Rafael Nadal şi Serena Williams s-au calificat în sferturi la Wimbledon, ambii fără set pierdut

După şapte ani, Rafael Nadal revine în sferturile de finală ale turneului de la Wimbledon. Liderul mondial a avut nevoie de trei mingi de meci pentru a închide un meci pe care l-a controlat cu destulă autoritate în faţa lui Jiri Vesely: 6-3, 6-3, 6-3, după o oră şi 53 de minute de joc. La fete, jucătoarea americană Serena Williams, fost lider mondial, s-a calificat în aceeaşi fază a competiţiei după ce a trecut în două seturi simetrice, 6-2, 6-2, în optimi, de rusoaica Evghenia Rodina.

1096 afișări
Imaginea articolului Rafael Nadal şi Serena Williams s-au calificat în sferturi la Wimbledon, ambii fără set pierdut

Rafael Nadal şi Serena Williams s-au calificat în sferturi la Wimbledon, ambii fără set pierdut

Campionul de la Roland Garros ajunge pe tabloul final de opt fără set pierdut, la fel ca şi Roger Federer şi John Isner.

Spaniolul semnează, pentru prima dată după 2012, patru prezenţe consecutive în sferturile turneelor de Mare Şlem. Adversarul său din sferturi se decide pe Terenul 2, din partida Juan Martin del Potro (cap de serie 5) şi Gilles Simon.

La fel ca şi Roger Federer, învingător în faţa francezului Adrian Mannarino (6-0, 7-5, 6-4), Rafael Nadal a fost conştient că are nevoie de un start agresiv de meci în duelul său din optimi, care i-a trimis în faţă tot un stângaci - Jiri Vesely (93 ATP). Liderul mondial a câştigat primul punct în meci cu o scurtă inedită, propulsându-se cu lejeritate în faţă. S-au schimbat game-uri albe de tatonare, iar Nadal a profitat în game-ul cu numărul patru de ezitările adversarului său de 1,98 m. O dublă greşeală i-a adus break-ul dublului câştigător de la All England Club şi desprinderea pe tabelă, la 3-1. Game-ul confirmării a fost uşor: as, cadouri de la Jiri şi un forehand în lung de linie care a punctat şi la capitolul moral. Şase game-uri în 20 de minute (4-2) au setat nota generală a primului set.

Nadal s-a impus, 6-3, în exact o jumătate de oră, având controlul teritorial, o singură eroare neforţată în statistică (faţă de 6 pentru Vesely) şi un 9-5 net la capitolul winners.

Puţine greşeli pentru Nadal. 4 per total, în primele 2 seturi. Şi un forehand aţâţat

Echilibrul în setul doi s-a menţinut preţ de patru game-uri. În al cincilea, Rafael Nadal a venit cu un ucigător forehand-cross din alergare, apoi, două puncte mai târziu, a luat break la zero după un retur câştigător de forehand la finalul căruia ibericul zbura la propriu, centimetri buni deasupra ierbii, într-o celebrare aplaudată de fani.

Vesely a ţintit replica rapidă şi rebreak-ul, surprinzându-l pe Nadal cu o scurtă de efect, la care spaniolul a ajuns în ultima clipă, fără a mai putea replica. Serviciul l-a scos în primă fază pe Nadal, însă ibericul a avut nevoie de întreaga determinare pentru a înnăbuşi, la egalitate, atacurile din ce în ce mai tari spre forehandul său venite din racheta lui Jiri. Două schimburi de mingi lungi perfect gestionate, mai debragă din defensivă şi încheiate unul cu smash violent şi altul cu un excelent rever, l-au dus totuşi în siguranţă pe Matador la 4-2 în manşa a doua.

La încheierea primei ore de joc, se schimba terenul, la 6-3, 4-3 plus serviciul pentru Nadal şi un plus de 10 lovituri câştigătoare pentru iberic.

Un nou passing tăios, trimis cu marjă minimă în lung de linie, i-a adus setul secund ibericului, contra serviciului, la borna de 66 minute a jocului. Statistica - de pus în ramă! 25 de lovituri câştigătoare, doar 4 greşeli neforţate.

Setul trei părea o cursă de regularitate spre finiş pentru Nadal.

Dar, nu a fost aşa. Cehul, din ce în ce mai confortabil la serviciu, a produs rumoare în tribună când, după ce nu câştigase cumulat decât zece puncte pe serviciul ibericului, a reuşit break-ul în game-ul al cincilea, graţie unei aglomerări de erori ale Regelui Zgurii. Un ultim forehand a eşuat în fileu pentru Nadal şi a făcut 3-2 pentru Vesely.

Înghiţind replica adversarului său şi un prim as ameninţător în start de game următor din partea numărului 93 ATP, Nadal a forţat şi a ajuns la două mingi de break. Au urmat momente care au tăiat respiraţia multor fani ai ibericului: lui Vesely i-a căzut o minge din buzunar chiar în momentul în care liderul mondial se încorda pentru a torpila un forehand, punctul s-a rejucat iar cehul a ratat la milimetru o scurtă îndrăzneaţă, ajungându-se astfel, din nou, la egalitate la game-uri.

Pe serviciu, Nadal a revenit la conducere, însă doar după ce a încercat un tweener de efect. Ezitări din partea lui Vesely la fileu combinate cu efortul defensiv al ibericului au contribuit la revenirea lui Rafa la conducere, 4-3.

Publicul a simţit că momentul finalului de meci este aproape. Fiecare punct a primit aplauze bonus. Servind la 4-5, Vesely a ezitat. A prelungit cât de mult a putut partida, anulând cu servicii uriaşe două mingi de meci ale celui mai bun jucător al lumii. Nadal însă a ieşit învingător, victoria revenindu-i după două erori consecutive ale cehului.

Williams a trecut de Rodina

Jucătoarea americană de tenis Serena Williams, fost lider mondial, s-a calificat luni în sferturile de finală la turneul de Mare Şlem de la Wimbledon, după ce a trecut în două seturi simetrice, 6-2, 6-2, în optimi, de rusoaica Evghenia Rodina.

Williams, acum numărul 181 WTA, a avut nevoie de un pic mai mult de o oră pentru a trece de Rodina, locul 120 mondial, venită din calificări, care a învins-o surprinzător în turul 3 pe americanca Madison Keys, locul 11 WTA, în trei seturi, 7-5, 5-7, 6-4. În turul 2 de la Wimbledon, Evghenia Rodina a trecut de românca Sorana Cîrstea.

Serena Williams o va întâlni în sferturi pe jucătoarea italiană Camila Giorgi, care a izbutit prima sa calificare în sferturile unui turneu de Mare Şlem, după 6-3, 6-4 cu rusoaica Ekaterina Makarova.

Rezultatele de luni, 9 iulie, de pe tabloul feminin:

Daria Kasatkina (Rusia/14) - Alison Van Uytvanck (Belgia) 6-7 (6/8), 6-3, 6-2

Angelique Kerber (Germania/11) - Belinda Bencic (Elveţia) 6-3, 7-6 (7/5)

Julia Goerges (Germania/13) - Donna Vekic (Croaţia) 6-3, 6-2

Camila Giorgi (Italia) - Ekaterina Makarova 6-3, 6-4

Dominika Cibulkova (Slovacia) - S.W. Hsieh 6-4, 6-1

Jelena Ostapenko (Letonia/12) - Aliaksandra Sasnovich 7-6(4), 6-0

Kiki Bertens (Olanda/20) - Karolina Pliskova (Cehia) 6-3, 7-6(1)

Programul sferturilor:

Dominika Cibulkova - Jelena Ostapenko

Daria Kasatkina - Angelique Kerber

Kiki Bertens - Julia Goerges

Serena Williams - Camila Giorgi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici