Semenya, supusă unor teste pentru determinarea identităţii sexuale înaintea CM de la Berlin

Oficialii federaţiei sud-africane de atletism au recunoscut, sâmbătă, că sportiva Caster Semenya, care se află în mijlocul unui scandal legat de identitatea sa sexuală, a fost supusă unor teste înaintea Campionatelor Mondiale de la Berlin, ale căror rezultat încă nu sunt cunoscute.

32 afișări
Imaginea articolului Semenya, supusă unor teste pentru determinarea identităţii sexuale înaintea CM de la Berlin

Atleta Caster Semenya (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Testele au fost efectuate la 7 august la recomandarea unui medic al Federaţiei, dar nu cunoaştem încă rezultatele", a precizat preşedintele forului sud-african, Leonard Chuene, într-o conferinţă de presă.

Chuene precizase iniţial că niciun control medical nu a fost efectuat asupra sportivei în vârstă de 18 ani, care a creat o controversă după câştigarea medaliei de aur în proba de 800 de metri la CM de la Berlin.

Federaţia internaţională de atletism (IAAF) a anunţat, la 19 august, chiar înainte de finala cursei dominate de la capăt până la final de Semenya, că o anchetă referitoare la identitate sexuală a sportivei sud-africane va fi efectuată.

"Dacă i-am fi interzis acestei tinere sportive să concureze, am fi privat-o de câştigarea unei medalii şi am fi sugerat că nu este normală. Nimeni nu cunoaşte rezultatele testelor. Am citit doar în presă că ea ar fi hermafrodită", a adăugat Chuene.

Presa australiană a anunţat, săptămâna trecută, citând o sursă anonimă implicată în testele efectuate de IAAF, că atleta Caster Semenya este "hermafrodită".

Acest articol a revoltat opinia publică din Africa de Sud şi guvernul, care a făcut apel la ONU pentru a investigarea încălcările drepturilor atletei, considerată o victimă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici