Scandalul dopajului: CIO va reanaliza cele 254 de probe prelevate de la sportivii ruşi în cadrul Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat vineri că va reanaliza cele 254 de probe de urină prelevate de la sportivii ruşi care au participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, după publicarea raportului McLaren privind dopajul sistematic în Rusia.

504 afișări
Imaginea articolului Scandalul dopajului: CIO va reanaliza cele 254 de probe prelevate de la sportivii ruşi în cadrul Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci

Comitetul Internaţional Olimpic va reanaliza cele 254 de probe de urină prelevate de la sportivii ruşi în cadrul Jocurile Olimpice de iarnă de Soci din 2014 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Peste 1.000 de atleţi ruşi care au participat la Jocurile Olimpice de vară şi iarnă şi Jocurile Paralimpice au beneficiat de pe urma unei conspiraţii instituţionale pentru a ascunde teste antidoping pozitive, potrivit raportului McLaren dat publicităţii vineri de către Agenţia Mondială Antidoping.

Dezvăluirile raportului McLaren fac referire la un sistem de acoperire a cazurilor de dopaj, care a funcţionat pe durata Jocurilor Olimpice de vară din 2012 (Londra), Campionatul Mondial de Atletism din 2013 (Moscova) şi Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 (Soci). Una dintre metodele folosite ar fi fost schimbarea probelor de urină, practică des uzitată în cadrul laboratoarelor antidoping din Moscova.

"CIO vrea să-i mulţumească profesorului McLaren şi echipei lui pentru raportul complet prezentat azi şi recunoaşte probele prezentate. Analiza în detaliu ne arată că a existat un atac elaborat asupra integrităţii Jocurilor Olimpice şi sportului în general. Cooperarea între noi şi profesorul McLaren va continua. CIO apreciază susţinerea pentru înfiinţarea celor două comisii antidoping, măsură instituită la 19 iulie 2016", se arată în comunicatul Comitetului Internaţional Olimpic.

Cele două comisii ale CIO sunt responsabile cu stabilirea sancţiunilor şi măsurilor după publicarea noilor informaţii. Este vorba despre Comisia de Anchetă, condusă de către fostul preşedinte al Elveţiei Samuel Schmid, şi Comisia de Disciplină, prezidată de către Denis Oswald, membru al CIO.

Comitetul Internaţional Olimpic va reanaliza cele 254 de probe de urină prelevate de la sportivii ruşi care au participat la Jocurile Olimpice de iarnă de Soci din 2014, întrucât mandatul lui Richard McLaren nu a inclus şi reanalizarea acestor probe. Doar 63 de probe ale sportivilor ruşi au fost reanalizate de către CIO în cooperare cu avocatul canadian şi au fost negative.

O altă decizie luată vineri de CIO prevede extinderea mandatului Comisiei de Disciplină, pentru examinarea probelor colectate de la sportivii ruşi pe durata Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. 11 atleţi din Rusia au fost deja sancţionaţi în urma analizei interne a CIO, care a început înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio 2016 şi este în desfăşurare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici