România - Ţara Galilor 2-0: V-aţi păcălit, domnilor! Un comentariu de Andru Nenciu (Prosport)

Ce au în comun Isăilă şi Rădoi? Arta pedagogică. Răbdarea şi abilitatea de a relaţiona cu nişte copii. Puterea de a se plia pe caracterul fiecăruia. Plăcerea. Plăcerea de accepta să întinerească alături de cei din vestiar. Plăcerea de a transmite mai departe tot ce au pe hard-diskul încărcat de Iordănescu, în cazul braşoveanului. Sau de Piţurcă, în cazul olteanului.

3150 afișări
Imaginea articolului România - Ţara Galilor 2-0: V-aţi păcălit, domnilor! Un comentariu de Andru Nenciu (Prosport)

România - Ţara Galilor 2-0: V-aţi păcălit, domnilor! Un comentariu de Andru Nenciu (Prosport)

Ce ar mai avea în comun? Pasiunea pentru fugă. Sunt mereu pe picior de fugă. Fuga de acasă. Pentru că familiile lor le-au simţit lipsa când le era lumea mai dragă. Apropos, Dani, cele trei fete, şi soţia ta, fosta scrimeră, Vali, tot te vor dojeni. “De ce pleci?” şi “Când te întorci acasă, tati?”. Sunt cele mai uzitate atacuri ale celor patru fete, aşa cum povestea Isăilă pentru ProSport, înainte de Crăciun.

Şi ce ar mai avea? Pasiunea pentru pistoale. Sunt pistolarii suficient de precişi încât să ochească cei mai buni jucători dintre cei buni pentru a asambla o echipă pentru Euro. Cu un deget nervos mereu pe cocoşul pistolului, ambii au dat dovadă de inteligenţă şi curaj când au trimis convocările sau au făcut schimbările.

Ce mai au în comun Isăilă şi Rădoi? Da, e simplu. Le-a clănţănit maxilarul când atacanţi de soi le-au încercat viteza eschivelor şi li s-a mărit ficatul când antrenorii i-au repartizat să recupereze tot, din centrul liniei de mijloc. Aşa e, ambii s-au exprimat la fel de bine. Şi pe linia de mijloc. Şi pe linia de fund.

Pe Daniel Isăilă l-am cunoscut într-un interviu pe repede-înainte la FRF, înainte de Ajunul Crăciunului. E genul de antrenor care îşi frământă mintea secundă de secundă pentru a găsi soluţii inspirate. Pe Rădoi l-am admirat din tribune. Pe vremurile când clasicii exigenţi de la Tribuna a II-a de pe Ghencea mustăceau ironic: “Cine mai e şi băiatul ăsta!”. În finalul dialogului cu Ioana Cosma, fostul şesar, acum puţin grizonat pe la tâmple, a pus într-o declaraţie toată puterea pe care a adunat-o în 30 de ani de fotbal. “Azi am fost un român fericit. Marţi, voi fi un român mândru”.

Şi ce numitor comun mai au Dani şi Mirel? Abilitatea de a fi lucrat cu doi dintre inventatorii fotbalului. Ioan Niculae şi George Becali. Atotştiutori, mereu cu pantofi dictator în picioare şi aprigi la mânie şi când nu era cazul, patronul de la Giurgiu şi cel din Pipera s-au îndoit mereu de ştiinţa celor doi. Le-au dat la gioale, pentru că ştiu la centimă toate inovaţiile din antrenorat, şi s-au descotorosit lejer de cei care n-au acceptat să devină marioneta păpuşarului.

România e după 20 de ani la Euro de tineret în primul rând celor doi oameni care au condus naţionala în această campanie.  Aşa că, domnilor, voi cei care le-aţi arătat, acum ceva timp, uşa lui Isăilă şi Rădoi, v-aţi înşelat! V-aţi înşelat amarnic în privinţa lor.

PS: Şi tu te-ai înşelat, Ionuţ Radu, în privinţa bunicului tău. El sigur nu te-ar fi aşteptat, la vară, la casa de la ţară. Şi-a luat demult bilete să vadă, la vară, printre meciurile tale, toată Italia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici