PROSPORT | Interviu exclusiv cu Irina Bulmaga, cea mai bună şahistă din ţară: "Poate că sună ciudat, dar în România mă simt liberă!"

Originară din Republica Moldova, Irina Bulmaga a realizat numeroase performanţe sub culorile României până la vârsta de 24 de ani! După ce a decis să reprezinte ţara noastră, în 2009, Irina a devenit mare maestră şi a câştigat o medalie olimpică, multiple titluri de campioană naţională (atât la şah rapid, blitz şi dezlegări, cât şi pe echipe cu Politehnica Iaşi), dar şi alte premii onorante, scrie Prosport. Este posesoarea celui mai mare coeficient ELO dintre jucătoarele din România, cu 2.427 de puncte, şi a acceptat să vorbească pentru ProSport despre pasiunea ei pentru sportul minţii, rememorând momentele emoţionante trăite lângă tabla cu 64 de pătrăţele şi nu numai.

849 afișări
Imaginea articolului  PROSPORT | Interviu exclusiv cu Irina Bulmaga, cea mai bună şahistă din ţară: "Poate că sună ciudat, dar în România mă simt liberă!"

PROSPORT | Interviu cu Irina Bulmaga, cea mai bună şahistă din ţară: "Poate că sună ciudat, dar în România mă simt liberă!"

Irina Bulmaga a venit în România pentru că nu avea adversară în Republica Moldova: "Simţeam că acolo unde nu e concurenţă acerbă scade şi motivaţia"

Din anul 2009 reprezinţi România, deşi te-ai născut în Republica Moldova. Care au fost motivele pentru care ai luat această decizie?
În primul rând, în Moldova şahul nu era susţinut în acel moment şi era nevoie de eforturi financiare semnificative din partea părinţilor mei, pentru ca eu să particip la diverse competiţii. În al doilea rând, la 14 ani am devenit cea mai tânără campioană a Republicii Moldova intre senioare, confirmând titlul şi anul următor. Simţeam că acolo unde nu e o concurenţă acerbă scade şi motivaţia. Când m-am mutat în România, eram numărul 10 şi aveam atâtea adversare bune, eram şi eu stimulată să lucrez tot mai mult şi să progresez.

Deci simţi că dacă rămâneai în Moldova, nu ai fi reuşit să faci performanţă la cel mai înalt nivel?
Sunt sigură că nu ajungeam unde sunt acum dacă rămâneam în Moldova. Din fericire, au început să se schimbe lucrurile şi acolo, marii maeştri de acolo au devenit tot mai implicaţi in creşterea noii generaţii de şahişti şi în popularizarea şahului, care de altfel duce la apariţia interesului diverşilor sponsori pentru acest frumos sport.

Revenind la România. Ce îţi place cel mai mult aici?
Poate că sună ciudat, dar in Romania ma simt libera.

CITEŞTE mai departe INTERVIUL EXCLUSIV PROSPORT

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici