Regina din Şah, mai coruptă decât Regele Fotbal

Este încetăţenită ideea că fotbalul ar fi sportul cel mai corupt, unde se înregistrează majoritatea actelor de violenţă. Absolut eronat! După cazurile petrecute în ultimii ani în sportul minţii, Regina şahului este de departe mult mai coruptă decât Regele sporturilor, fotbalul.

379 afișări
Imaginea articolului Regina din Şah, mai coruptă decât Regele Fotbal

Regina din Şah, mai coruptă decât Regele Fotbal (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Asta în România. Şi deşi, la prima vedere, pare un sport unde nu se pot petrece incidente, în şahul românesc au avut loc acte de violenţă.

Bătaie pe "tabla" de şah

Totul a început în februarie anul trecut, când Marea Maestră Internaţională, Elisabeta Polihroniade, a fost acuzată că a lovit două persoane, pe preşedintele CS Siciliana, Dan Păsărelu, şi pe un jurnalist, la Adunarea Generală ordinară a FR de Şah, în cadrul căreia se alegea noul preşedinte. Polihroniade a fost acuzată că l-a lovit peste faţă cu palma pe Păsărelu, iar apoi l-a bruscat şi l-a lovit cu un telefon pe un jurnalist. În replică, MMI Polihroniade susţine că a fost lovită în gleznă pe sub masă de Păsărelu. Conflictul a fost muşamalizat, deşi la un moment dat începuseră demersurile în instanţă.

TITLURILE ZILEI

Voturi false, alegeri anulate de Tribunal

Însă, tot la instanţă s-a ajuns, după ce vicepreşedintele Asociaţiei Municipale de Şah din Bucureşti, Dan Păsărelu, a descoperit că FR Şah a fraudat alegerile din 2010. "Am constatat că s-a venit cu voturi în alb, adică false, de către cei care erau la conducerea federaţiei şi puteau să ţină evidenţa personală a prezenţei. Astfel, am acţionat în instanţă modul de organizare a alegerilor şi am cerut anularea acestora. Am obţinut printr-o ordonanţă prezidenţială suspendarea FR de Şah până la soluţionarea cazului legat de modul în care s-au organizat alegerile", a spus Păsărelu.

Oficialul Asociaţiei Municipale de Şah din Bucureşti a precizat că membrii care au participat la alegerile de anul trecut şi care au falsificat buletinele de vot riscă dosare penale şi pedepse cu închisoarea.

Trebuie menţionat faptul că Dan Păsărelu face parte din tabăra lui Dan Radu Zătreanu, contracandidatul actualului preşedinte al FR Şah, Constantin Dumitriu. Secretarul general al FR Şah, Cristian Palamar, a spus că indiferent dacă membri din conducerea forului sunt suspendaţi, activitatea nu trebuie să se oprească. "Domnul Păsărelu a dat în judecată FR Şah, pentru fraudarea alegerilor, dar deocamdată nu a adus nicio dovadă pentru acest lucru. Din 21 decembrie 2010, când a fost luată decizia de suspendare temporară a forului nu s-a mai luat nicio decizie în cadrul FR de Şah", a spus Palamar.

Tribunalul Bucureşti a decis în data de 21 decembrie 2010 suspendarea din funcţie a preşedintelui Dumitriu, a vicepreşedintelui Mariana Voiniţă, precum şi a membrilor Consiliului Director, până la soluţionarea cauzei, cu recurs. Acesta ar fi trebui să se judece în data de 15 martie, însă a fost amânat pentru luna aprilie. De asemenea, în dosarul pentru fraudare a alegerilor, la Tribunalul Bucureşti a avut loc un termen în data de 17 martie, însă şi acesta a fost amânat pentru luna următoare.

Sume suspecte în şah

Pentru organizarea turneului de la Bazna de anul trecut, Păsărelu spune că FR Şah ar fi cheltuit între 300.000 de euro, în timp ce turnee similare valoric, gen cel de la Cotroceni, nu au fost nevoie decât de aproximativ 15.000 de euro. "Nu prea înţeleg cum FR Şah a avut nevoie de 300-500.000 de euro pentru a organiza anul trecut turneul de la Bazna, fãrã turneul Open, la în timp ce pe noi competiţia de la Cotroceni, cu participare cel puţin la fel de valoroasă, ne-a costat doar câteva zeci de mii de euro. Ba, mai mult, ni s-au pus tot felul de piedici să-l organizăm, să nu mai zic că turneul de la Bazna, construit de mine, mi-a fost furat", spune Păsărelu.

Escrocul ventriloc din Carpaţi

Corupţia din şahul românesc a fost consemnată şi în presa internaţională, în 2001, când cotidianul "El Pais" l-a numit pe Alexandru Crişan jr, "escrocul din Carpaţi", pentru modul dubios prin care ajunsese pe locul 46 mondial. Spaniolii l-au remarcat după ce a pierdut primele şase partide disputate în cadrul unui turneu din Slovenia, deşi se număra printre favoriţii acestei competiţii. "Nu este vorba de o scădere de formă, nici de o boală: şahistul român Alexandru Crişan a cumpărat un mare număr de meciuri, şi-a utilizat puterea politică pentru a controla Federaţia Română de Şah şi i-a ameninţat pe jurnalişti. Crişan se află pe locul 46 în lume, dar avînd în vedere evoluţia de la turneul de la Portoroz, românul nu ar merita să se afle nici în primii 3000 de şahişti", a scris atunci El Pais.

Deşi federaţia română a cerut FIDE anularea unor puncte din coeficientul lui Crişan, acesta a reuşit să iasă "basma curată". "În mijlocul unui mare scandal, Crişan şi-a utilizat influenţa politică în Ministerul Sporturilor, s-a folosit de talentul de ventriloc pentru a imita vocea unor persoane cunoscute şi a telefonat la FIDE pentru a spune versiunea sa asupra faptelor", se mai arăta în jurnalul spaniol. Apoi, Crişan a înfiinţat la trei adrese, doua din Bucuresti si una din Rovinari, la intreprinderea UREX, al carei patron era, peste 30 de cluburi-fantoma care sa-l susţină la alegerile pentru şefia FR Şah. De asemenea, în 2002, firmele lui Crişan au sponsorizat PSD Gorj cu câteva sute de milioane de lei vechi. Crişan a fost arestat preventiv, în septembrie 2004, fiind bănuit de comiterea infractiunilor de fals, uz de fals şi înşelăciune. Fostul patron al UREX Rovinari a fost acuzat că, împreună cu tatăl său, a păgubit statul prin societăţile pe care le deţineau.

După ieşirea din închisoare, Crişan şi-a reluat funcţia în fruntea FRŞ, printr-un ordin dat pe data de 31 mai 2005, dar a fost din nou arestat preventiv în noiembrie 2005, pentru trafic de influenţă. El a fost acuzat că a primit mită 50.000 de euro pentru a ajuta un om de afaceri austriac să obţină un contract.

Refuz de participare la Olimpiadă

Scandalurile din federaţie i-au afectat şi pe jucătorii români. Astfel, Marii Maeştrii Nisipeanu, Lupulescu, Nevednichi şi Parligras, componenţi ai lotului olimpic, au refuzat să participe la Olimpiada de şah din Rusia, din octombrie 2010, deoarece federaţia nu le-a achitat onorarii de câte o mie de euro de jucător. Cei patru jucători au solicitat federaţiei câte o mie de euro de jucător înainte de plecarea la Olimpiada de la Khanty Mansysisk (Rusia), însă FR Şah le-a transmis acestora că nu le poate achita decât maxim 50 la sută din sumă. Şi corupţia din acest sport se pare că nu are soluţie, fiind ca un "şah etern" murdar.

Material de Daniel Ormuz, daniel.ormuz@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici