Scandal etnic în lotul Under 16 de hochei: Un român bătut şi umilit de colegii maghiari

Hocheistul Florin Cosmin Marinescu a fost agresat verbal şi fizic de Ziua Naţională a României de colegii săi de etnie maghiară din lotul naţional Under 16, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român urmând să decidă, vineri, sancţiunile, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul general Ioan Dobrescu.

1409 afișări
Imaginea articolului Scandal etnic în lotul Under 16 de hochei: Un român bătut şi umilit de colegii maghiari

Scandal etnic în lotul Under 16 de hochei: Un român umilit de colegii maghiari (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Conform site-ului oficial al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, mai mulţi jucători din lotul olimpic al României şi-au supus colegul la "umilinţe verbale şi fizice în vestiarul patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc" la finalul unui antrenament.

Oficialii FRHG au efectuat o primă anchetă din care a reieşit că jucătorul Florin Cosmin Marinescu, în vârstă de 15 ani, a fost supus unor umilinţe verbale şi fizice de neacceptat.

"Incidentul a fost provocat de jucătorul Antal Alfred şi continuat de jucătorii Gereb Istvan şi Molnar Akos, care au recunoscut cele întâmplate", menţionează sursa citată.

Cotidianul Prosport a publicat, miercuri, declaraţia jucătorului Florin Cosmin Marinescu din memoriul înaintat de tatăl său Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

"Unul dintre băieţi, Antal Alfred, m-a înjurat în maghiară, iar eu l-am rugat să spună ce are de spus în română, că tot e ziua României şi că ei sunt tot români. Atunci mai mulţi au început să strige că ei nu sunt români şi au spus cuvinte urâte la adresa României. Mai apoi, la duş, au stins lumina şi m-au lovit din toate părţile cu prosoapele ude", a povestit Florin Cosmin Marinescu, junior legitmat la clubul Steaua.

"Faptele sunt regretabile şi, mai grav, s-au petrecut în cadrul unui program multianual, iar sportivii implicaţi vor reprezenta România la o competiţie organizată de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Având în vedere acest aspect, în cursul zilei de 12 decembrie s-a hotărât ca incidentul să fie analizat de o comisie, formata din reprezentanţii COSR şi FRHG, iar decizia privind sancţionarea celor implicaţi să fie luată de Comisia de Etică a COSR", a declarat preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Tanczos Barna.

El a adăugat că acest caz a fost înaintat şi Comisiei de Disciplină a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

Contactat telefonic, secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat pentru MEDIAFAX, că a fost desemnat să coordoneze comisia care va investiga incidentul.

"Comisia deja lucrează, eu am fost desemnat să o coordonez. Mâine mă voi deplasa împreună cu ceilalţi membri la Miercurea Ciuc unde voi discuta toate aspectele acestui caz atât cu jucătorii, cât şi cu antrenorii lotului şi ceilalţi responsabili. Seara mă voi întoarce, îi voi comunica domnului Morariu (n.r. - Octavian Morariu, preşedintele COSR), iar vineri Comisia de Etică a Comitetului Olimpic va decide sancţiunile", a afirmat oficialul COSR.

Desfiinţarea lotului Under 16 în urma acestui incident este puţin probabilă, susţine Dobrescu.

"Desfiinţarea ar fi o sancţiune majoră, nu cred că se va ajunge până acolo. Este într-adevăr un eveniment major, însă trebuie să ţinem cont că este vorba de un grup de sportivi tineri, în formare. Un act de dreptate trebuie făcut, e normal, însă sancţiunile ar trebui să fie văzute ca un «cartonaş galben», iar dacă aceste evenimente se repetă să se pună în discuţie şi desfiinţarea lotului", a explicat secretarul general al COSR.

Dobrescu este de părere că incidentul ţine de "educaţie".

"Nu ştiu dacă diminuarea fondurilor COSR care merg spre aceste loturi este o soluţie. Până la urmă este vorba despre educaţie, de fair-play, de toleranţă, aici trebuie lucrat. Schimbarea din funcţie a colectivului tehnic care se ocupă de lotul Under 16 este o decizie care aparţine Federaţiei de Hochei. Cei de acolo au astfel de responsabilităţi", a adăugat Ioan Dobrescu.

Echipa naţională Under 16 face parte alături de cea Under 15 din cadrul loturilor FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European).

Managerul loturilor FOTE, Nagy Attila, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că au fost deja luate măsuri împotriva jucătorilor Antal Alfred, Gereb Istvan şi Molnar Akos, dar acestea nu pot fi făcute publice deocamdată.

"Unele măsuri s-au luat împotriva celor implicaţi, dar nu putem să le facem publice. Nu vreau să comentez nimic până la finalizarea anchetei COSR. Deocamdată dânşii nu au ajuns la Miercurea Ciuc. Aştept şi eu să se finalizeze această anchetă", a spus Nagy Attila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici