TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE FINALA LIGII EUROPA: Bucureştiul devine, pentru o zi, capitala fotbalului european

Finala Europa League 2012 aduce în Bucureşti, potrivit organizatorilor, aproximativ 30.000 de suporteri spanioli, susţinători ai echipelor Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, dar şi alte câteva zeci de turişti, cel mai mare oraş al României devenind, pentru o zi, capitala fotbalului european.

1691 afișări
Imaginea articolului TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE FINALA LIGII EUROPA: Bucureştiul devine, pentru o zi, capitala fotbalului european

FINALA LIGII EUROPA: Bucureştiul devine, pentru o zi, capitala fotbalului european (Imagine: Alexandru Dobre/Arhiva Mediafax Foto)

Şi pentru că marea finală din 9 mai este cel mai important eveniment sportiv al ultimilor 20 de ani din România, organizatorii locali - Primăria Capitalei şi Federaţia Română de Fotbal - au stabilit cum îi preiau pe suporterii spanioli veniţi în România să susţină echipele favorite, unde îi duc, cum îi distrează şi cum îi ajută să se descurce într-o ţară în care, probabil, cei mai mulţi dintre ei nu au ajuns până acum.

Zone amenajate special pentru fani, voluntari vorbitori de spaniolă şi engleză care ajută suporterii, transport, restricţii de trafic, asistenţă medicală, măsuri de ordine şi siguranţă, prevenirea furturilor, rezolvarea rapidă a sesizărilor, curăţenie pe străzi, totul a fost stabilit, spun autorităţile, care sunt deja "la start" şi aşteaptă ziua marii finale pentru a vedea spectacol fotbalistic.

TITLURILE ZILEI

  • Suporterii

Majoritatea susţinătorilor echipelor Atletico Madrid şi Athletic Bilbao vin la Bucureşti, pentru finala Ligii Europa, începând de miercuri dimineaţă.

De la Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, ei vor fi preluaţi cu autobuze şi duşi în zonele pentru fani. La aeroport, primesc pliante în limba spaniolă cu informaţii şi date de contact, printre care numere de urgenţă, harta Bucureştiului şi a Arenei Naţionale, puncte de atracţie turistică, dar şi datele de contact ale Ambasadei Spaniei.

Organizatorii s-au gândit ca suporterii celor două echipe să aibă locuri de întâlnire diferite, astfel că în Piaţa "George Enescu" vor fi fanii echipei Atletico Madrid, iar în Piaţa Constituţiei vor sta cei care susţin pe Athletic Bilbao.

În zonele destinate suporterilor, vor fi organizate spaţii pentru activităţi sportive şi divertisment, unde vor fi concerte ale artiştilor români, cu animatori vorbitori de limbă spaniolă, dar şi standuri de promovare a Capitalei, precum şi o "zonă gastronomică". Zonele vor fi delimitate cu garduri speciale şi vor avea apă potabilă şi toalete ecologice.

Finala Ligii Europa va putea fi vizionată şi din Piaţa Constituţiei, unde, pentru suporterii care nu vor merge la stadion, vor fi instalate patru ecrane gigant care vor transmite, începând cu ora 20.00, imagini în direct de la Arena Naţională. Alte ecrane vor fi amplasate, potrivit Primăriei Sectorului 6, în parcurile Drumul Taberei şi Crângaşi.

Aproximativ 50 de vorbitori de limbă spaniolă, unii dintre ei elevi la Liceul "Cervantes" din Capitală, îmbrăcaţi cu tricouri pe care scrie "Pregunta me" - "Întreabă-mă", îi vor ajuta pe suporterii spanioli care le vor cere informaţii.

În cele două zone pentru fani, vor fi şi poliţişti vorbitori de engleză şi spaniolă, dar şi poliţişti îmbrăcaţi în civil, care au sarcina să intervină în cazul în care sunt situaţii de furturi din buzunare, tâlhării sau înşelăciuni.

Suporterii vor putea intra pe Arena Naţională începând cu ora 18.45. Din cele două zone de divertisment, suporterii spanioli vor fi preluaţi cu autobuze şi duşi la stadion pe trasee diferite.

  • Măsuri de ordine şi siguranţă publică

Finala Ligii Europa va angrena un număr impresionant de forţe de ordine, peste 5.500 de poliţişti, jandarmi, pompieri, dar şi 500 de studenţi ai Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

În ziua finalei, 2.900 de poliţişti, 1.600 de jandarmi, 700 de pompieri şi 100 de poliţişti de frontieră vor fi în zona aeroporturilor, a punctelor de frontieră, pe traseele de deplasare şi în apropierea locurilor de cazare ale suporterilor, în zonele turistice şi de agrement, precum şi pe străzile care duc spre Arena Naţională.

În cazul producerii unor incidente, echipaje de rezervă, staţionate în apropierea Capitalei, vor fi pregătite să intervină.

Poliţiştii de la Rutieră se vor ocupa de fluidizarea circulaţiei în locurile cele mai aglomerate şi vor comunica zonele în care există restricţii.

În zonele aglomerate, poliţişti în civil vor urmări să nu fie furturi din buzunare, tâlhării sau înşelăciuni.

Eventualele sesizări vor fi preluate de poliţişti care ştiu spaniola sau engleza, iar suporterii care îşi pierd actele vor fi îndrumaţi să se adreseze direct Ambasadei Spaniei la Bucureşti.

Tot ca măsură de siguranţă şi de fludizare a traficului, în ziua marii finale, elevii din Bucureşti nu vor merge la şcoală, decizie luată la solicitarea primarului general Sorin Oprescu.

  • Asistenţa medicală

Peste 120 de persoane vor asigura asistenţa medicală la finala Ligii Europa, aproximativ 60 fiind aduse din afara Capitalei.

În stadion, sunt şase cabinete medicale, unde va fi acordată asistenţă medială celor care vor avea nevoie de un consult obişnuit. Unii medici şi asistente sunt vorbitori de limba spaniolă.

Pentru preluarea urgenţelor de la Arena Naţională, vor fi 29 de echipe de paramedici. Fiecare echipă este formată din două persoane, care vor avea echipamente de prim ajutor şi vor transporta eventualii pacienţi până la ambulanţe.

La stadion, vor fi patru ambulanţe, altele fiind pregătite în exteriorul arenei. De asemenea, vor fi amplasate corturi de acordare a primului ajutor, dotate cu tot ceea ce este necesar în astfel de situaţii.

Cabinetele din interiorul stadionului sunt asigurate de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, iar pe ambulanţele din exteriorul stadionului sunt echipaje SMURD şi de terapie intensivă de prim ajutor.

Ambulanţe SMURD vor fi în toate zonele aglomerate, în cele două zone pentru suporteri din Piaţa Constituţiei şi Piaţa George Enescu, în centrul Capitalei şi pe străzile din apropierea stadionului.

În noaptea meciului, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias, Spitalul Universitar, Spitalul de Oftalmologie, Spitalul "Sf. Pantelimon" şi Spitalul de Chirurgie oro-maxilo-facială "Prof. Dr Dan Theodorescu" vor fi pregătite pentru eventuale urgenţe medicale.

Pentru coordonarea asistenţei medicale au fost înfiinţate două puncte de comandă interconectate, unul în interiorul şi celălalt în exteriorul stadionului.

  • Măsuri în zona Arenei Naţionale

Persoanele care ar putea crea probleme la finala Europa League sunt cunoscute, iar "serviciile" se vor ocupa de acestea, aşa cum a spus primarul Capitalei.

În plus, instalaţia de monitorizare video de la Arena Naţională poate să recunoască "trăsăturile celor mai ciudaţi", potrivit edilului.

Suporterii vor fi supravegheaţi cu 90 de camere video pe toate străzile din Sectorul 2 al Capitalei care duc spre Arena Naţională, atât înainte, cât şi după terminarea partidei dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao.

Comportamentul suporterilor înainte şi după terminarea partidei, dirijarea traficului rutier, respectarea regulilor de circulaţie de către şoferi şi pietoni, în special în perioada meciului, vor fi monitorizate permanent cu cele 90 de camere video amplasate în 31 de intersecţii.

La finalul meciului, suporterii vor fi supravegheaţi şi de patrulele Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2, care de marţi până joi dimineaţă vor fi în alertă maximă.

Pe traseele de deplasare a suporterilor, dar şi în interiorul stadionului au fost montate plăcuţe speciale, astfel încât aceştia să acceseze cu uşurinţă punctele cheie din oraş, Arena Naţională, zone amenajate în Piaţa Constituţiei şi Piaţa George Enescu şi Centrul Istoric.

Totodată, suporterii vor putea să se orienteze după indicatoare de semnalizare turistică montate pe străzi.

În ziua finalei va fi interzisă comercializarea băuturilor alcoolice şi orice formă de comerţ stradal în incinta Arenei Naţionale, pe Bulevardul Basarabia, strada Maior Coravu, Vatra Luminoasa, Bulevardul Pierre de Coubertin şi pe arterele adiacente.

De asemenea, în 9 mai, va fi interzis comerţul stradal în zonele pentru suporteri din Piaţa Constituţiei şi Piaţa George Enescu, în Centrul Istoric şi în apropierea acestora.

Produsele care folosesc ilegal sigla UEFA Europa League, sigla Finalei Bucureşti 2012 şi siglele celor două echipe finaliste şi produsele sponsorilor oficiali sunt interzise, iar agenţi de ordine publică din Poliţia Locală vor fi pe străzi pentru a preveni comerţul ilicit.

Firmele de salubrizare trebuie să cureţe permanent zonele centrale şi cele din jurul Arenei Naţionale.

  • Transportul suporterilor

În 9 mai, în Bucureşti, vor circula cu 45 mai multe autobuze, la intervale de cinci-şapte minute, şi vor fi linii speciale între Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, zonele pentru suporteri din Piaţa George Enescu şi Piaţa Constituţiei şi Arena Naţională.

Autobuzele care vor face legătura între Aeroportul Otopeni şi cele două zone pentru suporteri vor circula miercuri între orele 7.00 şi 18.00, la intervale de şapte minute.

Din Piaţa Constituţiei şi Piaţa George Enescu - zonele unde vor sta suporterii Athletic Bilbao şi, respectiv, Atletico Madrid -, pentru a-i prelua pe suporteri şi a-i duce la Arena Naţională vor circula autobuze între orele 9.00 şi 21.30, la intervale de cinci minute.

Totodată, de la Aeroportul Otopeni, unele autobuze care vor merge direct la Arena Naţională. Acestea vor circula între orele 18.00 şi 21.30, la intervale de şapte minute, şi vor ajunge la intrările în stadion din Bulevardul Pierre de Coubertin - strada Vatra Luminoasă şi Bulevardul Basarabia. Ultimele curse vor pleca la Aeroportul "Henri Coandă" spre Arena Naţională la ora 20.30.

La finalul meciului, începând de la prima oră a zilei de joi autobuzele vor pleca de la cele două intrări în stadion spre Aeroportul Otopeni.

Şi garniturile de metrou vor circula până în 10 mai, la ora 2.00, iar în cazul în care este necesar, programul ar putea fi prelungit şi după această oră.

Şase staţii de metrou din Capitală vor purta, între 6 şi 10 mai, nume de fotbalişti, cu ocazia finalei Europa League 2012 şi în onoarea unor glorii ale fotbalului românesc şi european.

Staţia Piaţa Victoriei va fi redenumită Nicolae Dobrin, staţia Ştefan cel Mare se va numi Ion Pârcălab, staţia Obor va purta numele Gică Hagi, staţia Piaţa Iancului va fi redenumită Llorente, staţia Piaţa Muncii va purta numele Falcao, iar Dristor se va numit Rică Răducanu. Numele Llorente şi Falcao sunt ale celor mai importanţi atacanţi de la echipele spaniole care vor juca finala - Atletico Madrid şi Athletic Bilbao.

  • Restricţiile de trafic pentru Finala Ligii Europa

Traficul rutier va fi restricţionat la 9 mai pe toate străzile din jurul Arenei Naţionale, pe Bulevardul Basarabia (între Piaţa Hurmuzachi şi Bulevardul Chişinău) şi în apropierea zonelor pentru suporteri din pieţele Constituţiei şi George Enescu.

De miercuri până joi dimineaţă, traficul rutier va fi restricţionat pe strada Maior Coravu, între Şoseaua Mihai Bravu şi intrarea în stadion, precum şi pe străzile care intersectează artera respectivă sau fac legătura cu stadionul.

De asemenea, maşinile nu vor putea circula pe strada Vatra Luminoasă, între Şoseaua Mihai Bravu şi Bulevardul Pierre de Coubertin, precum şi pe străzile care intersectează această arteră şi nici pe Bulevardul Pierre de Coubertin, între Şoseaua Iancului şi rondul de la intrarea în stadion.

Şoferii vor avea însă următoarele rute ocolitoare: Şoseaua Mihai Bravu - Bulevardul Ferdinand I - Şoseaua Pantelimon - Bulevardul Chişinău - Bulevardul Nicolae Grigorescu, Şoseaua Mihai Bravu - Bulevardul Camil Ressu - strada Liviu Rebreanu, Şoseaua Mihai Bravu - strada Baba Novac - Bulevardul Nicolae Grigorescu şi Şoseaua Pantelimon - Şoseaua Morarilor - Bulevardul Constantin Brâncuşi - strada Baba Novac - Şoseaua Mihai Bravu.

Totodată, de marţi, ora 20.00 şi până joi, la ora 6.00, şoferii nu vor putea opri, staţiona şi parca în apropierea Arenei Naţionale, pe Bulevardul Basarabia, Şoseaua Mihai Bravu, strada Maior Coravu, strada Vatra Luminoasă, Bulevardul Pierre de Coubertin, precum şi pe Bulevardul Unirii, în Piaţa Constituţiei şi Piaţa George Enescu, unde sunt zonele pentru suporteri, strada Franklin, strada C.A. Rosetti.

În zona pentru suporteri din Piaţa George Enescu,deschisă în 9 mai, de la ora 8.00 la ora 20.00, vor fi restricţii de circulaţie a autovehiculelor pe strada C.A. Rosetti (între Calea Victoriei şi bd. Nicolae Bălcescu), pe strada Franklin (între Calea Victoriei şi Bulevardul Magheru) şi pe strada Nicolae Golescu (între străzle George Enescu şi C.A. Rosetti). Şoferii vor putea circula pe ruta ocolitoare Calea Victoriei - strada Dem I. Dobrescu - Bulevardul N. Bălcescu şi Bulevardul N. Bălcescu - Bulevardul Gheorghe Magheru - Piaţa Romană.

Pentru zona amenajată în Piaţa Constituţiei, deschisă în perioada 9 mai, ora 8.00 - 10 mai, ora 2.00, traficul va fi restricţionat pe Bulevardul Unirii, între bulevardele I.C. Brătianu şi Libertăţii, precum şi pe bretelele din Piaţa Constituţiei către Bulevardul Unirii. Şoferii pot opta pentru rutele ocolitoare Bulevardul Unirii - Piaţa Unirii - Splaiul Independenţei - Bulevardul Naţiunile Unite - strada Izvor sau Calea 13 Septembrie - Bulevardul Libertăţii - rond Coşbuc - Bulevardul Regina Maria - Bulevardul Unirii.

Şoferii sunt sfătuiţi să evite să circule în zonele din apropierea Arenei Naţionale, iar suporterii să renunţe la maşinile personale şi să vină la Arena Naţională cu mijloacele de transport în comun.

Autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele cu trasee prin zona stadionului şi centrul Capitalei vor avea, joi, rute modificate.

Şi linia turistică Bucharest City Tour va avea traseul de baza doar între Piaţa Presei şi intersecţia Calea Victoriei - Splaiul Independenţei - Bulevardul Naţiunile Unite, de unde autobuzele vor circula pe Splaiul Independenţei şi pe la Piaţa Unirii.

Totodată, pe liniile expres 780 şi 783 vor circula, miercuri şi joi, mai multe autobuze.

Finala Ligii Europa va fi precedată de "Gala Dinner", la care vor fi prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor române şi oficialităţi internaţionale, printre care se numără preşedintele UEFA, Michel Platini, preşedinţii celor două cluburi finaliste şi membri ai Corpului Diplomatic prezent la Bucureşti.

Pe micul ecran, finala Europa League va fi transmisă în direct la Pro TV, de la 21.15.

(Material realizat de Departamentul Social, social@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici