Ucraina va boicota Congresul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică din cauza prezenţei Rusiei

Federaţia ucraineană de gimnastică (UGF) a anunţat că nu va participa la Congresul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG) din cauza prezenţei oficialilor ruşi şi belaruşi.

232 afișări
Imaginea articolului Ucraina va boicota Congresul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică din cauza prezenţei Rusiei

FOTO Captură insidethegames/Twitter

Într-o informare primită de insidethegames din partea preşedintelui UGF, Oleksandr Sukhomlyn, acesta a admis că le-a confirmat oficialilor FIG că organizaţia condusă de el nu a avut "altă opţiune decât să refuze" invitaţia la reuniune.

Sukhomlyn a citat participarea „ţării agresoare şi a satelitului său" ca motiv al retragerii, în condiţiile în care Ucraina continuă să fie atacată de forţele ruseşti, cu ajutorul Belarusului.

Decizia vine la doar câteva zile după ce Federaţia Norvegiană de Gimnastică a ales să boicoteze Congresul FIG, programat să aibă loc între 11 şi 12 noiembrie la Istanbul, în Turcia.

Norvegia trebuia iniţial să organizeze adunarea, dar s-a retras din cauza poziţiei FIG faţă de Rusia şi Belarus.

În scrisoarea adresată de Sukhomlyn preşedintelui FIG, Morinari Watanabe, şi membrilor Comisiei prezidenţiale şi ai Comitetului Executiv, oficialul ucrainean a declarat „imposibilitatea" de a participa la o reuniune la care sunt prezenţi delegaţi ruşi şi belaruşi.

„Semnificaţia juridică a termenului "sport în afara politicii" reflectă independenţa mişcării sportive internaţionale faţă de sistemul politic intern al statului", a scris Sukhomlyn.

„Cu toate acestea, chiar şi în acest caz, respectarea de către stat a drepturilor omului este o condiţie prealabilă.

Dar, atunci când sistemul politic al statului reflectă ideologia distrugerii unei alte naţiuni şi desfăşoară o agresiune militară împotriva acestui popor, atunci orice atlet sau funcţionar sportiv delegat de un astfel de stat ca "delegat la Congres" este parte integrantă a unui astfel de sistem politic şi nu poate participa la activitatea unei organizaţii sportive internaţionale în niciun fel de calitate.”

"Participarea la Congresul FIG este un drept, dar nu o obligaţie a vreunei federaţii.

Participarea la Congres a reprezentanţilor ţării agresoare şi a satelitului său nu lasă Federaţiei ucrainene de gimnastică altă opţiune decât să refuze exercitarea unui astfel de drept.

Alte federaţii trebuie să facă alegerea lor."

FIG a permis iniţial sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze ca neutrali în urma invaziei Ucrainei, înainte de a pune în aplicare o interdicţie de participare a acestora începând cu 7 martie.

Concurând sub un banner neutru la Cupa Mondială FIG pe aparate de la Doha, gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat pe maioul său litera "Z", un simbol considerat pe scară largă ca fiind un semnal de susţinere a acţiunii militare şi afişat pe tancuri în timpul invaziei.

De atunci, Kuliak a fost interzis de către Fundaţia de Etică a Gimnasticii pentru un an şi a fost privat de medalia de bronz pe care a câştigat-o la Cupa Mondială.

În timp ce gimnaştilor ruşi şi bieloruşi li s-a interzis accesul la competiţii, FIG nu a suspendat oficialii aleşi din niciuna dintre aceste ţări.

Scriind în raportul său de preşedinte în documentaţia pentru Congresul FIG, Watanabe a condamnat războiul din Ucraina, insistând că organizaţia va "impune pedepse stricte" împotriva celor care fac declaraţii sau acţiuni de susţinere a conflictului.

Oficialul japonez a explicat, de asemenea, decizia de a nu exclude delegaţii ruşi şi belaruşi de la reuniune.

„Atunci când eşti ales ca membru al unei organizaţii internaţionale, poziţia ta nu are legătură cu ţara ta de origine", a declarat Watanabe.

"Practic, te afli într-o poziţie neutră. Dacă această politică de bază nu este respectată, organizaţiile internaţionale nu pot exista. Acesta este motivul pentru care nici Naţiunile Unite, nici CIO nu au exclus Rusia şi Belarus.” A motivat oficialul.

"Mai presus de toate, organizaţiile internaţionale trebuie să facă eforturi pentru a menţine, nu pentru a pune capăt relaţiilor cu Rusia şi Belarus. În calitate de organizaţie internaţională, FIG va transmite punctele noastre de vedere oficialilor săi din Rusia şi Belarus.

"Iar noi, FIG, trebuie să le ascultăm şi opiniile. După război, trebuie să fim din nou cu toţii o singură echipă. În caz contrar, nu putem crea un viitor luminos."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici