Shakira a deschis balul Cupei Mondiale - GALERIE FOTO

Sărbătoarea Cupei Mondiale din Africa de Sud a început joi cu un concert la Soweto şi un festival al fanilor la Cape Town, într-o euforie de unitate naţională, afectată însă de busculada soldată cu trei răniţi.

60 afișări
Imaginea articolului Shakira a deschis balul Cupei Mondiale - GALERIE FOTO

Balul Cupei Mondiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceasta este adevărata lovitură de începere", a declarat preşedintele FIFA, Sepp Blatter, înainte de concertul de pe stadionul Orlando, templul fotbalului din Soweto.

"Fotbalul uneşte oamenii", a adăugat el, aclamat de 35.000 de spectatori.

GALERIE FOTO

"Africa de Sud este o scenă! Africa de Sud este cea mai tare! Africa de Sud este cool!", a declarat şeful statului sud-african Jacob Zuma, în vârstă de 65 de ani, purtând un fular în culorile drapelului naţional.

TITLURILE ZILEI

O mare de oameni în galben şi verde a umplut stadionul, negrii şi albi s-au adunat la Soweto, locul luptei anti-apartheid.

Vuvuzela, trompetele lungi de plastic, au fost confiscate la intrare pentru a nu strica muzica.

Vedeta columbiană Shakira şi trupa Black Eyed Peas au deschis concertul, difuzat în lumea întreagă. Pe scenă au mai urcat Alicia Keys, Juanes, John Legend, Angelique Kidjo, Amadou şi Mariam, Franz Beckenbauer sau Desmond Tutu.

Desmond Tutu, câştigător al Premiului Nobel pentru pace, a declarat că Africa de Sud este "leagănul umanităţii". "Vrem să spunem întregii lumi că această omidă urâtă, atât de urâtă, aşa cum eram noi, a devenit acest fluture drăguţ, atât de drăguţ", a declarat Desmond Tutu, referindu-se la abolirea apartheidului în urmă cu 16 ani.

La Cape Town, la inaugurarea unei zone pentru fani, trei persoane au fost rănite. Zona fanilor, din celebra piaţă din Cape Town, unde Nelson Mandela a pronunţat primul discurs de om liber în 1990, era plină de suporteri, care, după busculadă, s-au distrat având în spate poliţişti cu scut.

Mai multe incidente au avut loc în această săptămână în Africa de Sud, în ciuda eforturilor privind măsurile de securitate.

Africanii au investit circa 130 de milioane de euro şi au recrutat 44.000 de agenţi suplimentari pentru competiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici