Sorin Dinu şi Constantin Din îşi fac retragerea la Campionatul European de handbal masculin

România a intrat în febra Campionatului European de handbal masculin, care va debuta vineri în Croaţia, dar nu cu echipa naţională, care nu se mai califică la acest gen de turneu final de 22 de ani, ci cu arbitrii Sorin Dinu şi Constantin Din, dar şi cu observatorul Alin Cîrligeanu.

334 afișări
Imaginea articolului Sorin Dinu şi Constantin Din îşi fac retragerea la Campionatul European de handbal masculin

FOCUS: Sorin Dinu şi Constantin Din îşi fac retragerea la Campionatul European de handbal masculin

Competiţia se desfăşoară în perioada 12-28 ianuarie în patru localităţi din Croaţia şi este una cu totul specială pentru oficialii români: cuplul de arbitri se află la ultima apariţie la un turneu final, în timp ce delegatul îşi face debutul din această poziţie la un Campionat European de seniori. Cei doi arbitri se află la al 8-lea turneu final, în palmares având şi o finală de Liga Campionilor. Sorin Dinu va candida, foarte probabil, pentru un post de vicepreşedinte la Federaţia Română de Handbal.

Dacă România ar fi să primească un premiu la handbal pentru constanţă la nivel internaţional, atunci arbitrii ar fi favoriţi să primească trofeul. La nivel de echipe naţionale, handbalul românesc a contat doar cu fetele în această perioadă. În schimb, arbitrii români au ţinut steagul sus atât la feminin, cât şi la masculin, cu trei cupluri: Sorin Dinu – Constantin Din, Bogdan Stark – Romeo Ştefan, Anamaria Stoia – Diana Florescu. ”Faptul că am fost din nou delegaţi la un turneu final, este şi o confirmare a valorii şcolii de arbitraj din România. Iar de felul meu, sunt tare mându că sunt român. Şi tare m-aş bucura ca şi din punct de vedere sportiv, nu numai al arbitrajului, să facem parte din elita handbalului mondial. Şi nu este vorba doar despre noi, să nu uităm şi de Stark – Ştefan, de Stoia – Florescu. În ultimii 15 ani nu prea s-a întâmplat să lipsim de la turneele finale. Poate doar o dată sau de două ori în 15 ani, asta înseamnă ceva!”, a susţinut Constantin Din.

Oficialii români au ajuns deja la Zagreb încă de la începutul săptămânii, iar programul este deja încărcat. ”De dimineaţa şi până seara am fost la cursuri. Toată lumea este preocupată ca lucrurile să meargă bine din toate punctele de vedere, inclusiv al arbitrajului. Campionatul European este foarte bine organizat, sunt oameni dedicaţi pentru fiecare activitate în parte. Sunt implicaţi peste 1.000 de oameni în organizarea unui astfel de eveniment. Sunt firme specializate, multe lucruri care trebuie luate în calcul”, ne-a relatat Sorin Dinu.

TITLURILE ZILEI

Cei doi arbitri au arătat în toţi aceşti ani ca un cuplu bine sudat, rezultatele au fost pe măsura evoluţiilor, iar cea mai bună dovadă este că împreună au ajuns la al 8-lea turneu final: patru Campionate Mondiale (dintre care unul de tineret), trei Campionate Europene, o ediţie a Jocurilor Olimpice. În plus, în 2015, Sorin Dinu şi Constantin Din au arbitrat şi finala Ligii Campionilor dintre FC Barcelona şi Veszprem. Secretul unei cariere de excepţie? ”Am suportat eu multe”, a glumit Constantin Din.

Debutul cuplului nr. 1 din România la un turneu final s-a produs în 2015, la Campionatul Mondial feminin de tineret U20. Ce îşi mai aduc aminte cei doi arbitri de la primul turneu final? ”Finala! La primul Campionatul Mondial de tineret am arbitrat Rusia – Norvegia. Iar aceste două echipe, în următoarea perioadă în care am fost şi noi arbitri, au dominat handbalul mondial. Când una, când alta. Ca să spun aşa, am arbitrat bine cele două reprezentative”, a zâmbit Constantin Din.

Pentru arbitrii români, Campionatul European din Croaţia este unul cu totul special, având în vedere că este şi ultima lor apariţie la o competiţie de mare anvergură. ”Este un mod frumos de a-ţi încheia cariera, participând la un Campionat European. Ne-a luat prin surpridere această delegare, pentru că din 2012 nu am mai fost la un turneu final. În perioada asta am mai avut o finală de Liga Campinilor, în 2015”, ne-a declarat Sorin Dinu. ”Este o retragere foarte frumoasă şi de ţinut minte. Noi în general suntem mulţumiţi de activitatea pe care am avut-o de-a lungul timpului. Nu am regrete şi nu am ce să-mi reproşez din punct de vedere al moralităţii. Dacă au fost anumite greşeli de-a lungul vremii, le regret, îmi pare rău, dar nu au fost intenţionate. Toată activitatea ne face să fim liniştiţi şi să dormim liniştiţi. Aşa că un turneu final, este o retragere foarte frumoasă”, a completat Constantin Din.

Există obiective şi pentru arbitri la turneele finale? ”Dorinţa fiecăruia este să arbitreze meciuri cât mai importante, cât mai bune, cât mai frumoase, fără greşeli”, a răspuns Constantin Din. ”Obiectivul este să arbitrezi cât mai bine meci de meci, traseul depinde foarte mult şi de alţi factori la un asemenea eveniment, în primul rând ce echipe se califică în fazele superioare”, a vorbit şi Sorin Dinu. Naţionala României nu prea îi ”încurcă” la Campionatul European, astfel că arbitrii au şanse să ajungă până la capăt la Zagreb.

Trecutul şi prezentul arată foarte bine pentru arbitrii Constantin Din şi Sorin Dinu. Deşi încă nu au declarat-o oficial, Campionatul European de la Zagreb va fi, foarte probabil, şi capăt de drum pentru ei, întrucât intenţionează să se retragă şi de pe plan intern. Sunt deja cluburi din România care intenţionează să-l propună pe Sorin Dinu pentru funcţia de vicepreşedinte la Federaţia Română de Handbal, la Alegerile din 14 februarie. Iar arbitrul pare tentat să dea curs acestei propuneri. Constantin Din şi-a exprimat intenţai de a rămâne în continuare alături de handbal, dar deocamdată nu are o idee clară conturată, ce va face după Campionatul European. ”Îmi doresc să fiu alături de handbal în continuare. Dar dorinţa asta se va realiza şi în funcţie de ce se va întâmpla în continuare în handbalul românesc. Nu prea aş vrea să vorbesc prea multe, nu pot fi destul de clar acum. Deocamdată ne gândim şi ne concentrăm pe Campionatul European şi mai departe vom vedea cum am putea să ajutăm. Cu siguranţă însă îmi doresc să ajut la dezvoltarea handbalului românesc”, a concluzionat Constantin Din.

Cu siguranţă, viitorul apropiat va fi mai sărac fără cei doi arbitri la nivel internaţional. La băieţi, arbitrajul românesc rămâne fără un cuplu IHF. De ce? Asta este o cu totul altă poveste. Deocamdată, rămâne să trăim Campionatul European din Croaţia şi prin ”gemenii” arbitrajului românesc.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici