Preşedintele FR Gimnastică, scrisoare către şeful COSR: Antrenorii români, la un pas de demisie la CM de la Glasgow

Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, i-a adresat o scrisoare deschisă, prin intermediul MEDIFAX, şefului COSR, Alin Petrache, în care spune că antrenorii români au fost la un pas de demisie în mijlocul CM şi că, după 40 ani de experienţă, nu "concepe sfaturi despre paralele, inele sau bârnă".

2544 afișări
Imaginea articolului Preşedintele FR Gimnastică, scrisoare către şeful COSR: Antrenorii români, la un pas de demisie la CM de la Glasgow

Preşedintele FR Gimnastică, scrisoare către şeful COSR: Antrenorii români, la un pas de demisie la CM de la Glasgow

"Vă răspund tot public scrisorii transmise de dumneavoastră, deşi continui să fiu dezamăgit de tenta politic - speculativă pe care aţi dat-o unui eşec momentan al gimnastelor României. Subliniez cuvântul «momentan», fiindcă în continuare competiţia a demonstrat prin rezultatele deosebite, fără egal în ramurile sportive, cel puţin în anul 2015, că ne-am făcut treaba", spune preşedintele FRG, Adrian Stoica, în debutul scrisorii deschise adresate COSR, prin intermediul MEDIAFAX.

"Tragedia cu care s-a confruntat România în această perioadă (n.r. - tragedia de la clubul Colectiv din Capitală) a umbrit orice alt eveniment, şi pe bună dreptate. Sportul este un ambasador imens al României, dar problemele ţării sunt cu mult mai mari şi cu mult mai triste. Dar, fiindcă am fost somat să răspund, o fac. Şi o fac în calitatea unui om care a stat departe de politică şi speculaţii politicianiste, dar care este în Federaţia Română de Gimnastică de peste 40 de ani. Mai pe scurt, de la Nadia şi Montreal încoace. Sutele de medalii aduse de gimnastele României la zeci de competiţii stau mărturie faptului că, pe alocuri, şi politicul trebuie să aibă o doză, fie şi moderată, de bun simţ faţă de tehnic. Nu este vorba de mine, ci de o istorie scrisă de zeci de profesionişti care au ridicat steagul românesc pe cele mai înalte trepte ale sportului modial", arată şeful forului naţional de profil.

Adrian Stoica susţine, în continuare, că "acest răspuns" este pentru eroii sportivi ai acestei ţări, iar "problema" este mult mai complexă decât "urecheala" administrată de preşedintele COSR, Alin Petrache.

"Din păcate, nu mă puteţi jigni pe mine fără să aruncaţi cu noroi, totodată, în zeci de eroi sportivi ai acestei ţări. Acest răspuns este pentru ei. Le datorez acest lucru, chiar dacă «nu mă pun bine cu COSR-ul». Citez dintr-o mare campioană a României, care a fost revoltată la rândul său de această pornire, în mijlocul competiţiei, domnişoara Corina Ungureanu: «Nu antrenorii străini ne-au crescut pe noi până acum, domnule Petrache (n.r. - preşedintele COSR), ci antrenorii români i-au crescut pe cei care astăzi ne bat». Problema este mult mai extinsă şi mai complicată decat «urecheala» pe care ne-aţi administrat-o. Baza este praf, domnule preşedinte, şi acest fapt sper că îl puteţi înţelege, chiar dacă suntem de acord că nu depinde numai de dumneavoastră", mai arată Adrian Stoica în scrisoarea deschisă adresată şefului COSR.

Preşedintele FR Gimnastică îl mai asigură pe şeful COSR că echipele României vor ajunge la Olimpiadă, aceasta fiind o "certitudine". De asemenea, Adrian Stoica susţine că antrenorii loturilor României au fost la un pas de a demisiona în timpul Campionatului Mondial de la Glasgow, în urma scrisorii deschise a şefului COSR, din 26 octombrie, făcută publică în timpul competiţiei.

"Rezultatele României la acest Campionat Mondial (n.r. - de la Glasgow) au fost mai bune decât ediţia precedentă, mai bune decât pot arăta alte sporturi olimpice, iar calificarea la Olimpiadă este o certitudine. Vă asigur. Locul trei şi locul doi în lume nu sunt puţin lucru. Întrebaţi orice ramură sportivă şi vă va confirma. Aş vrea să vă rog să contemplaţi, ca om de sport, sper mai mult decât de politică, situaţia pe care a trebuit să o gestionez la mii de kilometri distanţă, în plină competiţie, când întreg colectivul de antrenori, în urma scrisorii dumneavoastră publice, a dorit să demisoneze pe loc şi să părăsească spaţiul de concurs. Oare acesta este rolul COSR?", a dezvăluit Stoica.

"Aş fi sperat de dragul acestor copii care şi-au dat sufletul pe spaţiul de concurs, în ciuda tuturor celor spuse mai sus, să le trimiteţi, domnule preşedinte, tot public, felicitări. Cum consideraţi dumneavoastră că e mai potrivit după celebra scrisoare publică, pe mail, un telefon, un bileţel, aşa cum simţiţi, dar aceşti copii au aşteptat o reparaţie morală şi nu au primit-o, nici măcar formal. Păcat!", mai arată Stoica în scrisoarea adresară COSR.

Preşedintele FR Gimanstică mai spune că s-ar putea retrage "ca vârstă", dar că nu poate concepe să ia sfaturi despre "paralele, inele sau bârnă" şi îl roagă pe preşedintele COSR "să nu demisioneze" în urma "acestei gafe".

"În calitate de om care mi-am dedicat cu toată pasiunea 40 de ani gimnasticii româneşti, 20 de ani membru al Federaţiei Internaţionale, din care 12 preşedinte al Comitetului Tehnic Masculin şi, pe viaţă, vicepreşedinte de onoare al FIG, pot să mă retrag ca vârstă şi nepoatele mă tot îndeamnă, dar nu pot să concep să iau sfaturi despre paralele, inele sau bârnă. Am să spun în încheierea acestui răspuns public, aşa cum l-aţi dorit, că sunteţi un om foarte priceput în promovare, administrare de resurse şi imagine în ceea ce înseamnă COSR. Exprim public aprecierea mea pentru activitatea dumneavoastră profesională şi cred că sunteţi unul dintre cei mai buni preşedinti pe care COSR i-a avut în istoria recentă. Vă rog să nu demisionaţi, că tot e la modă, în urma acestei gafe, pentru că sportul are realmente nevoie de dumneavoastră. În cel mai real mod vă declar această apreciere. Vă rog totodată să sprijiniţi prin activitatea dumneavoastră binele gimnasticii româneşti şi al tuturor sporturilor frumoase care au ridicat drapelul românesc. Sunt mii de oameni de sport care au lacrimi de muncă şi satisfacţie în ochi la acele momente. Vă asigur că este ceva special şi unic".

Adrian Stoica a încheiat afirmând că nu ştie "cât de lung sau scurt ar trebui să fie răspunsul" pe care îl aştepta şeful COSR, iar dacă nu e suficient, şi Alin Petrache "simte nevoia" dezbaterea poate continua.

COSR a recomandat, în 26 octombrie, FRG, într-o scrisoare deschisă, cooptarea antrenorului Nicolae Forminte în conducerea tehnică a lotului feminin de gimnastică şi a unui specialist străin care să se ocupe de pregătirea sportivelor la paralele inegale, forul olimpic anunţându-şi disponibilitatea de a susţine contractul acestuia din urmă.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, i-a transmis preşedintelui Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, după rezultatele slabe obţinute de lotul olimpic feminin de gimnastică la Campionatele Mondiale, competiţie care punctează în procesul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 şi după ce a constatat "o totală ignoranţă faţă de recomandările COSR în legătură cu pregătirea olimpică".

"Manifestându-ne public îngrijorarea, revenim, solicitându-vă implementarea unor măsuri concrete în scopul redresării parcursului sportiv rămas până la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, prima premisă a unei evoluţii în perspectiva Jocurile Olimpice Tokyo 2020", afirma Petrache.

COSR solicita o analiză a prestaţiei antrenorilor şi a celorlalţi membri ai colectivului tehnic în procesul de pregătire şi participare la Campionatul Mondial 2015, identificarea răspunderii fiecărui membru faţă de rezultatele obţinute şi comunicarea măsurilor pe care FRG înţelege să le aplice.

"Forul olimpic recomandă cooptarea domnului Nicolae Forminte, al cărui palmares este de notorietate datorită rezultatelor de valoare obţinute în competiţii majore, precum şi aportul adus la formarea unor sportivi de înaltă performanţă ai României, în colectivul de antrenori ai lotului. Totodată, se propune cooptarea unui antrenor străin, expert în pregătirea pentru aparatul «paralele inegale», aspect faţă de care COSR îşi reconfirmă disponibilitatea susţinerii financiare a contractului", se arăta în document.

De asemenea, prezentarea unei strategii concrete pe plan sportiv, medical şi financiar şi, în acest scop, identificarea nevoilor reale în ceea ce priveşte includerea în colectivul tehnic a unor specialişti (psiholog, medic, preparator fizic, nutriţionist etc.) este un alt punct transmis în scrisoare de către Alin Petrache.

COSR mai cerea precizarea poziţiei antrenorilor Maria Bitang şi Octavian Belu în programul de pregătire, calificare şi participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, dar cei doi tehnicieni nu au putut fi contactaţi până în prezent pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Federaţia Română de Gimnastică avea 10 zile la dispoziţie pentru a răspunde solicitărilor COSR.

Echipa feminină de gimnastică a României a încheiat calificările la CM pe locul 13 şi va evolua, în premieră în istoria sa, la turneul preolimpic de la Rio (16-19 aprilie 2016) pentru calificarea la JO din 2016, în timp ce în finalele individuale de la Mondiale Larisa Iordache a cucerit medalia de bronz, iar Laura Jurca a fost pe locul 8.

Astfel, echipa României, medaliată olimpică la fiecare ediţie, începând cu 1976, va evolua la turneul preolimpic pentru unul din ultimele patru locuri calificante la JO de anul viitor, unde vor concura, calificate direct, şi primele opt clasate la CM din acest an.

De asemenea, echipa masculină de gimnastică a României a încheiat calificările la CM de la Glasgow pe locul 14 şi va evolua şi ea în turneul preolimpic de anul viitor, pentru calificarea la JO de la Rio. Marian Drăgulescu a obţinut medalia de argint la sărituri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici