Un ministru sud-african speră că Parchetul va face apel în cazul Pistorius

Ministrul sud-african al Educaţiei, Angie Motshegka, preşedinta Ligii Femeilor în partidul aflat la putere (ANC), a declarat că speră că Oscar Pistorius va fi rejudecat în apel, ea fiind de părere, conform purtătoarei sale de cuvânt, că verdictul este nedrept.

101 afișări
Imaginea articolului Un ministru sud-african speră că Parchetul va face apel în cazul Pistorius

Oscar Pistorius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ea este dezamăgită de judecată şi speră că Parchetul va face apel (...)", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministrului, Troy Martens, subliniind că Motshegka nu contestă judecata, dar o consideră "nedreaptă pentru femei". "Nu este avocată, dar părerea ei personală este că Oscar a scăpat de un verdict de crimă dim motive tehnice şi ea ar vrea ca acest lucru să fie testat la alt tribunal, deoarece au existat păreri diferite despre judecată", a precizat Martens.

Verdictul anunţat vineri în cazul lui Pistorius a surprins numeroşi jurişti sud-africani, unii considerând chiar că judecătoarea Thokozile Masipa s-a înşelat, deşi are o experienţă vastă.

Nimeni din Africa de Sud nu contestă că judecătoarea a avut motive pentru a elimina varianta crimei cu premeditare, în lipsa unor dovezi incontestabile suficiente. Însă multe persoane refuză să admită faptul că Pistorius nu s-a gândit la consecinţele gestului său şi la posibilitatea de a omorî persoana care se afla în spatele uşii în baia din locuinţa sa atunci când a tras cu arma.

Oscar Pistorius a fost pronunţat, vineri, vinovat de omor din culpă după ce şi-a ucis iubita în februarie 2013, dar şi cu privire la un incident din ianuarie 2013, când sportivul a tras cu arma într-un restaurant.

Potrivit CNN, pedeapsa maximă prevăzută de legislaţia sud-africană pentru omor din culpă este de 15 ani, iar cea pentru celălalt cap de acuzare în care a fost găsit vinovat Pistorius este de maxim 5 ani.

Tot vineri, judecătoarea Thokozile Masipa l-a achitat pe Oscar Pistorius de acuzaţia de deţinere ilegală de muniţie şi de cea conform căreia sportivul a tras cu arma prin trapa unei maşini.

Oscar Pistorius, în vârstă de 27 de ani, a împuşcat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relaţie de trei luni.

Procesul lui Pistorius a început în luna martie 2014, iar acuzaţiei de crimă i s-au adăugat şi cea de posesie ilegală de muniţie, precum şi alte două acuzaţii care nu au legătură directă cu crima din februarie 2014, şi anume faptul că sportivul a tras cu arma într-un restaurant în ianuarie 2013 şi a tras cu arma prin trapa unei maşini în 2012.

Joi şi vineri, judecătoarea Thokozile Masipa a citit în instanţă concluziile sale în acest caz.

Pistorius a obţinut, vineri, dreptul de a rămâne în libertate pe cauţiune până la reluarea discuţiilor în cazul său la tribunalul din Pretoria, la 13 octombrie. În 13 octombrie şi în zilele următoare, apărarea şi acuzarea vor încerca să o convingă pe judecătoare să pronunţe o sentinţă mai mică, respectiv mai mare pentru Oscar Pistorius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici