Thomas Bach: Mulţumesc sportului românesc pentru contribuţia extraordinară adusă mişcării olimpice

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, a mulţumit sportului românesc pentru contribuţia extraordinară adusă mişcării olimpice, în cadrul festivătăţii organizate vineri de COSR la Ateneul Român, cu ocazia aniversării Centenarului Olimpismului Românesc.

117 afișări
Imaginea articolului Thomas Bach: Mulţumesc sportului românesc pentru contribuţia extraordinară adusă mişcării olimpice

Thomas Bach (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România a câştigat de la prima ediţie până în prezent 302 medalii şi a produs un număr impresionant de campioni. Jocurile Olimpice din 1976, de la Montreal, au fost o ediţie specială nu numai pentru mine, ci pentru lumea întreagă. Atunci a avut loc un moment unic în istoria sportului, faimosul 10 reuşit de o fetiţă de 14 ani, Nadia Comăneci. În acea zi ea nu a fost doar medaliata cu aur de la Montreal, a fost chiar inima lumii. Am avut ocazia să lucrez cu Nadia Comăneci în cadrul CIO şi de aceea pot să spun că ea vă reprezintă, ea este la fel ca voi toţi, un simbol al luptei şi al speranţei. Trebuie toţi să fiţi mândri de realizările voastre. Mulţumesc sportului românesc pentru contribuţia extraordinară adusă mişcării olimpice. În numele CIO transmit sportivilor, antrenorilor şi conducătorilor din sportul românesc încă un secol plin de succese", a spus Bach.

Preşedintele CIO consideră că România şi-a lăsat amprenta în istoria sportului olimpic: "România este cunoscută în lume pentru Carpaţi, pentru castelele şi mănăstirile ei, dar în acelaşi timp ea a dat lumii o serie de personalităţi remarcabile. Azi sărbătorim împreună 100 de ani de prietenie şi excelenţă, pentru că România şi-a lăsat amprenta în istoria sportului olimpic".

Preşedintele COSR, Alin Petrache, a mulţumit sportivilor care au reprezentat România în evenimentele sportive: "Am împlinit astăzi 100 de ani, iar această sută nu înglobează doar performanţele şi medaliile câştigate de sportivii români, ci şi 36.500 de zile de muncă pentru olimpismul românesc. Sărbătorim un secol de realizări extraordinare care a început cu prima medalie din 1924. Sportul ne-a făcut ceea ce suntem azi. Mulţumesc tuturor că aţi reprezentat România în cele mai importante evenimente sportive câştigând medalii pentru ea".

Cu ocazia aniversării Centenarului Olimpismului Românesc au fost înmânate următoarele distincţii:

- preşedintele României Traian Băsescu a primit distincţia România Olimpică din partea COSR;

- COSR a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa I din partea preşedintelui Traian Băsescu;

- preşedintele COSR, Alin Petrache a oferit o disctincţie preşedintelui Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene, Patrick Hickey;

- Thomas Bach a primit Colanul Olimpic, cea mai înaltă distincţie a COSR;

- Preşedintele Traian Băsescu şi Alin Petrache au primit distincţii din partea Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene;

- Thomas Bach i-a oferit lui Alin Petrache o distincţie din partea CIO.

Soprana Felicia Filip a intonat pentru medaliaţii olimpici prezenţi în sală imnul României.

Fosta gimnastă Andreea Răducan a fost gazda evenimentului.

La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, Gabriela Szabo, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, Doina Melinte, Octavian Bellu, Ecaterina Szabo, Sandra Izbaşa, Laura Badea, Mihai Covaliu, Camelia Potec, Violeta Beclea-Szekely, Elisabeta Lipă, Nicu Vlad, Octavian Morariu, Alina Dumitru şi Alin Moldoveanu.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a sărbătorit, vineri, un secol de olimpism în România, printr-un eveniment de gală organizat la Ateneul Român. La această festivitate au participat personalităţi marcante ale mişcării olimpice la nivel mondial, Thomas Bach - preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Patrick Hickey - preşedintele Comitetului Olimpic European, preşedintele Traian Băsescu, reprezentanţii celor mai importante comitete olimpice naţionale şi ambasadori.

România a cucerit în istoria sa 302 medalii olimpice, 88 de aur, 94 de argint şi 120 de bronz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici