Studiu: când alergăm, alegem să economisim calorii, nu să le consumăm

Potrivit unui studiu canadian, în timpul alergării, viteza determină economisirea energie în loc de arderea caloriilor, situaţie care poate fi remediată prin antrenament cu un partener sau cu muzică.

2832 afișări
Imaginea articolului Studiu: când alergăm, alegem să economisim calorii, nu să le consumăm

Studiu: când alergăm, alegem să economisim calorii, nu să le ardem

Chiar şi atunci când aleargă, omul se supune legilor supravieţuirii şi încearcă instinctiv, în subconştinent, să economisească energie.

Spre deosebire de sportivi însă, cei care nu au obiective de performanţă preferă să ţină acelaşi ritm de alergare, indiferent de distanţă, pentru a economisi calorii. Doar atunci când distanţa depăşeşte 10 kilometri, există o uşoară scădere a ritmului.

Precum păsările şi caii

Observaţia se datorează cercetărilor efectuate de biologi de la Queen's University (Canada), publicate în Current Biology. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, atunci când o persoană aleargă, aceasta urmează un ritm inconştient, care vizează un consum minim de energie.

Cercetătorii canadieni au analizat date despre 46.000 de alergători (între 16 şi 83 de ani) şi 28.000 de ore de alergare, colectate datorită brăţărilor de fitness purtate de subiecţi.

Oamenii de ştiinţă au calculat viteza ideală pe baza consumului de oxigen folosind date de la 26 de persoane care au alergat pe banda de alergare. Rezultatul, fie că este vorba de viaţa reală sau de condiţii experimentale, nu se schimbă: se menţine acelaşi ritm, cel care arde mai puţine calorii şi te face să te simţi mai bine.

Când ritmul creşte, consumul de energie creşte. Dar, în general, după un timp, ritmul scade.

„Minimizarea cheltuielilor de energie – comentează Jessica Selinger, autorul principal al studiului, cercetător la Departamentul de Inginerie Mecanică şi a Materialelor de la Universitatea Queen’s – are avantaje evolutive, deoarece vă permite să acoperiţi distanţe mai mari în timp ce consumaţi mai puţine calorii. La urma urmei, împărtăşim această caracteristică cu alte animale, fie că este vorba despre păsări care zboară, cai care galopează sau peşti care înoată. Există dovezi în natură că toţi ne mişcăm într-un mod care economiseşte calorii”.

Soluţii salvatoare

Descoperirea are repercusiuni semnificative pentru cei care fac sport: dacă preferaţi în mod inconştient mişcările eficiente din punct de vedere energetic, cei care aleargă cu scopul de a arde calorii, adică pentru a slăbi, ajung paradoxal să se mişte cu o viteză care consumă mai puţine calorii, exact opusul a ceea ce vizează.

Atunci, cum să slăbeşti? Prin „biciuirea” corpului. „Ideal în scopuri de slăbire – sugerează Gianfranco Beltrami, vicepreşedintele Federaţiei Italiane de Medicină Sportivă – ar fi să asociem unele şedinţe de sală cu greutăţi cu şedinţele de alergare”.

Pe scurt, trebuie să faci un efort, pentru a ieşi din zona naturală a confortului fizic şi a pune la punct un antrenament într-un ritm mai mare.

Pentru a face acest lucru, autorii sugerează şi trucuri precum alergarea cu un partener mai rapid sau ascultarea muzicii într-un ritm rapid.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici