Preşedintele CIO spune că nu va sancţiona Comitetele Naţionale Olimpice pentru acţiunile guvernelor

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat că organizaţia nu va sancţiona Comitetele Naţionale Olimpice (CNO) pentru acţiunile guvernului lor, atunci când se discută despre invazia Rusiei în Ucraina.

181 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CIO spune că nu va sancţiona Comitetele Naţionale Olimpice pentru acţiunile guvernelor

Bach a făcut acest comentariu în timpul discursului său la Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice Naţionale din Oceania (ONOC), care a avut loc miercuri în Fiji.

CIO a îndemnat federaţiile internaţionale să interzică sportivii ruşi şi belaruşi şi să nu organizeze evenimente în cele două ţări.

Comitetele olimpice din Rusia şi Belarus au evitat până în prezent sancţiunile din cauza războiului din Ucraina, în timp ce membrii CIO din Rusia nu au fost nici ei suspendaţi.

Bach a declarat că răspunsul CIO a avut ca scop ajutarea şi protejarea poporului ucrainean.

Preşedintele CIO a declarat că judecata oamenilor din Ucraina este factorul decisiv, nu opiniile presei sau ale politicienilor.

„Vom sancţiona doar persoanele care sunt responsabile de ceva", a spus Bach.

„Nu vom sancţiona un Comitet Olimpic Naţional pentru acţiunile guvernului său, atâta timp cât persoanele din conducerea CNO-urilor nu susţin aceste acţiuni.

Niciunul dintre voi, niciunul dintre voi, nu ar trebui să fie considerat responsabil pentru acţiunile Guvernului său.

Acest lucru este de competenţa guvernelor să se ocupe de guverne.

Este misiunea noastră şi solicitarea autonomiei noastre să o respectăm şi să o susţinem pentru a ne îndeplini misiunea, pe care în acest moment - din cauza acestor măsuri de protecţie - nu o putem îndeplini pe deplin.

Aceasta este dilema noastră. Avem un mare sprijin din partea comunităţii internaţionale şi a celor pe care îi priveşte acest lucru, prietenii noştri ucraineni. Este vorba de a-i proteja, de a-i ajuta. Judecata lor este cea decisivă."

Bach a insistat că CIO a luat toate sancţiunile disponibile, inclusiv prima retragere a unui Ordin Olimpic, cu care a fost sancţionat preşedintele rus Vladimir Putin.

El continuat spunând că măsurile de protecţie luate s-au datorat sentimentelor anti-ruseşti, ceea ce înseamnă că siguranţa sportivilor nu a putut fi asigurată şi că, dacă CIO nu ar fi luat măsuri, politicienii şi guvernele ar fi început să decidă cine este eligibil să participe la competiţiile internaţionale.

Bach a spus că aceasta este situaţia din unele sporturi în prezent, o posibilă referire la decizia de la Wimbledon de a interzice accesul jucătorilor din ambele naţiuni sub îndrumarea guvernului britanic.

„Imaginaţi-vă unde se va ajunge, dacă permitem acest lucru", a spus Bach.

„Dacă permiteţi guvernelor gazdă să decidă cine poate participa din motive politice, da, acum este vorba de Rusia şi Belarus, dar dacă lăsăm acest lucru să continue, ar putea fi vorba de ţara B sau de ţara Z.".

"Am avut multe argumente din partea CNO-urilor care spun „ce faceţi acolo?”, ce face ca această situaţie să fie atât de unică, unde au fost aceste acţiuni atunci când a fost război în Afganistan, Siria, Yemen, Mali, Etiopia şi oriunde.

Răspunsul este că aceasta este o încălcare flagrantă a armistiţiului olimpic şi că acestea sunt măsuri de protecţie pe care a trebuit să le luăm din cauza reacţiei mondiale la alte războaie nu a fost ca la invazia Rusiei în Ucraina.

Trebuie să fim atenţi pentru a proteja integritatea valorilor noastre olimpice şi integritatea competiţiilor.

Valorile noastre olimpice înseamnă o competiţie paşnică între toţi sportivii din toate CNO-urile şi, în acest fel, să dăm un exemplu de depăşire şi de neacceptare a oricărui tip de discriminare.

Un mesaj de pace are o valoare reală doar dacă este un mesaj care vine de la oameni care s-ar putea să nu aibă parte de pace sau să aibă dispute."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici