TURNEUL CAMPIOANELOR. Să cunoaştem protagonistele: Garbine Muguruza

Garbine Muguruza a fost prima jucătoare calificată oficial la ediţia 2017 a Turneului Campioanelor. Reprezentanţii WTA au făcut anunţul pe 12 septembrie

1980 afișări
Imaginea articolului TURNEUL CAMPIOANELOR. Să cunoaştem protagonistele: Garbine Muguruza

TURNEUL CAMPIOANELOR: Să cunoaştem protagonistele: Garbine Muguruza

Garbine Muguruza a fost prima jucătoare calificată oficial la ediţia 2017 a Turneului Campioanelor. Reprezentanţii WTA au făcut anunţul pe 12 septembrie. Uşor accidentată la coapsa stângă încă de la Tokyo, spaniola a arătat teribil la ultima apariţie pe teren înainte de Singapore - la Beijing, împotriva Barborei Strycova. Muguruza a abandonat la startul setului doi, după ce reuşise să câştige un singur game, din nouă disputate.

Reprezentanţii WTA au pregătit elemente grafice speciale pentru jucătoarele calificate la Turneul Campioanelor. Foto: wtatennis

TITLURILE ZILEI

Jucătoarea care a depăşit momente teribile la Miami şi la Roland Garros - de unde a plecat în lacrimi, acuzând lipsa de respect a publicului francez, a strălucit pe iarba de la Wimbledon şi apoi la Cincinnati. Muguruza va fi a doua favorită la Singapore şi singura jucătoare pe care Simona Halep nu o poate întâlni în grupe.

ProSport vă propune să o cunoaştem pe Garbine Muguruza, câştigătoare la ambele turnee de Mare Şlem europene:

1. A treia prezenţă la Turneul Campioanelor este de fapt... a patra

Garbine Muguruza şi-a câştigat biletul pentru turneul celor mai bune opt jucătoare ale lumii la simplu pentru al treilea an consecutiv. Dar, pentru ea va fi a patra prezenţă la cea mai selectivă competiţie a anului. Asta pentru că în 2014, Muguruza a participat la Turneul Campioanelor în proba de dublu, alături de Carla Suarez Navarro: atunci a jucat un singur meci la dublu, însă în 2015, când s-a jucat în sistem de grupă, şi-a trecut în cont alături de conaţionala sa o finală.

În 2015, după ce în semifinale Garbine şi Carla au trecut de perechea formată din Andrea Hlavackova şi Lucie Hradecka, cu 7-6, 6-0, au pierdut finala cu "SanTina", adică Martina Hingis şi Sania Mirza, 0-6, 3-6.

2. Părinţii ei au avut interzis la prima finală de Mare Şlem

Garbine Muguruza a jucat în 2015 finala de la Wimbledon şi, deşi partida contra Serenei Williams era 'meciul vieţii' la momentul respectiv, spaniola le-a interzis părinţilor săi să meargă în tribună. Daily Mail a relatat pe larg întâmplarea: Jose Antonio şi Scarlet şi-au sunat fiica în vârstă de 21 de ani la vremea respectivă pentru a-i spune că ar dori să vină la finală. Garbine însă a insistat cu cerul şi pământul ca cei doi să rămână acasă, pentru ca rutina ei să nu se schimbe. "Nu sunt chiar atât de superstiţioasă, dar părinţii mei mă vor vedea la televizor, din Barcelona. Nu vreau să schimb nimic", a declarat Garbine după semifinala câştigată în faţa polonezei Agnieszka Radwanska.

3. A început să joace tenis cu fraţii ei

Primele amintiri ale Muguruzei legate de jocul de tenis se leagă de orele petrecute alături de fraţii ei, Asier şi Igor. "Am doi fraţi, ambii joacă tenis, aşa că loveam alături de ei în Caracas. Tenisul înseamnă totul pentru mine. Fac asta de când mă ştiu şi îl iubesc', spune Muguruza.

"Cred că foarte mulţi jucători şi multe jucătoare au o relaţie din aceasta: dragoste şi ură cu tenisul. Este greu la înfrângere, este foarte plăcut când câştigi. Treci printr-un mare amestec de trăiri, am simţit şi eu aşa. Totul este atât de frumos când câştigi şi atât de întunecat, negru, atunci când nu o faci. Şi trebuie să ieşi cumva de acolo. Încă îmi caut acel ceva care să mă scoată din locul întunecat în momentul în care nu mai sunt îndrăgostită de tenis - acel lucru care să mă facă să mă simt din nou bine. Joc tenis de la trei ani. Atât ştiu. Tenis şi iar tenis. Familia mea este super-pasionată de tenis şi aşa sunt şi eu"

4. Babolat Pure Drive de la 12 ani

"Joc cu această rachetă de la 12 ani. Cred că se potriveşte perfect jocului meu. Mă simt bine cu ea, mingea pleacă din rachetă cu foarte multă viteză. Îmi plac punctele scurte, îmi place să fiu agresivă, îmi place lupta şi ştiu că trebuie să fiu mereu concentrată", a povestit Garbine Muguruza la Roland Garros.

5. Îi place să gătească

Jucătorii de tenis iubesc dulciurile - de la Simona Halep la Rafael Nadal şi Roger Federer. Ciocolata este un răsfăţ, dar Garbine Muguruza se bucură nu doar de gustul celor mai diverse deserturi.

"Gătitul este una dintre pasiunile mele. îmi place să fac dulciuri - fursecuri, brioşe. Când sunt acasă şi am timp - este unul dintre lucrurile pe care îmi place să le fac. Iar negresa Oreo îmi iese cel mai bine", spune Garbine Muguruza. În rest, preferă hip-hop-ul, pe Batman lui Iron Man, Twitter-ul în loc de Facebook, s-a plictisit de paste, aşa că ar da orice pentru pizza şi îi place serialul 'Game of thrones'.

Oare în momentele în care 'ia foc pe teren', Garbine seamănă cu vreunul dintre personajele favorite din 'Game of Thrones'?

6. Când relaţia cu antrenorul este una tensionată...

Turneul de la Miami a fost unul cu probleme şi tensiuni 'în paradis' nu doar pentru 'team Halep', ci şi pentru 'team Muguruza'. Dacă australianul Darren Cahill a decis să pună punct temporar colaborării cu Simona, iberica a avut o răbufnire mai ceva ca Simona la adresa antrenorului ei, Sam Sumyk, căruia i-a replicat tăios la o repriză de 'on-court coaching': 'taci, dracu' din gură!'. Sumyk i-a răspuns cu aceeaşi monedă - 'să nu care cumva să îmi mai spui vreodată să tac din gură!', iar răfuiala celor doi a făcut înconjurul lumii. A fost unul dintre acele momente care a intensificat discuţia despre cât de oportună este această regulă a circuitului WTA, care nu se aplică în ATP şi nici în turneele de Mare Şlem.

Apoi, Svetlana Kuznetsova a arătat-o cu degetul pe Garbine, dar şi pe echipa ei, pentru coaching în timpul sfertului de finală direct de la Wimbledon. "A fost destul de evident, pentru că toţi vorbim spaniola. A primit instrucţiuni în continuu. Vorbeşte tot timpul cu fizioterapeutul şi ştiu că face asta mereu. Cred că nu este normal", a atacat rusoaica. Garbine s-a apărat, spunând că "erau doar încurajări. Îmi place să simt că cei din echipă sunt alături de mine, că mă susţin. Dar nu este nimic special, tactic"

7. Muguruza Blanco şi Los Blancos

Un singur loc în inima ei. Dar Garbine îşi asumă de minune rolul de ambasadoare a sportului spaniol.

Garbine Muguruza poartă, ca şi nativii din Spania, două nume de familie. Al mamei sale, de origine venezueleană, este Blanco. Deşi numele ei aduce unu la unu cu porecla celor de la Real Madrid (n.r. - Los Blancos), iar Garbine iubeşte fotbalul, în 2015 'Garbi' a oferit un răspuns extrem de haios la microfonul Eurosport atunci când a fost provocată să aleagă între Real Madrid şi Barcelona: "Oh, nu, nu, nu, nu, nu! Spania m-ar ucide dacă aş răspunde la această întrebare! Nu răspund!". Cu altă ocazie, Garbine povestea: "În Spania, dacă nu te uiţi la fotbal eşti mort! Nu poţi purta o conversaţie. Toată lumea te ia - ai văzut golul ăla? Îmi place Sergio Ramos, îmi place Iniesta"

8. De câte ori i-aţi stâlcit numele?

Corect, numele ibericei se pronunţă cu 's', în loc de 'z'. Deşi cel mai adesea pronunţia auzită este 'Muguru-th-a", cu acel 'th' englezesc, devenit 'z', numele numărului doi mondial s-ar pronunţa corect, "Mugurusa". Totuşi, iberica nu a făcut niciodată ca Goran Ivanisevic, care a oprit un meci pentru a-l învăţa pe arbitrul de scaun să îi pronunţe corect numele

CV pe scurt

Data naşterii: 8 octombrie 1993 (24 ani)
Locul naşterii: Caracas, Venezuela
Înălţime: 1,82 m
Cea mai bună clasare WTA: 1 WTA (spaniola a fost a 24-a jucătoare ajunsă numărul unu în tenisul feminin - pe 11 septembrie 2017)
Titluri de Mare Şlem: 2 - Roland Garros 2016, Wimbledon 2017
Repere în carieră:

este al doilea număr 1 dat de Spania în tenisul feminin (după Arantxa Sánchez Vicario)
este a doua jucătoare din istorie, după Martina Hingis, care a jucat finale la acelaşi turneu de Mare Şlem împotriva ambelor surori Williams (Martina a învins-o pe Venus, dar nu şi pe Serena)
acompletat o dublă fantastică a Spaniei, cu Rafael Nadal, reuşită în trecut doar de Statele Unite şi de Germania: aceeaşi ţară să deţină, în paralel, numărul unu mondial şi în ATP şi în WTA.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 46 - 19
Titluri în 2017: 2 (Wimbledon şi Cincinnati)
Palmares versus Top 8 în 2017: 5 victorii, 4 înfrângeri. Garbine nu a învins jucătoare aflate în Top 8 în săptămâna meciului direct decât la turneele pe care le-a şi câştigat ( pe Kerber - 1 WTA şi Kuznetsova - 8 WTA, la Wimbledon, apoi pe Kuznetsova - 8 WTA, Pliskova - 1 WTA şi Halep - 2 WTA la Cincinnati). Wozniacki (6 WTA) a învins-o la Tokyo, Svitolina (5 WTA) - la Toronto, Pliskova (3 WTA) la Fed Cup şi Indian Wells.
Prezenţe la Turneul Campioanelor: a 3-a consecutivă la simplu
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor: semifinale, 2015 (3 victorii în grupă, învinsă de Radwanska)


Muguruza este sponsorizată de Adidas, ca şi Simona Halep. Dar, de cele mai multe ori, cele două nu aleg acelaşi model, Garbine preferând o altă croială

Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii - înfrângeri)

3-1 cu Simona Halep, 1-0 în 2017
2-6 cu Karolina Pliskova, 1-2 în 2017
3-4 cu Elina Svitolina, 1-2 în 2017
2-3 cu Venus Williams, 2-0 în 2017
3-3 cu Caroline Wozniacki, 0-2 în 2017
2-1 cu Jelena Ostapenko, 1-1 în 2017
1-0 cu Caroline Garcia, 1-0 în 2017

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici