Peste 1.400 de participanţi la Crosul "Gabriela Szabo". La eveniment a fost prezent şi ministrul Sportului - FOTO

Un număr de 1.438 de concurenţi au participat, sâmbătă, la Bistriţa, la Crosul pe şosea "Gabriela Szabo", ajuns la ediţia a VIII-a, eveniment la care au participat, printre alţii, ministrul ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, dar şi deputatul PSD Mihai Sturzu.

414 afișări
Imaginea articolului Peste 1.400 de participanţi la Crosul "Gabriela Szabo". La eveniment a fost prezent şi ministrul Sportului - FOTO

Peste 1.400 de participanţi la Crosul "Gabriela Szabo". La eveniment a fost prezent şi ministrul Sportului (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

Fosta atletă Gabriela Szabo a fost şi ea prezentă, ca în fiecare an, dar de data aceasta nu a mai alergat, în schimb Zsolt Gyongyossy, fostul ei antrenor şi actual soţ, a parcurs toată distanţa pentru alergătorii de la categoria Open.

Inspectorul de educaţie fizică şi sport Leonida Ilieşiu de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat corespondentului MEDIAFAX că anul acesta s-a atins recordul de participare la Crosul "Gabriela Szabo".

"Au participat 1.438 de concurenţi. Este un record. Anul trecut au fost 1.171 de participanţi, dovadă că această competiţie devine de la an la an tot mai atractivă. Cel mai tânăr alergător a avut şase ani şi cel mai vârstnic 71 de ani, o doamnă extraordinară care a alergat pe toată distanţa", a declarat Ilieşiu.

Înainte de primul start s-a ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Boston.

"Vin de fiecare dată cu drag acasă, stau câteva zile şi cu părinţii. Este o competiţie specială de fiecare dată, este un concurs la care ţin foarte mult şi mă bucur că avem record de participanţi. Lumea a venit să alerge şi înseamnă că mesajul de promovare a sportului a prins. Momentul de reculegere a fost pentru victimele de la Boston, asemenea evenimente nu au voie să se întâmple în sport. Am fost foarte revoltată. Nu pot să înţeleg ce e în mintea lor şi de ce aleg locuri unde oamenii se întâlnesc să se bucure de viaţă. Încă din antichitate sportul înseamnă pace. Nu sunt de acord cu asemenea acte de terorism în sport, nu e de acceptat aşa ceva", a spus Gabriela Szabo, consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu.

Primele au plecat în cursă fetele născute în 2000 şi mai mici (clasele V-VI). Odată cu ele au luat startul ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, preşedintele Consiliului Judeţean Emil Radu Moldovan, deputatul PSD Mihai Sturzu, dar şi subprefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenț.

La sosire, ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că s-a simţit extraordinar. El a spus că îl bucură participarea mare la cros.

"Autorităţile asta trebuie să facă, să promoveze mişcarea în rândul tinerilor, o viaţă sănătoasă înseamnă sport. Mai este foarte mult de făcut, sunt mulţi care se implică, cum este cazul la Bistriţa. O să-i sprijinim şi noi, e bine să se implice în astfel de lucruri. Fondurile evident că sunt insuficiente în toate domeniile, de la sănătate şi educaţie până la tineret, dar dacă ai chibzuinţă reuşeşti să faci lucruri frumoase. Anul acesta se pot pune în practică iniţiative bune şi partea de tineret. Niciodată nu vor fi suficienţi bani, dar vom sprijini întotdeauna iniţiativele bune", a spus ministrul.

Bănicioiu a declarat că, din păcate, bugetele pentru sport nu au crescut, dar se menţin la nivelul anului trecut.

"Încercăm să facem mai multe lucruri utile. De exemplu, anul trecut nu s-au mai organizat taberele pentru tineri şi pentru studenţi. Cu un buget chiar un pic mai mic decât în 2012 vom trimite câteva mii de tineri, de studenţi, copii din orfelinate în tabere. Vom insista foarte mult pe partea socială. Practic, dincolo de elementul de recreere, de relaxare, va fi şi partea de cursuri, chestiuni utile, tabere tematice. E un start bun. La clasele I-IV suplimentarea orelor de sport a intrat deja, suntem în discuţii pentru gimnaziu şi liceu, sunt foarte ambiţios şi nu renunţ aşa uşor. Nu e obsesie a ministerului, e o chestie de sănătate, pentru lărgirea bazei de selecţie în sport", a afirmat Bănicioiu.

Al doilea start l-au luat băieţii de aceeaşi vârstă. Au urmat fetele şi băieţii din clasele VII-VIII (anul naşterii 1998), distanţa parcursă fiind 800 de metri. Ultimele două categorii au fost copii şi open, 2.000 de metri respectiv 4.000 de metri.

Organizatorii, Primăria Bistriţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, au pus la bătaie premii în bani cu valori cuprinse între 50 şi 2.000 de lei, în funcţie de categorie.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a premiat fetele în compania cărora a alergat şi i-a felicitat pe câştigători pentru performanţele lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici