Ultimul interviu acordat de Vasile Ianul: "Fotbalul românesc este invadat de multe gunoaie"

Fostul preşedinte al FC Dinamo, Vasile Ianul, care s-a stins din viaţă azi dimineaţă, a declarat în august 2010, în ultimul său interviu acordat presei, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, că fotbalul românesc plăteşte în continuare tribut sechelelor comunismului, fiind invadat de multe gunoaie.

223 afișări
Imaginea articolului Ultimul interviu acordat de Vasile Ianul: "Fotbalul românesc este invadat de multe gunoaie"

Ultimul interviu acordat de Vasile Ianul: "Fotbalul românesc este invadat de multe gunoaie"

Vasile Ianul s-a născut la 1 noiembrie 1945 la Năsăud. Ca fotbalist în prima divizie, Ianul a evoluat la Poli Iaşi pe postul de fundaş central în perioada 1966-1974, reuşind să înscrie trei goluri. În 1975 a arbitrat primul meci în Liga I, iar până în 1981 a mai condus la centru alte zece partide. După ce şi-a încheiat cariera de arbitru, Ianul a fost preşedinte la Politehnica Iaşi în perioada 1981-1985. În 1985 a devenit şeful secţiei de fotbal a clubului Dinamo, iar în 1991 a fost numit vicepreşedinte al clubului. Între 1992 şi 1994, Ianul a fost preşedintele FC Dinamo. Ianul a fost de două ori arestat preventiv, prima oară între 20 noiembrie şi 30 noiembrie 1998, iar a doua oară între 12 mai 1999 şi 11 ianuarie 2002 pentru gestiune frauduloasă.

Reproducem integral interviul acordat de Vasile Ianul în exclusivitate agenţiei MEDIAFAX în data de 11 august 2010:

Reporter: Cum caracterizaţi starea actuală a fotbalului românesc?

Vasile Ianul: După trei calificări eşuate la Cupa Mondială nu poţi zice decât că naţionala, care e barometrul fotbalului românesc, se află în colaps. Fotbalul plăteşte în continuare tribut sechelelor comunismului, fiind invadat de multe gunoaie. Poate ar trebui să i se dea o şansă şi lui Ilie Balaci, a fost unul dintre cei mai mari jucători ai noştri, a avut rezultate şi ca antrenor, cred că ar face treabă excelentă ca selecţioner al naţionalei.

Rep: Cum comentaţi decizia ANAF de a pune sechestru pe drepturile federative ale câtorva jucători din cauza datoriilor unor cluburi?

V.I.: Nu avem conducători, nu avem antrenori, iar acum jucătorii sunt trataţi ca nişte sclavi. E o crimă ce face ANAF-ul cu fotbaliştii, drepturile acestora fiind încălcate flagrant. Fiind de profesie jurist, am în plan să deschid un cabinet de avocatură în care să apăr gratuit drepturile jucătorilor. E vina lor că nu ştiu ce semnează, dar măcar aşa pot apela la specialişti. Uite cazul Poli Iaşi, grupare unde am activat atât ca jucător, cât şi ca preşedinte, loc în care se află sufletul meu. E anormal să se ajungă ca un club să aibă 813.000 de euro de plătit TVA şi 1,35 milioane de euro taxe către stat, cine a putut oare tolera aşa ceva. Instituţiile statului oare nu poartă nicio vină de s-a ajuns aici?... iar acum de să sufere jucătorii?

Rep: Ce ar trebui făcut pentru redresarea fotbalului românesc?

V.I.: În primul rând trebuie puse la punct regulamentele, să respecte obligatoriu legile UEFA şi FIFA, câte gunoaie ar fi în conducerea fotbalului, de sunt regulamentele clare, ele nu ar mai putea fi încălcate. Că gunoaiele astea şi-au făcut propriul regulament pe care-l modifică în funcţie de interese. Dar de se respectă legile, regulamentele nu mai pot fi schimbate. Apoi, trebuie respectaţi jucătorii. Chiar mă bate gândul foarte serios să candidez la următoarele alegeri FRF, având în vedere faptul că încă mai există oameni cu coloană verterbrală care pot ajuta fotbalul.

Rep: Aţi avut oferte de la cluburi de a reveni în fotbal?

V.I.: Am activat în fotbal la cel mai înalt nivel, atât ca jucător, cât şi conducător de club, am fost şi arbitru. Am iubit fotbalul ca nimic altceva pe lume, mi-a oferit cele mai mari satisfacţii, dar tot aici am suferit şi cele mai multe trădări. Am fost în fruntea fotbalului românesc ani de zile la cel mai galonat club, Dinamo, apoi am avut un cuvânt greu de spus în structurile federale, atât la FRF, cât şi LPF. Nu am dus şi nu duc lipsă de oferte, chiar recent am primit una. Ce nu ştie lumea e că am fost câteva luni preşedinte la Poli Iaşi înainte să intru "în cantonament" (n.r. - arest). Iar altă informaţie necunoscută publicului e că timp de 48 zile am fost în negocieri pentru a deveni preşedinte şi la Rapid, prin '96-'97 parcă, când era Băsescu ministrul transporturilor, era şi Copos. Dar le-am refuzat pe toate, nu prea sunt interesat să mai conduc un club.

Rep: Consideraţi că jucătorii de pe vremea când activaţi în fotbal au fost instruiţi să ştie ce să facă şi după ce pun ghetele în cui? Mă refer la Răducioiu şi nu numai.

V.I.: Nu ştiu cât e de adevărat sau nu ce se întâmplă cu Răducioiu, de e aşa, îmi pare rău. Ar trebui să i se dea o mână de ajutor, chiar şi de la Dinamo, dar cine s-o facă, Dinu...? Depinde mult şi de ei, de impresari, de multe, nu e uşoară viaţa de după ce renunţă la cariera de fotbalist.

Rep: Având în vedere că aţi inventat termenul de Cooperativă, cum consideraţi că sunt blaturile din ziua de azi, gen "valiza"?

V.I.: Metodele din ziua de azi sunt degradante, fiind mulţi ciobani în fotbal acum. Înainte erau mulţi domni, aranjamentele se făceau cu o anumită distincţie, pot zice artă, nu exista atâta ranchiună şi ceartă ca acum, totul învârtindu-se numai în jurul banilor.

Rep: Ce şanse au echipele româneşti sezonul acesta în cupele europene?

V.I.: Nicio echipă românescă nu merge mai departe. Nu mă miră ce a păţit Dinamo acum cu Hajduk Split. Poate Steaua să aibă o şansă mică cu Grasshoppers Zurich.

Rep: Care este starea sănătăţii dumneavoastră?

V.I.: În afară de kilogramele în plus sunt sănătos tun. Am rezolvat problemele şi cu vederea cu ajutorul tehnologiei moderne din ziua de azi. Asta m-a făcut să mă hotărăsc să revin în fotbal. Mă gândesc să-mi public şi memoriile având multe de povestit, ba mai am chiar şi unele casete. În continuare am oameni care mă ajută, doar nu credeţi că am plecat întâmplător exact înainte de Revoluţie cu delegaţia lui Dinamo în Cipru...că altfel, ieşea măcel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici