Schimb de prizonieri SUA-Rusia: cine este traficantul de arme Viktor Bout, pe care Moscova îi cere ca s-o elibereze pe baschetbalista Griner

  • Născut în urmă cu 55 de ani, este „fiu” al Armatei Roşii, pe care a servit-o ajungând la gradul de colonel.
  • Acum se află într-o închisoare din Illinois.
  • El ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani.
1862 afișări
Imaginea articolului Schimb de prizonieri SUA-Rusia: cine este traficantul de arme Viktor Bout, pe care Moscova îi cere ca s-o elibereze pe baschetbalista Griner

Schimb de prizonieri SUA-Rusia: cine este traficantul de arme Viktor Bout, pe care Moscova îi cere ca s-o elibereze pe bascetbalista Griner

Viktor Bout este un fost ofiţer, comerciant, dealer global de arme şi, aşa cum a susţinut adesea, „transportator” de mărfuri. El se află acum în centrul posibilului schimb cu doi americani reţinuţi de Moscova, baschetbalista Brittney Griner şi fostul marinar Paul Whelan. 

Născut în urmă cu 55 de ani - data fiind incertă - poate de origine tadjică, dar nu este exclus să aibă o legătură ucraineană, este un „fiu” al Armatei Roşii, unde a servit ajungând la gradul de colonel, specialist în limbi străine, un merit atunci când trebuie să acţionezi din Africa până în America de Sud.

Bout a intrat în afaceri cu o companie aeriană mică, folosind aparate Antonov robuste, apoi şi-a lărgit orizonturile, stabilind relaţii profitabile cu libienii lui Gaddafi, preşedinţi, liderii rebeli, mujahedinii afgani ai legendarului Masood. Pe scurt, oricine avea nevoie de ajutor. 

Viktor, potrivit SUA, a susţinut şi activităţile serviciilor secrete ruseşti. A devenit astfel o ţintă de mare valoare pentru justiţia americană care, cu răbdare, a creat o capcană întinse la Bangkok, în 2008. A fost arestat şi, în ciuda presiunilor Rusiei, şi predat Washingtonului.

Acuzaţia oficială împotriva lui este ceea de furnizare de arme către gherilele marxiste columbiene. O greşeală gravă, pentru care un tribunal american l-a condamnat la 25 de ani, pentru a fi ispăşită într-o închisoare din Illinois.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici