 2013

28 iunie: Pistorius efectuează "un antrenament de rutină".

OCTOMBRIE 2013

1 octombrie: Oscar Pistorius angajează experţi americani în medicină legală.

NOIEMBRIE 2013

20 noiembrie: Dosarului i se adaugă două încălcări ale legislaţiei privind armele de foc.

IANUARIE 2014

23 ianuarie: Au loc discuţii pentru o compensaţie financiară pe cale amiabilă, conform unui avocat al familiei Steenkamp. Fără efect asupra procesului.

FEBRUARIE 2014

14 februarie: La un an după decesul Reevei, Pistorius îşi exprimă durerea într-un mesaj postat pe internet.

25 februarie: Televiziunea este autorizată să transmită în direct procesul. Pistorius obţine dreptul de a nu fi arătat în timp ce depune mărturie.

MARTIE 2014

3 martie: La startul procesului, o vecină vorbeşte despre "ţipetele înfiorătoare" ale unei femei în momentul producerii dramei.

10 şi 13 martie: Pistorius are stări de vomă mai întâi la citirea raportului autopsiei, iar apoi când vede o fotografie cu victima sa.

APRILIE 2014:

7 - 15 aprilie: Pistorius depune mărturie. Zile infernale pentru el, marcate de numeroase crize de plâns şi de întreruperi ale audierii. Oscar Pistorius recunoaşte că a tras câteva focuri de armă, dar refuză să admită că a intenţionat să o ucidă pe Reeva Steenkamp.

IUNIE 2014

30 iunie: După şase săptămâni de întrerupere a procesului, patru experţi psihiatri şi psihologi au declarat că au ajuns la concluzia că Pistorius nu are o tulburare mentală şi poate fi răspunzător penal. Pistorius poate fi condamnat la 25 de ani de închisoare.

AUGUST 2014

7 august: Acuzarea cere ca Pistorius să fie condamnat pentru omor, după un rechizitoriu de cinci ore. Apărarea susţine că a fost omor prin imprudenţă.

8 august: Judecătoarea Thokozile Masipa încheie procesul şi anunţă că va citi verdictul la 11 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici