UEFA s-a dus în Ferentari. Poveştile lui „Beto” şi a Ralucăi, doi copii romi care îşi pun toate speranţele în fotbal

UEFA a dedicat un material Clubului de Educaţie Alternativă din Ferentari, care promovează drepturile sportivilor de origine romă în ceea ce priveşte diverse activităţi, precum fotbalul în rândul celor tineri.

590 afișări
Imaginea articolului UEFA s-a dus în Ferentari. Poveştile lui „Beto” şi a Ralucăi, doi copii romi care îşi pun toate speranţele în fotbal

UEFA s-a dus în Ferentari. Poveştile lui „Beto” şi a Ralucăi, doi copii romi care îşi pun toate speranţele în fotbal

În materialul publicat pe site-ul forului european, marţi, este prezentată situaţia a doi tineri din Bucureşti, Ferentari - Nicuşor „Beto" Vasile şi Raluca Petre, în vârstă de 13, respectiv 14 ani: „Doi adolescenţi din comunitatea romă a capitalei României, Bucureşti, privesc încrezători spre noi orizonturi, cu fotbalul fiind un catalizator în dezvoltarea personală. Nicuşor "Beto" Vasile şi Raluca Petre locuiesc în Ferentari, un cartier dezavantajat din Bucureşti. "Beto" trăieşte într-o singură cameră, alături de mama sa şi cei trei fraţi, în timp ce Raluca locuieşte cu părinţii săi, cei trai fraţi şi cele două surori", se arată în prezentarea UEFA.

Cei doi iau parte la Clubul de Educaţie Alternativă din Ferentari, un proiect lansat de Fundaţia „Policy Centre for Roma and Minorities", unde sunt organizate diverse activităţi pentru ajutorarea tinerilor de origine romă.

„Viaţa nu e aşa simplă în cartierul meu, e chiar destul de dificilă. Pentru mine, Clubul de Educaţie Alternativă este ceva perfect. Cel mai mult la club îmi place că pot veni să joc fotbal. Evoluez ca atacant. Când joc fotbal, mă simt perfect, ralaxat. Nu joc când plouă, dar o fac în restul timpului. Mă simt prost când cineva vorbeşte rău de comunitatea romă. Când ajung mare, vreau să devin fotbalist şi o persoană bună şi generoasă. Fotbalul m-a ajutat să îmi fac prieteni şi cred că el este pentru toată lumea", a povestit Nicuşor "Beto" Vasile, cel care s-a apucat de fotbal la vârsta de opt ani.

De asemenea, Raluca Petre, care merge la Clubul de Educaţie Alternativă de trei ani, a explicat că a fost încurajată de mama sa să practice fotbalul, lucru care a ajutat-o să devină mult mai încrezătoare în sine: "Am învăţat să joc fotbal la club. Îmi place să vin aici pentru că e grozav. După ce terminăm, ne facem temele şi vorbim. Viaţa e mai grea în cartierul nostru decât în altele, e diferit. Totuşi, nu cred că banii reprezintă neapărat un mediu mai bun. La club, suntem toţi la fel, chiar dacă suntem români sau romi. Aici nu putem vorbi în acelaşi fel în care poate o facem la şcoală. Nu avem voie să râdem unul de celălalt sau lucruri de acest gen. Mă simt foarte bine când joc fotbal pentru că îmi place acest sport. Fotbalul m-a făcut mai încrezătoare şi m-a ajutat să cred că pot fi ca oricine altcineva, că pot realiza ceva. Vreau să fac o carieră din asta şi să ajung cineva în fotbal".

„Clubul de Educaţie Alternativă are multe activităţi interesante pentru copii. Aici îşi descoperă talentele, abilităţile sociale, sportive sau artistice prin ateliere. După ce vin la aceste activităţi, copiii sunt mai încrezători şi se simt mai puternici. Îşi dau seama că există perspective dincolo de sărăcia în care trăiesc. Dorim să extindem modelul la cât mai multe comunităţi defavorizate din România", a declarat şi Sabina Antoci, director executiv al Fundaţiei "Policy Centre for Roma and Minorities".

Materialul UEFA face parte din campania #EqualGame, care se concentrează lunar pe una dintre cele 55 de asociaţii membre: „Este despre modul în care fotbalul promovează incluziunea, accesibilitatea şi diversitatea. Povestea lui sau ei exemplifică cum dizabilităţile, religia, sexul, etnia sau mediul social nu sunt bariere penntru a juca sau se a bucura de fotbal".

Foto: Hepta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici