UEFA anulează procedura de sancţionare a rebelilor din Superligă

UEFA a anulat acţiunile disciplinare împotriva cluburilor disidente din Super League, Real Madrid, Barcelona şi Juventus, după ce un tribunal din Madrid a decis că organismul de conducere al fotbalului european nu ar trebui să sancţioneze cluburile rebele, relatează Reuters.

134 afișări
Imaginea articolului UEFA anulează procedura de sancţionare a rebelilor din Superligă

UEFA deschisese o anchetă împotriva celor trei cluburi, dar în iunie a suspendat procedurile după ce a fost notificată de autorităţile elveţiene cu privire la un ordin judecătoresc al tribunalului comercial din Madrid, obţinut de entitatea juridică European Super League Company SL.

Ultimul pas al UEFA a fost să declare că procedurile au fost anulate.

"În urma suspendării procedurilor împotriva FC Barcelona, Juventus FC şi Real Madrid CF, în chestiunea legată de o potenţială încălcare a cadrului legal al UEFA în legătură cu aşa-numita "Super Ligă", organismul de apel al UEFA a declarat astăzi procedurile nule şi neavenite, ca şi cum procedurile nu ar fi fost deschise niciodată", a precizat organismul de apel al UEFA într-un comunicat.

Juve, Barca şi Real sunt ultimele dintre cele 12 cluburi care s-au înscris în aprilie în Superligă care nu s-au distanţat de proiectul de desprindere, care s-a destrămat după ce toate cele şase cluburi engleze, plus Inter Milano, AC Milan şi Atletico Madrid s-au retras.

Procedurile au continuat la un tribunal din Madrid, pentru a împiedica UEFA să pedepsească cluburile care au încercat să se desprindă de structurile stabilite ale fotbalului european, inclusiv de Liga Campionilor UEFA.

În luna iulie, cel de-al 17-lea Tribunal Comercial din Madrid a ordonat ca toate sancţiunile financiare şi sportive împotriva membrilor fondatori ai Superligii să fie abandonate, inclusiv sumele de bani care trebuiau plătite către UEFA de către celelalte nouă cluburi, printre care se numără şase echipe din Premier League, care au făcut parte iniţial din proiect.

UEFA a declarat că "rămâne încrezătoare şi va continua să îşi apere poziţia în toate jurisdicţiile relevante"

"UEFA ia act de faptul că declaraţia făcută de organismul de apel al UEFA urmează notificării oficiale făcute către UEFA de un ordin judecătoresc care acordă UEFA câteva zile pentru a clarifica respectarea deciziilor Tribunalului Comercial nr. 17 din Madrid", a precizat organizaţia în comunicat.

În luna mai, cele nouă cluburi care s-au retras, printre care Manchester United şi Liverpool, au fost de acord să plătească în total 22 de milioane de lire sterline (30,09 milioane de dolari) către UEFA ca "gest de bunăvoinţă".

Cu toate acestea, luni, UEFA a declarat că "având în vedere procedurile judiciare în curs de desfăşurare la Madrid şi pentru a evita orice complicaţie inutilă... UEFA nu va solicita plata niciuneia dintre sumele oferite".

Planurile, anunţate în aprilie, ca cele 12 cluburi să creeze o Superligă europeană, s-au ruinat după doar două zile, deoarece opt dintre cei 12 membri fondatori din Anglia, Italia şi Spania au abandonat proiectul de desprindere sub presiunea uriaşă a fanilor, politicienilor şi oficialilor din fotbal.

Superliga susţinea că ar fi crescut veniturile cluburilor de fotbal de top din Europa şi le-ar fi permis să distribuie mai mulţi bani către restul fotbalului.

Cu toate acestea, organismele de conducere ale sportului, alte echipe şi organizaţii de fani au declarat că liga nu ar face decât să sporească puterea şi bogăţia cluburilor de elită şi că structura parţial închisă contravenea modelului de lungă durată al fotbalului european.

Preşedintele Real Madrid, Florentino Perez, a continuat să spună că planul rămâne o cale viabilă pentru cluburile de top din Europa, iar luni, preşedintele Juventus, Andrea Agnelli, a scris acţionarilor clubului şi a explicat sprijinul clubului său pentru acest plan.

"Aceasta este o nouă paradigmă meritocratică şi o întoarcere la principiile fundamentale ale controlului costurilor şi transparenţei", a scris Agnelli în scrisoare.

"Este o nouă paradigmă pe care fotbalul nu îşi mai poate permite să o treacă cu vederea şi pe baza căreia trebuie reluat dialogul politic", a adăugat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici