România vrea să organizeze Campionatul European de fotbal american

Federaţia Română de Fotbal American, care se află momentan în proces de înfiinţare, intenţionează ca pe viitor să organizeze Campionatul European, având în acest sens sprijin din partea forului continental, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Răzvan Matche, iniţiatorul FRFA.

201 afișări
Imaginea articolului România vrea să organizeze Campionatul European de fotbal american

România vrea să organizeze Campionatul European de fotbal american

"În luna noiembrie a anului 2012 a fost semnat ordinul de recunoaştere a ramurii de sport fotbal american. În momentul actual am depăşit numărul cerut de echipe pentru a înfiinţa federaţia. Ne dorim să urgentăm procesul de înfiinţare a FRFA pentru că având o relaţie foarte bună cu federaţia europeană putem organiza un campionat european şi o finală de Euro Ball, un echivalent al Champions League în fotbalul american. Avem promisiuni de la federaţia europeană şi cea internaţională că în momentul în care vom fi recunoscuţi cu drepturi depline putem intra în discuţii pentru organizarea unor astfel de competiţii. Putem aduce chiar şi un meci demonstrativ între selecţionatele Europei şi SUA, care anul acest ase desfăşoară în Polonia. Din punct de vedere al pregătirii echipelor, putem aduce trofee europene în viitor", a declarat Matache.

Iniţiatorul FRFA spune că fotbalul american poate deveni în România o alternativă a spectatorilor pentru fotbal: "Toate echipele din România se autofinanţează. Nu avem sponsori. Fiecare echipă încearcă să atragă nişte parteneri care să ajute. Dar avem speranţa ca în momentul în care vom fi recunoscuţi ca federaţie, forul european să ne ajute cu echipamentul. Fără echipament nu poţi să practici acest sport, fără cască şi umeri de protecţie. Sportivii nu sunt profesionişti, nu trăiesc din asta, dar nu sunt sută la sută amatori. Există o conducere a clubului, antrenori specializaţi, programe bine definite de antrenamente. E un sport costisitor, din toate punctele de vedere. Multe echipe sunt formate din studenţi, dar sunt şi jucători de peste 30 de ani. Nu există o limită de vârstă. Dar ne interesează şi să formăm echipe de copii şi juniori, pentru că de acolo trebuie să plece totul. În România, fotbalul american nu poate înlocui fotbalul, un sport popular. E uşor să-l practici. Va deveni o alternativă când reuşim să creştem ca echipe. Până la urmă şi la fotbalul american se dă cu piciorul în minge. Mingea diferă însă. În plus, în unele oraşe din ţară există şi majorete".

În Europa, prima ligă de fotbal american a fost formată în 1979 în Germania. În momentul actual sunt afiliate la Federaţia Europeană 33 de ţări, Germania având peste 45.000 de jucători legitimaţi.

Din 2007 până în 2013, în România, fotbalul american a crescut de la o echipă cu 20 de jucători, la 13 echipe, cu medie de peste 30 membri. În cei şase ani de activitate, fotbalul american a reuşit să pună bazele unui campionat, ajungând în 2013, la cea de a patra ediţie. Echipa naţională a României de fotbal american, Team Romania, a fost formată în cursul anului trecut şi a disputat primul meci împotriva formaţiei similare a Turciei. ACS "Bucharest Warriors" a fost prima echipă de fotbal american înfiinţată în România, în anul 2007.

La conferinţa de presă organizată de FRFA au participat şi deputatul Mihai Sturzu, baschetbalistul Claudiu Fometescu şi fosta atletă Monica Iagăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici