Soci 2014: Cum se pregătesc ruşii pentru cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie - FOTO, VIDEO

Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea începerii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, cele mai scumpe din istorie, pregătirile sunt în toi.

29515 afișări
Imaginea articolului Soci 2014: Cum se pregătesc ruşii pentru cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie - FOTO, VIDEO

Soci 2014: Cum se pregătesc ruşii pentru cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci vor fi cele mai scumpe din istorie, costând în jur de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 36 de miliarde de euro). Astfel Olimpiada din Rusia depăşeşte Jocurile de la Londra, din 2012, care au costat 17 miliarde de dolari (12 miliarde de euro) şi detronează fostul lider, Olimpiada de Vară de la Beijing 2008, în care s-au investit 40 miliarde de dolari (29 de miliarde de euro).

Suma la care au ajuns Jocurile de la Soci este uriaşă pentru o Olimpiadă de iarnă, mai ales dacă ţinem cont de faptul că bugetul iniţial a fost de 12 miliarde de dolari, relatează CNN. Costurile au crescut foarte mult, pentru că pe lângă arenele sportive, organizatorii au trebuit să investească serios în infrastructură, cel mai notabil proiect fiind construirea unor căi ferate rapide care leagă Soci de aeroportul Adler şi de Krasnaya Polyana, unde se vor desfăşura o parte dintre probele olimpice.

Cele mai multe Jocuri Olimpice şi-au depăşit bugetul, media fiind de 179% peste planurile iniţiale, afirmă Allison Stewart, de la Universitatea Oxford, dar Olimpiada de la Soci a ajuns să coste de patru ori mai mult decât estimările iniţiale. O explicaţie simplă ar fi că organizatorii au subestimat intenţionat costurile pentru a obţine sprijinul populaţiei şi pentru a înlătura îngrijorările Comitetului Olimpic Internaţional. La această practică ar fi contribuit şi corupţia însemnată din Rusia, după unele estimări, frauda ajungând până la 60% din costul final, adică 30 de milioane de dolari.

  • Stadionul Olimpic Fisht, denumit după muntele cu acelaşi nume, este o arenă cu o capacitate de 40.000 de locuri, stiuată în apropierea Satului Olimpic. Forma stadionului evocă anii de glorie ai operelor Faberge. Arena va găzdui festivitatea de deschidere a Olimpiadei şi, după terminarea Jocurilor va fi folosită de Federaţia Rusă de Fotbal.

  • Bolshoi Ice Dome, Marele Dom de Gheaţă, este o arenă polivalentă cu o capacitate de 12.000 de locuri. La Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci va găzdui meciurile de hochei pe gheaţă, împreună cu Shayba Arena.

  • Bolshoi Ice Palce (dreapta) şi Stadionul Fisht.

  • Gara Adler este unul dintre cele mai mari terminale de pasageri din Rusia. Se estimează că va avea un trafic de 3-5 mii de pasageri pe oră şi în jur de 20.000 de călători în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice. A fost inaugurată în octombrie anul trecut, în prezenţa lui Vladimir Putin şi a Preşedintelui Comitetului Olimpic Internaţional.


  • Staţiunea Soci, înainte şi după construirea Complexului Olimpic.

  • Vladimir Putin şi German Gref, preşedintele Sberbank, vizitează RusSki Gorki Jumping Center, din Krasnaya Polyana. Centrul va găzdui probele de sărituri cu schiurile de la Jocurile Olimpice de la Soci şi partea de sărituri a combinatei nordice.

  • Staţiunea Soci şi Complexul Olimpic, seara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici