Simona Halep, prima jucătoare de tenis din România care va juca în finala Turneului Campioanelor

Simona Halep a devenit, sâmbătă, prima jucătoare din România care va disputa finala Turneului Campioanelor, după ce a dispus în semifinale de Agnieszka Radwanska (6 WTA), ea urmând să o întâlnească pe americanca Serena Williams (1 WTA).

695 afișări
Imaginea articolului Simona Halep, prima jucătoare de tenis din România care va juca în finala Turneului Campioanelor

Simona Halep (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Până la performanţa Simonei Halep, Irina Spîrlea obţinuse cele mai bune rezultate la Turneul Campioanelor, după ce a jucat două semifinale, în 1997 şi 1998, din trei participări (în 1996 a fost eliminată în primul tur).

Simona Halep a devenit cea de-a opta jucătoare din lume care a reuşit să se califice în finală chiar de la prima participare, după Tracy Austin (1979), Andrea Jaeger (1981), Lindsay Davenport (1994), Martina Hingis (1996), Serena Williams (2001), Maria Şarapova (2001) şi Petra Kvitova (2011), ultimele trei reuşind să se impună şi în ultimul act al competiţiei.

TITLURILE ZILEI

Serena Williams este câştigătoarea ultimelor două ediţii ale Turneului Campioanelor, în 2012 şi 2013.

Managerul Simonei Halep, Virginia Ruzici a partcipat la două ediţii ale Turneului Campioanelor, în 1983 şi 1984, fiind eliminată de fiecare dată în primul tur.

Şi Spîrlea, şi Ruzici au jucat în sistemul eliminatoriu, pe un tabloul de 16 jucătoare. Actualul format, cu opt jucătoare împărţite în două grupe, a fost adoptat în 2003.

Prima ediţie a Turneului Campioanelor a avut loc în 1972, la Boca Raton, Florida, cu participarea a 16 jucătoare, care au evoluat în sistem eliminatoriu, pentru premii totale de 100.900 de dolari. Americanca Chris Evert a fost prima campioană, la vârsta de 17 ani, dar nu a intrat în posesia premiului de 25.000 de dolari din cauza statutului de jucătoare amatoare pe care îl avea atunci.

Din 1972, turneul a fost găzduit de opt oraşe, Boca Raton, Los Angeles, New York, Oakland, Munchen, Madrid, Doha şi Istanbul. În 1986 au avut loc două ediţii, una în martie, alta în noiembrie. Singapore este a noua destinaţie, pentru următoarele cinci ediţii, reuşind să obţină calitatea de gazdă după un îndelungat proces de selecţie, în care a mai concurat în final cu Kazan, Ciudad de Mexico şi Tianjin.

Jucătoarea Simona Halep (4 WTA) s-a calificat sâmbătă în finala Turneului Campioanelor de la Singapore, după ce a dispus cu scorul de 6-2, 6-2, la capătul a 67 minute de poloneza Agnieszka Radwanska (6 WTA), şi o va întâlni în ultimul act pe americanca Serena Williams, liderul clasamentului mondial.

Halep nu avea un palmares pozitiv cu Agnieszka Radwanska, poloneza conducând întâlnirile directe cu 4-2 până la această semifinală.

În finala programată, duminică, Halep o va întâlni pe americanca Serena Williams (locul 1 WTA), care a dispus, în prima semifinală, cu scorul de 2-6, 6-3, 7-6 (8/6), de jucătoarea daneză Caroline Wozniacki, locul 8 WTA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici