REPORTAJ: Cârciumarii bucureşteni, în "vrie" pentru a întâmpina "invazia hispanicilor"

Proprietarii de localuri din centrul Bucureştiului au început pregătirile pentru ceea ce ei numesc "weekendul de cinci zile", care va culmina cu ziua de miercuri, când Capitala va găzdui finala Ligii Europa, dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao.

932 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Cârciumarii bucureşteni, în "vrie" pentru a întâmpina "invazia hispanicilor"

REPORTAJ: Cârciumarii bucureşteni, în "vrie" pentru a întâmpina "invazia hispanicilor" (Imagine: Shutterstock)

Mai mult de 20.000 de suporteri, dintre care majoritatea spanioli, vor invada începând de luni centrul Capitalei, o oportunitate pe care cârciumarii din apropierea Pieţei Constituţiei şi a Pieţei George Enescu nu vor cu niciun chip să o scape.

"Ne pregătim cu un surplus de băutură şi mâncare, să nu fim nepregătiţi. Vrem să creăm suporterilor tot confortul. Ar fi fost mai bine să fie englezi, spaniolii sunt ceva mai săraci, dar tot cred că va fi bine", spune patronul restaurantului Divan, de pe strada Franceză, din Centrul Vechi al Capitalei. El precizează însă că preferă clienţii care vin să mănânce pentru că "la meciuri vin cei care se uită la televizor şi beau o bere sau două". "Noi ne bazăm pe mâncarea cu specific turcesc", a adăugat el.

TITLURILE ZILEI

La restaurantul din imediata apropiere, "St. George", cu specific unguresc şi german, patronul tocmai primeşte vizita unui furnizor de bere.

"M-au disperat, de azi dimineaţă, de la 7.00, sunt în picioare şi alerg. Toţi din zonă vor numai bere românească, bere românească. M-au zăpăcit. Cică străinii preferă să bea bere autohtonă, în plus la noi e ieftină faţă de ce e afară. Am suplimentat peste tot numărul vitrinelor frigorifice, să răcească berea", se plânge furnizorul proprietarului de restaurant cu feţe de masă brodate şi pereţi pictaţi.

"Cred că toată lumea îi plânge pe englezi, dar asta e. Eu mă bazez mai mult pe mâncare, am în meniu reţete săseşti şi ungureşti cu care sper să-i mulţumesc. Dar ştiţi cum e, suporterii nu prea vin să mănânce, ei vin să bea, bere să fie, pe aia ei o văd ca pe un aliment", spune şeful, preocupat de amenajarea restaurantului.

Managerul pub-ului Old City, de pe Strada Franceză, se bazează pe consumul de bere.

E un local al împătimiţilor de fotbal, vizitat şi de suporterii englezi ai lui Manchester United cu ocazia meciului cu Oţelul Galaţi, din grupele Ligii Campionilor. "Am înţeles că trebuie să ne alegem o echipă, Atletico Madrid sau Athletic Bilbao, dar nu ne-am decis încă. Nu trebuie să se întâlnească suporterii celor două echipe, dar nu avem prea multe amănunte despre ei. Cu ocazia meciurilor se simte o creştere a vânzărilor, e evident, mai ales că străinii stau până în ultimul moment să bea bere şi apoi pleacă la stadion", spune managerul.

"La Historia", tot din zona Centrului Vechi, mizează pe specificul sud-amercian al meniului şi pe experienţa bucătarului:

"Noi avem un bucătar cu experienţă, care obişnuieşte să meargă să discute cu clienţii la mese şi mizăm pe specificul sud-american al meniului", spune managerul localului. Berea nu e foarte scumpă, porneşte de la 7 lei.

Pe Şelari, la "Curtea Berarilor", se pot servi 600 de clienţi în acelaşi timp şi şeful localului speră să vândă cât mai mulţi "metri de bere", cu 43 de lei, şi "roţi de bere", cu 65 de lei.

"Am făcut şi nişte preţuri orientative în euro, pentru ca spaniolii să-şi dea seama ce preţuri avem. Cu siguranţă vor creşte vânzările în zilele următoare. Din experienţa noastră putem spune că vânzările cresc la meciurile cu suporteri străini cu aproximativ 20-30 la sută". Cea mai ieftină bere, la draft, costă 6,5 lei.

Pe Strada Covaci, la "Curtea Voievozilor" şi la "Berăria Bavareză Fritz", patronul s-a gândit să vină în întâmpinarea suporterilor spanioli: "Vom face special pentru ei tortilla şi bere cu lămâie.

Am băieţi care au lucrat în Spania şi ştiu ce se bea acolo. Dar să nu le mai spuneţi şi celorlalţi". Suporterii pot găsi peste 100 de sortimente de bere, de la cea românească până la chinezească. Preţuri, de la 3 lei. Întrebat dacă nu se teme de eventuale conflicte, patronul e liniştit: "Nu am avut probleme niciodată să ştiţi, în plus avem firmă de pază şi buton de panică, se liniştesc imediat".

La "Hanul lui Manuc", proprietarul se bazează pe faima localului, pe bucătăria libaneză şi internaţională. A pregătit pentru toţi microbiştii un ecran uriaş în curtea interioară şi un meniu cu preţ fix.

"Mie nu îmi plac huliganii, eu vreau linişte aici, pentru că aşa a fost mereu. Au venit de la poliţie, ne-au informat că va fi un aflux mare de suporteri, noi suntem pregătiţi cu 800 de locuri să-i primim", a spus patronul stabilimentului.

Unul dintre managerii restaurantului "Carul cu bere", la fel de cunoscut, e liniştit, se bazează pe agenţiile de turism cu care colaborează pentru ca suporterii spanioli să nu ocolească zona.

"Noi colaborăm cu agenţii de turism străine, am fost deja contactaţi şi de cei de la Atletico Madrid. În plus suntem cunoscuţi în Spania, tot prin intermediul agenţiilor. La Carul cu bere sunt clienţi mereu, nu ne facem probleme, dar cu sigranţă numărul lor va creşte în zilele următoare. Nu vom monta ecrane sau televizoare pentru că nu merge. Clienţii noştri vin să mănânce în primul rând, fiind un restaurant cu tradiţie. Am încercat ceva în timpul Cupei Mondiale, dar nu a prins", a spus acesta.

În Parcul Tineretului, intrarea din Bulevardul Şincai, "dacă tot n-au prins finala, nemţii s-au gândit să dea berea" este un slogan al organizatorilor "Bier Zone Fest".

Au pregătit 14 specialităţi de bere bavareză, la preţuri româneşti, 0,90 euro la draft, şi un ecran led gigant de 30 de metri pătraţi, amplasat într-un cort de 1.200 de mp. Capacitatea cortului e de 1.500 de locuri la mese, fiind prevăzut cu 14 puncte de servire a berii şi două bucătării mobile. Pe scena amplasată vor avea loc concerte ale unei fanfare cu muzică bavareză şi a unor artişti români precum Mircea Baniciu şi trupele Pasărea Colibri, Pacifica, Proconsul şi Bere Gratis.

În apropierea zonei Pieţei George Enescu, celălalt punct de plecare al autocarelor cu suporteri către Arena Naţională, mişcarea e ceva mai slăbuţă, concentraţia de terase şi localuri nu mai e atât de mare ca în Centrul Vechi. La "Terminus" şi "Primus", faţadele vor fi docorate cu ocazia finalei Ligii Europa.

"Vânzările cresc cu aproximativ 20 la sută cu astfel de ocazii, dar să ştiţi că e important şi cine joacă. Se simte când e un meci de Liga Campionilor spre exemplu şi când e unul de Liga Europa. Oricum, în orice situaţie creşte volumul vânzărilor la bere, evident. Se strâng clienţii şi pe trotuarul din faţa pub-ului şi stau cu paharele în mâini", se destăinuie managerul localurilor.

La "Old Nick Pub", din Piaţa Lahovari, managerul pregăteşte trei meniuri specifice plus unul cu preţ fix.

"De ce să nu facem faţă? Au mai fost ocazii când am avut localul plin, nu ar fi prima dată. Deocamdată nu au venit controale în afara celor obişnuite, dar ne aşteptăm să vină", a spus acesta.

Centrul Bucureştiului e în fierbere, se pregăteşte să primească vizita celor peste 20.000 de suporteri străini la care se adaugă alte câteva zeci de mii de bucureşteni, care vor dori să vadă cel mai mare eveniment fotbalistic organizat vreodată în România cu o bere în mână, alături de prieteni. Vineri la prânz, un om al străzii era gonit de un chelner al unui local din Centrul Vechi, pentru a nu-i deranja clienţii. Şi el ştia însă că adevărata "invazie" abia urmează: "Acu' zici tu că ai clienţi? Să vezi ce nebunie o să fie miercuri... Atunci să vezi tu clienţi".

Finala Ligii Europa, dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, este programată la 9 mai de la ora 21.45, pe Arena Naţională, fiind transmisă în direct de Pro TV.

(Material realizat de Adrian Ţone, adrian.tone@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici