Ucraina ar putea boicota Paris 2024, dacă li se permite ruşilor să participe

Ucraina va lua în considerare boicotarea Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Paris, dacă sportivilor din Rusia şi Belarus li se va permite să concureze, a avertizat ministrul sportului din această ţară, Vadim Guttsait, citat de insidethegames.

311 afișări
Imaginea articolului Ucraina ar putea boicota Paris 2024, dacă li se permite ruşilor să participe

Această declaraţie a venit după ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a confirmat miercuri că continuă să "exploreze o cale" pentru participarea sportivilor ruşi şi bieloruşi la Paris 2024 sub un steag neutru.

Guttsait, care este şi preşedintele Comitetului Naţional Olimpic al Ucrainei (NOCU), a promis că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a se asigura că Rusia şi Belarus nu vor fi reprezentate sub nicio formă în capitala Franţei.

"Pentru întreaga comunitate sportivă ucraineană, aceasta este o chestiune de principiu!" a scris Guttsait pe pagina sa de Facebook.

"În acest sens, suntem susţinuţi atât de preşedintele statului nostru, cât şi de întreaga societate.

"O parte a federaţiilor internaţionale sunt indignate de eforturile CIO de a promova întoarcerea ruşilor şi bieloruşilor.

"Ne-am adresat şi ne vom adresa tuturor organizaţiilor internaţionale care pot influenţa situaţia şi ale căror opinii pot fi ascultate de membrii CIO."

La începutul acestei săptămâni, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a îndemnat pe omologul său francez Emmanuel Macron să contribuie la asigurarea faptului că nu vor fi reprezentaţi la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris.

Aceasta a urmat după ce insidethegames a dezvăluit în exclusivitate că Guttsait i-a spus preşedintelui CIO, Thomas Bach, în timpul unei teleconferinţe la care au participat mai multe comitete olimpice naţionale, că sportivii din Rusia serveau în forţele armate ale ţării şi că aceştia "ne ucid poporul".

"Poziţia noastră rămâne neschimbată: atât timp cât există un război în Ucraina, sportivii ruşi şi belaruşi nu ar trebui să participe la competiţiile internaţionale!!!" a scris Guttsait pe Facebook.

"Cu siguranţă, federaţiile noastre sportive naţionale trebuie să consolideze comunicarea cu federaţiile internaţionale pentru a menţine interdicţia în vigoare.

"În prezent, se lucrează la alte măsuri posibile şi la primii paşi pentru a continua sancţiunile şi pentru a-i împiedica pe ruşi şi bieloruşi să participe la competiţii internaţionale.

"Dacă nu vom fi ascultaţi, nu exclud posibilitatea ca noi să boicotăm şi să refuzăm participarea la Jocurile Olimpice."

Poziţia CIO a fost susţinută de primarul Parisului, Anne Hidalgo.

"Cred că acesta este un moment pentru sportivi şi că sportivii nu ar trebui să fie privaţi de competiţia lor", a declarat ea pentru postul de televiziune France 2.

"Dar eu cred şi pledez, ca o mare parte a mişcării sportive, pentru ca să nu existe nicio delegaţie sub steagul Rusiei."

Consiliul Olimpic al Asiei şi-a reafirmat invitaţia adresată sportivilor din Rusia şi Belarus de a participa la competiţiile de calificare, în timp ce Comitetul Olimpic European a afirmat într-un comunicat că "nu consideră că sportivii ar trebui să fie împiedicaţi să concureze doar pe baza paşaportului pe care îl deţin".

Dar guvernul britanic, care a fost cel mai mare susţinător al Ucrainei de când Rusia a lansat invazia în Ucraina în februarie anul trecut, premierii Boris Johnson şi Rishi Sunak vizitând amândoi Kievul, a criticat poziţia CIO.

"Condamnăm orice acţiune care îi permite preşedintelui Putin să îşi legitimeze războiul ilegal din Ucraina", a declarat secretarul britanic pentru cultură, Michelle Donelan.

"Această poziţie a CIO este la o lume distanţă de realitatea războiului resimţit de poporul ucrainean - şi de propriile cuvinte ale preşedintelui CIO [Thomas] Bach, în urmă cu mai puţin de un an, când a condamnat ferm Rusia pentru încălcarea armistiţiului olimpic şi a îndemnat-o să "dea o şansă păcii".

"Noi, şi multe alte ţări, am fost fără echivoc în această privinţă în tot acest timp, iar acum vom lucra de urgenţă cu ţările care gândesc la fel ca noi pentru a ne asigura că solidaritatea continuă în această privinţă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici