Proiect: Sportivii vor fi premiaţi cu aceleaşi sume pentru performanţe similare

Cuantumul premiilor acordate de Guvern sportivilor va fi identic pentru aceeaşi categorie de competiţie şi acelaşi rezultat obţinut, potrivit unei propuneri legislative depuse de un grup de parlamentari PSD.

252 afișări
Imaginea articolului Proiect: Sportivii vor fi premiaţi cu aceleaşi sume pentru performanţe similare

Proiect: Sportivii vor fi premiaţi cu aceleaşi sume pentru performanţe similare (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

Propunerea legislativă pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000 prevede că, pentru performanţe deosebite obţinute în competiţii sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului poate acorda premii, prin Hotărâre de Guvern, sportivilor în funcţie de valoarea performanţei, de importanţa şi amploarea competiţiei. Cuantumul premiilor este identic pentru aceeaşi categorie de competiţie şi acelaşi rezultat obţinut de sportivi.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că modificarea legii are ca scop eliminarea unor eventuale inechităţi ce ar putea să apară în acordarea premiilor.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor, pe 9 februarie, se află în consultare publică şi este semnat de cinci parlamentari PSD (Iordache Florin, Neacşu Marian, Pâslaru Florin-Costin, Tîlvăr Angel, Vlase Petru Gabriel).

La sfârştiul lunii decembrie, Guvernul Cioloş a premiat jucătoarele naţionalei de handbal cu câte 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial din Danemarca, faţă de 14.800 de lei cât prevede legea pentru o medalie de bronz mondială, suma putând fi dublată, tot conform normelor legale în vigoare. Premiul acordat fiecărei handbaliste a fost suplimentat însă printr-o decizie a Executivului.

Măsura a fost criticată de mai mulţi sportivi, care au cucerit medalii mondiale în 2015 şi care au fost premiaţi cu sume mai mici.

Cel care a dat tonul nemulţumirilor a fost gimnastul Marian Drăgulescu. De astfel, într-o campanie declanşată pe Facebook de Corina Drăgulescu, soţia gimnastului, au fost cerute drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliaţi mondial în 2015, dar şi sprijinul echipei naţionale de handbal feminin în acest demers.

Ulterior, premierul Dacian Cioloş a precizat că îşi propune să organizeze o discuţie cu oamenii din sport, la începutul lui 2016, pentru a ajunge la un numitor comun după disputele survenite ca urmare a deciziei Guvernului de a le premia suplimentar pe handbaliste

"Prin premierea handbalistelor de la echipa naţională, dorinţa guvernului a fost de a premia valoarea şi performanţa, şi nu aceea de a dezbina. Nu are nimeni de câştigat din disputa lansată în ultimele zile, decât în măsura în care această dezbatere ne ajută să progresăm şi nu să ne dezbinăm", scria, în decembrie, premierul Cioloş, pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici