România participă în PREMIERĂ la proiectul internaţional pentru copii "Fotbal pentru prietenie"

Cel de-al cincilea sezon al proiectului social internaţional pentru copii "Fotbal pentru prietenie" a fost demarat pe 16 martie la Sankt Petersburg (Rusia), iar România va participa pentru prima dată, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

245 afișări
Imaginea articolului România participă în PREMIERĂ la proiectul internaţional pentru copii "Fotbal pentru prietenie"

România participă în PREMIERĂ la proiectul internaţional pentru copii "Fotbal pentru prietenie" (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Obiectivul programului este dezvoltarea fotbalului pentru copii, promovarea toleranţei şi a respectului faţă de diferite culturi şi naţionalităţi în rândul copiilor din diferite ţări. Valorile de bază susţinute şi promovate de participanţi sunt prietenia, egalitatea, dreptatea, sănătatea, pacea, loialitatea, victoria, tradiţiile şi onoarea. Principalul eveniment din cadrul proiectului este Forumul internaţional pentru copii "Fotbal pentru prietenie", la care participă tineri fotbalişti din întreaga lume şi dezbat cu reprezentanţi ai mass-media şi cu fotbalişti cunoscuţi probleme legate de respectarea valorilor în întreaga lume.

În 2017, aria de desfăşurare a proiectului s-a extins considerabil: numărul ţărilor participante s-a dublat: de la 32 la 64. Pentru prima dată, la "Fotbal pentru prietenie" va participa şi România, dar şi copii din Mexic şi SUA. Astfel, proiectul uneşte tineri fotbalişti de pe patru continente: Africa, Eurasia, America de Nord şi America de Sud.

Cel de-al cincilea sezon se va desfăşura într-un format nou. În locul echipelor care reprezintă cluburi de fotbal din diferite ţări, tinerii fotbalişti vor forma opt echipe ale prieteniei, echipe internaţionale mixte. Pe 16 martie, în cadrul tragerii la sorţi, s-au stabilit componenţa echipelor şi poziţiile de joc pentru reprezentanţii din ţările participante. Selecţia individuală a jucătorilor se va desfăşura în cadrul "Ştafetei prieteniei". Comitetul internaţional de organizare a proiectului "Fotbal pentru prietenie" împreună cu federaţiile naţionale de fotbal îi vor alege pe tinerii fotbalişti care îşi vor reprezenta ţările în 2017. Din echipele formate din câte opt persoane vor face parte băieţi şi fete, inclusiv copii cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani.

Tragerea la sorţi de pe 16 martie s-a desfăşurat în cadrul unei conferinţe online. La ceremonie au participat tinerii antrenori ai echipelor prieteniei de anul acesta: Mihail Babici (16 ani, Rusia), Rene Lampert (15 ani, Slovenia), Stefan Maksimovic (15 ani, Serbia), Felipe Soares (17 ani, Portugalia), Charlie Cui (12 ani, China), Elvira Herzog (16 ani, Elveţia), Igor Griţiuk (14 ani, Ucraina) şi Brandon Shabani (15 ani, Marea Britaniea), de asemenea Lilya Matsumoto (15 ani, Japonia).

"Am luat parte în calitate de jucător la sezonul din 2016. Consider că a face parte din proiect este o mare şansă, care deschide noi oportunităţi pentru fiecare tânăr ambasador al proiectului. Dacă aş fi avut 12 ani, aş fi făcut tot posibilul pentru a participa la noul sezon şi a conduce mingea pe gazonul terenului de fotbal împreună cu alţi tineri!", a spus Rene Lampert, jucător în echipa de juniori a FC Maribor.

Pe 25 aprilie, participanţilor la program li se vor alătura zeci de mii de copii şi adulţi pentru a sărbători Ziua Internaţională a Fotbalului şi Prieteniei. Fiecare dintre ei va purta simbolul oficial al proiectului, brăţara prieteniei, formată din două fire de culoare albastră şi verde, care simbolizează egalitatea şi angajamentul faţă de un stil de viaţă sănătos.

Apoi, pe 1 iulie, la Sankt Petersburg va avea loc Campionatul Internaţional de Fotbal pentru Prietenie, în cadrul căruia pe teren vor ieşi echipe formate din tineri jucători de diferite naţionalităţi, sex şi posibilităţi fizice. Cea de-a cincea ediţie a Forumului Internaţional "Fotbal pentru prietenie" va avea loc pe 2 iulie şi va reuni copii împreună cu fotbalişti şi ziarişti cunoscuţi, care vor dezbate probleme legate de promovarea valorilor proiectului în diferite ţări.

La sfârşitul celui de-al cincilea sezon al proiectului "Fotbal pentru prietenie", participanţii la forum vor asista la finala Cupei Confederaţiilor 2017, pe stadionul Sankt Petersburg Arena.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici